Ο αρχαιοελληνικός μύθος διηγείται πως ο Ορφέας με την πολύ όμορφη μουσική του ημέρωνε ακόμα και τα ζώα , κι έκανε τα ποτάμια να σταματούν να τον ακούσουν και τους βράχους και τα δέντρα να χορεύουν ! Ακόμα και τον Πλούτωνα συγκίνησε όταν κατέβηκε στον Άδη και με το τραγούδι και τη λύρα του, πέτυχε να του επιστραφεί η αγαπημένη του Ευριδίκη... Κι όταν ταξίδεψε με την Αργώ, δεν χρειάστηκε να βάλουν οι Αργοναύτες κερί στ' αυτιά τους, ούτε να δεθούν στο κατάρτι σαν τον Οδυσσέα. Αλλά με τη γλυκιά του μουσική σκέπασε τη γητεύτρα μουσική των Σειρήνων...
Στα νεότερα χρόνια επιστημονικές μελέτες έχουν αποφανθεί για την ευεργετική επίδραση της Μουσικής στην ψυχή, που την οδηγεί στην ανάταση, στην ψυχ-αγωγία. Γιατί :
1. ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ IQ
2. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ
3. ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ
4. ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ
5. ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
6. ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
7. ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΜΕΣΩ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Γι' αυτό το τελευταίο και ο μεγάλος Ρώσος ζωγράφος Wassily Kandinsky έβλεπε τα χρώματα και τις φόρμες που ζωγράφιζε σαν “ήχους” και “δονήσεις” και πίστευε ότι η ζωγραφική μπορεί να αποκτήσει τόση δύναμη όση και η μουσική!
Σήμερα το βραδάκι, ενώ άκουγα στο YouTube το Piano Concerto No. 2 in F major, Op. 102: II. Andante https://www.youtube.com/watch?v=JlMHjo7Jwhk
του Ρώσου συνθέτη Dmitri Shostakovich (1906-1975. Tο σοβιετικό καθεστώς, αποκήρυξε τη μουσική του, το 1936 και το 1948, και κατά καιρούς απαγόρευε έργα του ),έπεσε το βλέμμα μου στο παρακάτω σχόλιο του άγνωστού μου χρήστη San Jose Mike, @sanjosemike3137, που με συγκίνησε πολύ :
"Όταν ήμουν έφηβος, οδηγούσα μόνος μου σε μια έρημη οδό του Ντιτρόιτ το Χειμώνα, πριν από πολλά χρόνια. Κι αυτό δεν ήταν σε μια καλή στιγμή της ζωής μου. Ήμουν καταθλιπτικός και μόνος.
Κι ήρθε αυτό το κομμάτι στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου. Είχα πολύ καλές γνώσεις για την κλασική μουσική, αλλά αυτό δεν το είχα ακούσει ποτέ.
Ήρθαν τα δάκρυα κι έπρεπε να σταματήσω το αυτοκίνητο. Ήταν μια καθοριστική στιγμή στη ζωή μου, ένα δώρο από έναν άνθρωπο που ποτέ δεν ήξερε τι θα σήμαινε για μένα.
Χρόνια αργότερα, όταν πήγα στον τάφο του στη Ρωσία, έβαλα μια μικρή πέτρα στον τάφο του και τον ευχαρίστησα για το δώρο που μου έδωσε"...
"Ο Ορφέας με τη λύρα του γοητεύει τα άγρια ζώα" (1891) ελαιογραφία σε καμβά, του Γερμανού εικονογράφου, ζωγράφου συμβολιστή / αρτ νουβό, χαράκτη, γλύπτη και αρχιτέκτονα Φραντς φον Στουκ (Franz von Stuck,1863-1928). Έπαυλη - Μουσείο Στουκ στο Μόναχο.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
4 χρόνια πριν
Venetia Georgiou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου