Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Οι περιβαλλοντολόγοι (;) σκοτώνουν τις επενδύσεις


Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης


Οι Σκουριές δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα που θυσιάζονται χιλιάδες βιώσιμες θέσεις εργασίας με πρόφαση την Προστασία του Περιβάλλοντος…
Υπάρχουν αναρίθμητα τέτοια "αντιαναπτυξιακά σκάνδαλα" στην Ελλάδα, άγνωστα στο ευρύ κοινό…
Ένα από αυτά τα "μεγάλα σκάνδαλα" - με περιβαλλοντική υπογραφή!!! - είναι και το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, ένα πλήρως ολοκληρωμένο εργοστάσιο με μια μεγάλη τεχνητή λίμνη από το 2001 που παραμένει αναξιοποίητο και αρχίζει να σκουριάζει…
Αν και έχει στοιχίσει στη ΔΕΗ τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από κόστη κατασκευής, απαλλοτριώσεις, διαφυγόντα έσοδα, αυτό το πραγματικά περιβαλλοντικό έργο παραμένει πλήρως ανενεργό… Και αυτά συμβαίνουν όταν ταυτόχρονα:
…Οι επιβαρύνσεις πάνω στους λογαριασμούς ρεύματος έχουν
αυξηθεί πάνω από 550% (!!!) από το 2009 έως σήμερα για φόρους και τέλη …Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας…
…Οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν ξεπεράσει τα 2 δισεκ. ευρώ και η ΔΕΗ "λυγίζει" από τα τεράστια οικονομικά βάρη..
…Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν "πλημμυρίσει" το 25% της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας…
Και όμως, το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της Μεσοχώρας με την τεχνητή λίμνη του παραμένει ερμητικά κλειστό 15 ολόκληρα χρόνια (!), ευνοώντας τους εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας…
Από την πρώτη στιγμή έναρξης εργασιών αυτού του μεγάλου περιβαλλοντικού έργο μέχρι και μετά το πέρας των εργασιών του ήταν "μόνιμος στόχος επιθέσεων" και με την πλήρη παρεμπόδιση της λειτουργίας του από τους κάθε λογής "αυτόκλητους περιβαλλοντολόγους"… Συνεχείς οι "καταλήψεις" για να γίνονται "πάρτυ" από αδήλωτες στις εφορίες "επιχειρήσεις", κλπ κλπ…
Φυσικά, όλα αυτά με απόλυτη αδιαφορία για τη συστηματική καταστροφή και απαξίωση ενός καθαρά Κοινωφελούς Έργου!

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ

Όπου και να κοιτάξει κανείς στην Ελλάδα βλέπει την ίδια κατάσταση: πλήρης παρεμπόδιση των εγχώριων επενδύσεων  - αύξηση της ανεργίας - "πλημμύρα" από εισαγωγές…

Αναζητώντας τα ..."αίτια" του απόλυτου "μαρασμού" της Ελληνικής Οικονομίας θα διαπιστώσει ότι, η παρεμπόδιση πολύ μεγάλων επενδύσεων γίνεται με το "πρόσχημα της Προστασίας του Περιβάλλοντος"!
Ας δούμε όμως τι σημαίνει το Υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας για την Ανάπτυξη, την Εθνική Οικονομία και το Περιβάλλον:
•           Η κατασκευή του Έργου άρχισε το 1986 και ουσιαστικά περατώθηκε τον Απρίλιο του 2001.
•           Η δαπάνη του Έργου έως σήμερα ξεπερνάει τα 400.000.000 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων, κατ’ εκτίμηση, και την απώλεια εσόδων της ΔΕΗ για 15 χρόνια…
•           Είναι ένα Αναπτυξιακό και Περιβαλλοντικό Έργο Πολλαπλού Σκοπού , δηλαδή εξυπηρετεί διαφορετικές σημαντικές Κοινωνικές Ανάγκες τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αξιοποιώντας τα νερά του Αχελώου που διαφορετικά χάνονται …
•           Η τεχνητή λίμνη έχει δυνατότητα αποθήκευσης πολύτιμων ποσοτήτων νερού και ελεγχόμενη διάθεση αυτών για άρδευση αγροτικών εκτάσεων, αυξάνοντας σημαντικά τις φυτικές αποδόσεις και τα αγροτικά εισοδήματα…
•           Το μεγαλύτερο μέρος των αποθηκευομένων νερών μπορεί να καλύψει ανάγκες ύδρευσης αστικών και άλλων περιοχών με μηδενικό κόστος…
•           Παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας 360.000.000 KWh περίπου σε ετήσια βάση, μειώνοντας αντίστοιχα τις εισαγωγές και ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας…
•           Δυνατότητα απασχόλησης σε μόνιμη βάση δεκάδων ατόμων στο συγκεκριμένο Έργο…
•           Ανάπτυξη μιας περιοχής μοναδικού περιβαλλοντικού κάλλους και ήπιου τουρισμού με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, συμπληρώνοντας τα αγροτικά εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής… Ως "πρότυπο" θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το Υδροηλεκτρικό που κατασκεύασε η ΔΕΗ με τη λίμνη Πλαστήρα, η οποία έχει μετατραπεί σε μια πασίγνωστη περιοχή ανάπτυξης του ήπιου Τουρισμού…
•           Εξοικονόμηση τουλάχιστον 450.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ενισχύοντας την Εθνική Περιβαλλοντική Πολιτική για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής…
•           Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών της Ελλάδας με αξιοποίηση πρόσθετων υδάτινων πόρων, σε όφελος των εκατομμυρίων Καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος…

-Ο κ. Κ. Στεριώτης είναι Δρ Οικονομολόγος, Ιδρυτής του ForumforEconomicGrowthanInvestments και της επενδυτικής ιστοσελίδας www.forumegi.gr.
Τέως διευθυντής Επικοινωνίας ΔΕΗ και διευθυντής σύνταξης ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας, επί πολλά χρόνια οικονομικός συντάκτης, αναλυτής και αρθρογράφος, συγγραφέας οικονομικών βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου