Νέα στοιχεία από την κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τεκμηριώνουν τη σκευωρία που στήθηκε για την υπόθεση της Novartis επί κυβερνήσεων Τσίπρα εναντίον 10 πολιτικών της αντιπάλων αποκαλύπτει το «Πρώτο ΘΕΜΑ»
Τη λειτουργία παραθεσμικού μηχανισμού που έστησε ο περίφημος
«Ρασπούτιν» προκειμένου να διατάσσει -με fast track διαδικασίες και
χωρίς στοιχεία- ποινικές διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης
ΣΥΡΙΖΑ και να αρχειοθετεί άλλες δικαστικές υποθέσεις περιγράφει ο
αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας
Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο
ΘΕΜΑ».
Στην 19σέλιδη κατάθεση που αποτελεί μέρος της διαβιβασθείσας δικογραφίας στη Βουλή και φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «ΘΕΜΑ» ο κ. Αγγελής περιγράφει με λεπτομέρειες τα σοβαρά νομικά κενά της έρευνας από την κυρία Ελένη Τουλουπάκη, ενώ υποστηρίζει πως υπήρξαν εκβιασμοί κατά ελεγκτών και προειλημμένες αποφάσεις για «όπως-όπως» διώξεις κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
«Συγγνώμη, έκανα λάθος»
Ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του αναφέρεται και σε ένα περιστατικό που ίσως αποτυπώνει ξεκάθαρα τον πρόχειρο και αστήρικτο τρόπο -αν όχι τη σκευωρία που καταλογίζει η Ν.Δ.- με τον οποίο στήθηκε το κατηγορητήριο κατά των 10 πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα πάντα με όσα ενόρκως δήλωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η δίωξη κατά του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου έγινε από... γκάφα (;) της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Ειδικότερα, ο κ. Αγγελής αναφέρει: «Εντύπωση επίσης μου προκάλεσε το παρακάτω γεγονός σχετικά με την ικανότητά της (σ.σ.: της Ελένης Τουλουπάκη). Οταν τη ρώτησα να μου εκθέσει τι συγκεκριμένες ενδείξεις υπάρχουν κατά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Πικραμμένου μου είπε κατά λέξη:
- “Eχουμε ένα βίντεο όπου ο Φρουζής αναφέρει ότι έκανε ένα δωράκι 100.000 ευρώ στον κ. Πικραμμένο”.
Τη ρώτησα αν έχει στείλει το βίντεο αυτό στις εγκληματολογικές υπηρεσίες για απομαγνητοφώνηση, μου είπε ότι δεν το έχει στείλει, της έδωσα παραγγελία να το στείλει αύριο το πρωί, αλλά πριν το στείλει να μου το φέρει να το δω. Την επόμενη μέρα την πήρα τηλέφωνο και της ζήτησα να μου φέρει το βίντεο στο γραφείο μου. Μου είπε κατά λέξη:
- “Συγγνώμη, έκανα λάθος, δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο για τον Πικραμμένο”.
Τη ρώτησα αν υπάρχει βίντεο που να αναφέρεται σε άλλο άτομο και τα μπέρδεψε και μου είπε ότι “δεν μπορώ να σας πω”. Τη ρώτησα γιατί έβαλε τον κ. Πικραμμένο στη δικογραφία των υπόπτων προς τη Βουλή και εκείνη ουδεμία απάντηση έδωσε».
Βιασύνη και απειλές για διώξεις
Πέραν αυτού, ο κ. Αγγελής υποστηρίζει ότι υπήρξε «βιασύνη» για την άσκηση ποινικής δίωξης χωρίς ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία και απειλές προς τους επιθεωρητές. Ο ίδιος, δε, επικαλείται έγγραφο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου το οποίο κάνει λόγο για «εκτόξευση συγκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της συντονίστριας του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου».
«Η βιασύνη για την “όπως-όπως” άσκηση ποινικής δίωξης αποδεικνύεται από τα παρακάτω δύο πραγματικά περιστατικά», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει:
«Α) Από το περιστατικό της Βιέννης (σ.σ.: άτυπη συνάντηση ελληνικών και αμερικανικών δικαστικών αρχών) και συγκεκριμένα από την πρόθεση της κυρίας Τουλουπάκη να πληροφορήσει τους Αμερικάνους ότι "... γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά...". Πλέον συγκεκριμένα, την Τρίτη 4.12.2018 κατά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς Εισαγγελείς, ζήτησα από τους συναδέλφους μου να κάνουμε ένα “simulation”, δηλαδή μια προσομοίωση το τι θα γίνει κατά τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ. Ρώτησα τους Τουλουπάκη - Τζούρα - Μανώλη, να μου πουν για ποιον συγκεκριμένο λόγο ζήτησαν να γίνει η παρούσα δικαστική συνεργασία αφού μέχρι τότε αγνοούσα τον ακριβή λόγο της συναντήσεως. Με μεγάλη μου έκπληξη τους άκουσα να με πληροφορούν δια στόματος Τουλουπάκη (επί λέξει) ότι
- “Θα πούμε στους Αμερικάνους ότι γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά”.
Αντέδρασα, έντονα και τους είπα (επί λέξει)
- “Καλά εμένα δεν με υπολογίζετε ως επόπτη σας, την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την έχετε ενημερώσει;”.
Μου απάντησαν αρνητικώς. Στην ερώτησή μου “πώς είναι δυνατόν να δίνεις στους Αμερικάνους αναφορά για θέματα που δεν γνωρίζει ούτε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου” ουδέν μου απάντησαν.
Στη δε ερώτησή μου “με τι αποδεικτικά στοιχεία θα ασκήσετε δίωξη;” μου απάντησαν “με τις ενδείξεις που προκύπτουν από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ο ανακριτής θα τα βρει”».
Το παραπάνω περιστατικό διεξήχθη στο λόμπι ξενοδοχείου της Βιέννης όπου το ελληνικό κλιμάκιο περίμενε τους εκπροσώπους των αμερικανικών δικαστικών αρχών. Οπως εξηγεί ο κ. Αγγελής «ακολούθησε διαφωνία ως προς την εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων που υπήρχαν μέχρι τότε στην δικογραφία». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση του κ. Αγγελή πως δεν πρέπει να υπάρξουν βιαστικές διώξεις καθώς οι ενδείξεις που προκύπτουν από τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες είναι «μη αποχρώσες». «Μετά από σχετικώς έντονο διάλογο (καθισμένοι πάντα στο σαλόνι της ρεσεψιόν) τους ζήτησα να μην αναφέρουν αυτά που σκέφτονται στους Αμερικανούς (πράγμα το οποίο και έγινε) και να ενημερώσουν πρώτα την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διότι οι ενδείξεις που δημιουργούνται από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι (κατά την κρίση μου) μη αποχρώσες και υπάρχει ο κίνδυνος να εκδοθεί τυπική κλήση από τον ανακριτή κατ’ άρθρο 270 ΠΔ με όσες ποινικές και αστικές συνέπειες μπορούν να προκύψουν τόσο γι’ αυτούς όσο και για μένα υπό την ιδιότητά μου ως επόπτης των, αφού δεν επόπτευσα για την τήρηση του άρθρου 239 ΚΠΔ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της όπως-όπως δίωξης των Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Σαλμά «επεδίωξαν με κάθε τρόπο (ακόμα και με πιέσεις και απειλές)» την ταχεία σύνταξη ενός οποιουδήποτε πορίσματος από το Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ). Ο ίδιος, δε, αποκαλύπτει ότι υπάρχει έγγραφο του ΣΟΕΕ που καταγγέλλει «άσκηση πιέσεων στους επιθεωρητές που ελέγχουν την υπόθεση της Novartis».
Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας υποστηρίζει ότι το επίμαχο έγγραφο αναφέρει «στην άσκηση πιέσεων στους επιθεωρητές-μέλη του Μεικτού Κλιμακίου Ερευνας για την άμεση υποβολή πορίσματος, (γεγονός που) εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους λάθους, το οποίο θα θέσει σε διακινδύνευση όχι μόνο τους υπογράφοντες επιθεωρητές, αλλά και ιδίως την αξιοπιστία του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και περαιτέρω την ίδια την ερευνούμενη υπόθεση (βλεπ. Σελ 14 του Φ.1/2017/ΣΟΕΕ/ΕΜΠ/864/12.12.2018 εγγράφου)», ενώ σε άλλο σημείο το ίδιο έγγραφο αναφέρει: «Εκτόξευση συγκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της συντονίστριας του ΜΚΕ».
Η έκρηξη Καλογήρου
Τα όσα έγιναν στο επεισοδιακό ταξίδι στη Βιέννη φαίνεται ότι αποτέλεσαν και τη θρυαλλίδα για τις επόμενες εξελίξεις. Ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι με την άφιξή του στην Ελλάδα, στις 4.12.2018, μετέβη στο γραφείο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, συνοδευόμενος από την γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου προκειμένου να τον ενημερώσει για τους χειρισμούς Τουλουπάκη. «Εξέθεσα αναλυτικά ποια γραμμή ακολούθησε η κυρία Τουλουπάκη εν αγνοία μου ως επόπτη και ενδεχομένως εν αγνοία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ο υπουργός εξεμάνη στην κυριολεξία, δείχνοντας ότι δεν συμφωνούσε με αυτή την τακτική και άρχισε να καταφέρεται κατά του “Ρασπούτιν” που κατηύθυνε την κυρία Τουλουπάκη. Εγώ διευκρίνισα ότι δεν πρόκειται να συνδέσω το όνομά μου και τη συνείδησή μου με μια τέτοια ακολουθούμενη τακτική. Συζητήσαμε θέματα απομακρύνσεώς της κυρίας Τουλουπάκη, ο δε υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι συμφωνούσε μεν προσωπικώς, πλην όμως η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από άλλον, τον οποίο θα ενημέρωνε. Δεν γνωρίζω ποιον ενημέρωσε και πώς, γνωρίζω όμως ότι η κυρία Τουλουπάκη όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε, αλλά αντιθέτως ανανέωσε τη θητεία της». Στην συνέχεια, δε, υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση της κυρίας Τουλουπάκη θα «εξουδετέρωνε» την παρέμβαση του «Ρασπούτιν» όχι μόνο στην υπόθεση της Novartis αλλά και σε άλλους φακέλους. «Εννοείται ότι ενημέρωσα αναλυτικώς και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία συμφώνησε με την απομάκρυνση της κυρίας Τουλουπάκη και περιμέναμε την πολιτική πρωτοβουλία (ενοποίηση Εισαγγελίας Διαφθοράς και Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος) για να απομακρυνθεί η κυρία Τουλουπάκη και να εξουδετερωθεί ουσιαστικώς η παρέμβαση του “Ρασπούτιν” όχι μόνο στην έρευνα Novartis αλλά και σε άλλες υποθέσεις που επίσης η παρέμβασή του ήταν εμφανής».
Οι αναφορές για τον «Ρασπούτιν»
Οταν ο κ. Αγγελής πιέστηκε για να αποκαλύψει το πραγματικό όνομα του «Ρασπούτιν», ανέφερε ότι η κυρία Δημητρίου «με διαβεβαίωσε ότι είναι μέλος της κυβέρνησης και ότι το ένα του πόδι πατάει στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία. Ετσι τα έχει καλά με όλους και μπορεί να κινείται με όλες τις καταστάσεις».
Ο ίδιος συνέχισε: «Ημουν απολύτως βέβαιος ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν ενεργούσαν με δική τους πρωτοβουλία για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω. Πίσω από αυτούς υπήρχε μια αόρατη δύναμη, ένα τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα του χειρισμού της υπόθεσης με εμφανέστατες συνέπειες. Συγκεκριμένα όταν ρωτούσα την κυρία Τουλουπάκη ποιος είναι ο στόχος της σε αυτήν την υπόθεση μου έλεγε: “Θα ασκήσουμε δίωξη, θα στείλουμε την υπόθεση στον ανακριτή και αυτός θα βρει την άκρη”.
- Στη Βιέννη κατάλαβα ότι η δίωξη ήταν στοχοποιημένη και προαποφασισμένη στο πρόσωπο των τριών παραπάνω πολιτικών (σ.σ.: Λοβέρδο, Γεωργιάδη, Σαλμά). Η τακτική αυτή ανάκρισης της κυρίας Τουλουπάκη συνειρμικά με οδήγησε στις καταγγελίες της κυρίας Ράικου για τις παρεμβάσεις προσώπου με το όνομα Ρασπούτιν στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
- Από τις συζητήσεις με την κυρία Τουλουπάκη και τους αντιεισαγγελείς, καθώς και τους ειδικούς επιστήμονες που υπηρετούν στο τμήμα διαπίστωσα ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα υπήρχαν δικογραφίες από το 2013, δηλαδή από την ημέρα λειτουργίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς, οι οποίες δεν είχαν κινηθεί καθόλου. Διαπίστωσα επίσης ότι υπήρχε πρόβλημα με τη δικονομική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και προπάντων στα θέματα δικαστικής συνδρομής».
Αποσπάσματα από την κατάθεση Αγγελή
«Συγγνώμη έκανα λάθος για το βίντεο»
Στην κατάθεσή του ο κ. Ιωάννης Αγγελής δηλώνει ότι η κυρία Ελένη Τουλουπάκη τού είπε ότι «έχουμε ένα βίντεο όπου ο Φρουζής αναφέρει ότι έκανε ένα δωράκι 100.000 ευρώ στον κ. Πικραμμένο», αλλά την επόμενη μέρα του είπε «συγγνώμη, έκανα λάθος, δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο». Ωστόσο ο κ. Πικραμμένος παραπέμφθηκε.
Το «αγαπημενο παιδι»
Ο κ. Αγγελής ανέλαβε την εποπτεία στην Εισαγγελία Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου γιατί, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ήθελε να μάθει τι γίνεται εκεί επειδή κάτι δεν της πήγαινε καλά. Μάλιστα τονίζει ότι ο ίδιος ήταν το «αγαπημένο παιδί» της κυρίας Ξένης Δημητρίου.
Προαποφασισμένες οι διώξεις
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι μετά τη συνάντηση της Βιέννης κατάλαβε ότι οι διώξεις κατά Γεωργιάδη, Λοβέρδο, Σαλμά ήταν προαποφασισμένες.
Καλογήρου κατά «Ρασπούτιν»
Με την άφιξή του στην Ελλάδα ο κ. Αγγελής μετέβη στο γραφείο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για να τον ενημερώσει για τους χειρισμούς Τουλουπάκη. «Ο κύριος υπουργός εξεμάνη στην κυριολεξία, δείχνοντας ότι δεν συμφωνούσε με αυτή την τακτική και άρχισε να καταφέρεται κατά του “Ρασπούτιν”, που κατηύθυνε την κυρία Τουλουπάκη».
«Να ασκήσουμε δίωξη και ο ανακριτής θα βρει την άκρη»
Ερωτώμενος από τους εισαγγελείς που κάνουν την έρευνα ο κ. Αγγελής επιβεβαιώνει ότι ο «Ρασπούτιν» ως «νταβατζής» υποδείκνυε να ασκηθούν διώξεις και οι κατηγορούμενοι «ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».
Στην 19σέλιδη κατάθεση που αποτελεί μέρος της διαβιβασθείσας δικογραφίας στη Βουλή και φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «ΘΕΜΑ» ο κ. Αγγελής περιγράφει με λεπτομέρειες τα σοβαρά νομικά κενά της έρευνας από την κυρία Ελένη Τουλουπάκη, ενώ υποστηρίζει πως υπήρξαν εκβιασμοί κατά ελεγκτών και προειλημμένες αποφάσεις για «όπως-όπως» διώξεις κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
«Συγγνώμη, έκανα λάθος»
Ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του αναφέρεται και σε ένα περιστατικό που ίσως αποτυπώνει ξεκάθαρα τον πρόχειρο και αστήρικτο τρόπο -αν όχι τη σκευωρία που καταλογίζει η Ν.Δ.- με τον οποίο στήθηκε το κατηγορητήριο κατά των 10 πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα πάντα με όσα ενόρκως δήλωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η δίωξη κατά του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου έγινε από... γκάφα (;) της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Ειδικότερα, ο κ. Αγγελής αναφέρει: «Εντύπωση επίσης μου προκάλεσε το παρακάτω γεγονός σχετικά με την ικανότητά της (σ.σ.: της Ελένης Τουλουπάκη). Οταν τη ρώτησα να μου εκθέσει τι συγκεκριμένες ενδείξεις υπάρχουν κατά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Πικραμμένου μου είπε κατά λέξη:
- “Eχουμε ένα βίντεο όπου ο Φρουζής αναφέρει ότι έκανε ένα δωράκι 100.000 ευρώ στον κ. Πικραμμένο”.
Τη ρώτησα αν έχει στείλει το βίντεο αυτό στις εγκληματολογικές υπηρεσίες για απομαγνητοφώνηση, μου είπε ότι δεν το έχει στείλει, της έδωσα παραγγελία να το στείλει αύριο το πρωί, αλλά πριν το στείλει να μου το φέρει να το δω. Την επόμενη μέρα την πήρα τηλέφωνο και της ζήτησα να μου φέρει το βίντεο στο γραφείο μου. Μου είπε κατά λέξη:
- “Συγγνώμη, έκανα λάθος, δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο για τον Πικραμμένο”.
Τη ρώτησα αν υπάρχει βίντεο που να αναφέρεται σε άλλο άτομο και τα μπέρδεψε και μου είπε ότι “δεν μπορώ να σας πω”. Τη ρώτησα γιατί έβαλε τον κ. Πικραμμένο στη δικογραφία των υπόπτων προς τη Βουλή και εκείνη ουδεμία απάντηση έδωσε».
Βιασύνη και απειλές για διώξεις
Πέραν αυτού, ο κ. Αγγελής υποστηρίζει ότι υπήρξε «βιασύνη» για την άσκηση ποινικής δίωξης χωρίς ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία και απειλές προς τους επιθεωρητές. Ο ίδιος, δε, επικαλείται έγγραφο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου το οποίο κάνει λόγο για «εκτόξευση συγκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της συντονίστριας του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου».
«Η βιασύνη για την “όπως-όπως” άσκηση ποινικής δίωξης αποδεικνύεται από τα παρακάτω δύο πραγματικά περιστατικά», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει:
«Α) Από το περιστατικό της Βιέννης (σ.σ.: άτυπη συνάντηση ελληνικών και αμερικανικών δικαστικών αρχών) και συγκεκριμένα από την πρόθεση της κυρίας Τουλουπάκη να πληροφορήσει τους Αμερικάνους ότι "... γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά...". Πλέον συγκεκριμένα, την Τρίτη 4.12.2018 κατά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς Εισαγγελείς, ζήτησα από τους συναδέλφους μου να κάνουμε ένα “simulation”, δηλαδή μια προσομοίωση το τι θα γίνει κατά τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ. Ρώτησα τους Τουλουπάκη - Τζούρα - Μανώλη, να μου πουν για ποιον συγκεκριμένο λόγο ζήτησαν να γίνει η παρούσα δικαστική συνεργασία αφού μέχρι τότε αγνοούσα τον ακριβή λόγο της συναντήσεως. Με μεγάλη μου έκπληξη τους άκουσα να με πληροφορούν δια στόματος Τουλουπάκη (επί λέξει) ότι
- “Θα πούμε στους Αμερικάνους ότι γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά”.
Αντέδρασα, έντονα και τους είπα (επί λέξει)
- “Καλά εμένα δεν με υπολογίζετε ως επόπτη σας, την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την έχετε ενημερώσει;”.
Μου απάντησαν αρνητικώς. Στην ερώτησή μου “πώς είναι δυνατόν να δίνεις στους Αμερικάνους αναφορά για θέματα που δεν γνωρίζει ούτε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου” ουδέν μου απάντησαν.
Στη δε ερώτησή μου “με τι αποδεικτικά στοιχεία θα ασκήσετε δίωξη;” μου απάντησαν “με τις ενδείξεις που προκύπτουν από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ο ανακριτής θα τα βρει”».
Το παραπάνω περιστατικό διεξήχθη στο λόμπι ξενοδοχείου της Βιέννης όπου το ελληνικό κλιμάκιο περίμενε τους εκπροσώπους των αμερικανικών δικαστικών αρχών. Οπως εξηγεί ο κ. Αγγελής «ακολούθησε διαφωνία ως προς την εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων που υπήρχαν μέχρι τότε στην δικογραφία». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση του κ. Αγγελή πως δεν πρέπει να υπάρξουν βιαστικές διώξεις καθώς οι ενδείξεις που προκύπτουν από τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες είναι «μη αποχρώσες». «Μετά από σχετικώς έντονο διάλογο (καθισμένοι πάντα στο σαλόνι της ρεσεψιόν) τους ζήτησα να μην αναφέρουν αυτά που σκέφτονται στους Αμερικανούς (πράγμα το οποίο και έγινε) και να ενημερώσουν πρώτα την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διότι οι ενδείξεις που δημιουργούνται από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι (κατά την κρίση μου) μη αποχρώσες και υπάρχει ο κίνδυνος να εκδοθεί τυπική κλήση από τον ανακριτή κατ’ άρθρο 270 ΠΔ με όσες ποινικές και αστικές συνέπειες μπορούν να προκύψουν τόσο γι’ αυτούς όσο και για μένα υπό την ιδιότητά μου ως επόπτης των, αφού δεν επόπτευσα για την τήρηση του άρθρου 239 ΚΠΔ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της όπως-όπως δίωξης των Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Σαλμά «επεδίωξαν με κάθε τρόπο (ακόμα και με πιέσεις και απειλές)» την ταχεία σύνταξη ενός οποιουδήποτε πορίσματος από το Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ). Ο ίδιος, δε, αποκαλύπτει ότι υπάρχει έγγραφο του ΣΟΕΕ που καταγγέλλει «άσκηση πιέσεων στους επιθεωρητές που ελέγχουν την υπόθεση της Novartis».
Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας υποστηρίζει ότι το επίμαχο έγγραφο αναφέρει «στην άσκηση πιέσεων στους επιθεωρητές-μέλη του Μεικτού Κλιμακίου Ερευνας για την άμεση υποβολή πορίσματος, (γεγονός που) εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους λάθους, το οποίο θα θέσει σε διακινδύνευση όχι μόνο τους υπογράφοντες επιθεωρητές, αλλά και ιδίως την αξιοπιστία του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και περαιτέρω την ίδια την ερευνούμενη υπόθεση (βλεπ. Σελ 14 του Φ.1/2017/ΣΟΕΕ/ΕΜΠ/864/12.12.2018 εγγράφου)», ενώ σε άλλο σημείο το ίδιο έγγραφο αναφέρει: «Εκτόξευση συγκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της συντονίστριας του ΜΚΕ».
Η έκρηξη Καλογήρου
Τα όσα έγιναν στο επεισοδιακό ταξίδι στη Βιέννη φαίνεται ότι αποτέλεσαν και τη θρυαλλίδα για τις επόμενες εξελίξεις. Ο κ. Αγγελής αναφέρει ότι με την άφιξή του στην Ελλάδα, στις 4.12.2018, μετέβη στο γραφείο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, συνοδευόμενος από την γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου προκειμένου να τον ενημερώσει για τους χειρισμούς Τουλουπάκη. «Εξέθεσα αναλυτικά ποια γραμμή ακολούθησε η κυρία Τουλουπάκη εν αγνοία μου ως επόπτη και ενδεχομένως εν αγνοία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ο υπουργός εξεμάνη στην κυριολεξία, δείχνοντας ότι δεν συμφωνούσε με αυτή την τακτική και άρχισε να καταφέρεται κατά του “Ρασπούτιν” που κατηύθυνε την κυρία Τουλουπάκη. Εγώ διευκρίνισα ότι δεν πρόκειται να συνδέσω το όνομά μου και τη συνείδησή μου με μια τέτοια ακολουθούμενη τακτική. Συζητήσαμε θέματα απομακρύνσεώς της κυρίας Τουλουπάκη, ο δε υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι συμφωνούσε μεν προσωπικώς, πλην όμως η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από άλλον, τον οποίο θα ενημέρωνε. Δεν γνωρίζω ποιον ενημέρωσε και πώς, γνωρίζω όμως ότι η κυρία Τουλουπάκη όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε, αλλά αντιθέτως ανανέωσε τη θητεία της». Στην συνέχεια, δε, υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση της κυρίας Τουλουπάκη θα «εξουδετέρωνε» την παρέμβαση του «Ρασπούτιν» όχι μόνο στην υπόθεση της Novartis αλλά και σε άλλους φακέλους. «Εννοείται ότι ενημέρωσα αναλυτικώς και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία συμφώνησε με την απομάκρυνση της κυρίας Τουλουπάκη και περιμέναμε την πολιτική πρωτοβουλία (ενοποίηση Εισαγγελίας Διαφθοράς και Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος) για να απομακρυνθεί η κυρία Τουλουπάκη και να εξουδετερωθεί ουσιαστικώς η παρέμβαση του “Ρασπούτιν” όχι μόνο στην έρευνα Novartis αλλά και σε άλλες υποθέσεις που επίσης η παρέμβασή του ήταν εμφανής».
Οι αναφορές για τον «Ρασπούτιν»
Οταν ο κ. Αγγελής πιέστηκε για να αποκαλύψει το πραγματικό όνομα του «Ρασπούτιν», ανέφερε ότι η κυρία Δημητρίου «με διαβεβαίωσε ότι είναι μέλος της κυβέρνησης και ότι το ένα του πόδι πατάει στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία. Ετσι τα έχει καλά με όλους και μπορεί να κινείται με όλες τις καταστάσεις».
Ο ίδιος συνέχισε: «Ημουν απολύτως βέβαιος ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν ενεργούσαν με δική τους πρωτοβουλία για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω. Πίσω από αυτούς υπήρχε μια αόρατη δύναμη, ένα τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα του χειρισμού της υπόθεσης με εμφανέστατες συνέπειες. Συγκεκριμένα όταν ρωτούσα την κυρία Τουλουπάκη ποιος είναι ο στόχος της σε αυτήν την υπόθεση μου έλεγε: “Θα ασκήσουμε δίωξη, θα στείλουμε την υπόθεση στον ανακριτή και αυτός θα βρει την άκρη”.
- Στη Βιέννη κατάλαβα ότι η δίωξη ήταν στοχοποιημένη και προαποφασισμένη στο πρόσωπο των τριών παραπάνω πολιτικών (σ.σ.: Λοβέρδο, Γεωργιάδη, Σαλμά). Η τακτική αυτή ανάκρισης της κυρίας Τουλουπάκη συνειρμικά με οδήγησε στις καταγγελίες της κυρίας Ράικου για τις παρεμβάσεις προσώπου με το όνομα Ρασπούτιν στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
- Από τις συζητήσεις με την κυρία Τουλουπάκη και τους αντιεισαγγελείς, καθώς και τους ειδικούς επιστήμονες που υπηρετούν στο τμήμα διαπίστωσα ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα υπήρχαν δικογραφίες από το 2013, δηλαδή από την ημέρα λειτουργίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς, οι οποίες δεν είχαν κινηθεί καθόλου. Διαπίστωσα επίσης ότι υπήρχε πρόβλημα με τη δικονομική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και προπάντων στα θέματα δικαστικής συνδρομής».
Αποσπάσματα από την κατάθεση Αγγελή
«Συγγνώμη έκανα λάθος για το βίντεο»
Στην κατάθεσή του ο κ. Ιωάννης Αγγελής δηλώνει ότι η κυρία Ελένη Τουλουπάκη τού είπε ότι «έχουμε ένα βίντεο όπου ο Φρουζής αναφέρει ότι έκανε ένα δωράκι 100.000 ευρώ στον κ. Πικραμμένο», αλλά την επόμενη μέρα του είπε «συγγνώμη, έκανα λάθος, δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο». Ωστόσο ο κ. Πικραμμένος παραπέμφθηκε.
Το «αγαπημενο παιδι»
Ο κ. Αγγελής ανέλαβε την εποπτεία στην Εισαγγελία Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου γιατί, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ήθελε να μάθει τι γίνεται εκεί επειδή κάτι δεν της πήγαινε καλά. Μάλιστα τονίζει ότι ο ίδιος ήταν το «αγαπημένο παιδί» της κυρίας Ξένης Δημητρίου.
Προαποφασισμένες οι διώξεις
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι μετά τη συνάντηση της Βιέννης κατάλαβε ότι οι διώξεις κατά Γεωργιάδη, Λοβέρδο, Σαλμά ήταν προαποφασισμένες.
Καλογήρου κατά «Ρασπούτιν»
Με την άφιξή του στην Ελλάδα ο κ. Αγγελής μετέβη στο γραφείο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για να τον ενημερώσει για τους χειρισμούς Τουλουπάκη. «Ο κύριος υπουργός εξεμάνη στην κυριολεξία, δείχνοντας ότι δεν συμφωνούσε με αυτή την τακτική και άρχισε να καταφέρεται κατά του “Ρασπούτιν”, που κατηύθυνε την κυρία Τουλουπάκη».
«Να ασκήσουμε δίωξη και ο ανακριτής θα βρει την άκρη»
Ερωτώμενος από τους εισαγγελείς που κάνουν την έρευνα ο κ. Αγγελής επιβεβαιώνει ότι ο «Ρασπούτιν» ως «νταβατζής» υποδείκνυε να ασκηθούν διώξεις και οι κατηγορούμενοι «ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου