Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Η ΧΙΟΣ, που γενοκτόνησαν οι Οθωμανοί Τούρκοι το 1822, διέθετε Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη, Τυπογραφείο, νοσοκομείο (με γηροκομείο, πτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, φρενοκομείο), λοιμοκαθαρτήριο, ταμιευτήριο και κατείχε το ήμισυ του εμπορίου της Μεσογείου!!!

                                                Η ΧΙΟΣ,

που γενοκτόνησαν οι Οθωμανοί Τούρκοι
το 1822,
διέθετε Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη,
Τυπογραφείο, νοσοκομείο
(με γηροκομείο, πτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, φρενοκομείο), λοιμοκαθαρτήριο,
ταμιευτήριο και κατείχε το ήμισυ
του εμπορίου της Μεσογείου!!!

…Χάρη στο γόνιμο έδαφος οι Χιώτες μετέτρεψαν το νησί τους για χρόνια σε κέντρο ευημερίας και πλούτου.

Τον 18ο αιώνα, η Χίος φημιζόταν για τα μεταξωτά της, τα βυρσοδεψεία και τα κεραμικά της. Οι εμπορικές της δραστηριότητες εξαπλώνονταν σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου σε τέτοιο βαθμό που θα λέγαμε ότι συγκέντρωνε το ήμισυ του εμπορίου.

….οι Χιώτες πάντοτε παθιασμένα συνδεδεμένοι με το νησί τους, μπόρεσαν να το προικίσουν, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, με πολυάριθμες εκκλησίες, ένα νοσοκομείο μέσα στο οποίο υπήρχε γηροκομείο, πτωχοκομείο, ορφανοτροφείο και φρενοκομείο. Εκεί επίσης έβρισκαν δωρεάν κατάλυμα και οι φτωχοί ταξιδιώτες.
Επί πλέον κατάφεραν να απολαμβάνουν μία διοίκηση σχεδόν αυτόνομη, ένα είδος αυτοδιοίκησης καθώς και ένα ταμιευτήριο. Τέλος, έκτισαν και ένα λοιμοκαθαρτήριο.

Στον χώρο του πνεύματος, η Χίος υπήρξε πραγματικό κέντρο ελληνικής κουλτούρας και πολιτισμού.

….Ένα μικρό Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1781, αριθμούσε, το 1818, 700 μαθητές από τις καλύτερες ελληνικές οικογένειες. Τα πάντα ήταν δωρεάν, με έξοδα της πόλης.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΧΙΟ, ΕΔΩ.

Ο Κοραής, ο Χιακής καταγωγής, επιφανής ελληνιστής, ο οποίος έζησε στη Γαλλία για 50 χρόνια και πέθανε εκεί το 1833, και που δικαίως λατρεύουν οι Χιώτες, ίδρυσε στη Χίο την πρώτη βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα το καμάρι της πόλης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΚΟΡΑΗ, ΕΔΩ.

Εξ ίσου σημαντικό είναι επίσης το ότι πενήντα χρόνια πριν την Επανάσταση, η Χίος διέθετε ήδη ένα τυπογραφείο.

Από το Λονδίνο μέχρι την Αλεξάνδρεια, από την Οδησσό μέχρι τη Βασιλεία και από τη Μασσαλία μέχρι την Τεργέστη, έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο συμφερόντων ελεγχόμενο από Χιώτες, οι οποίοι δεν αναμειγνύονται με τους ξένους. Ακόμα κι αν βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους, η λατρεία που έχουν για το νησί τους παραμένει πάντα ζωντανή και ενεργή, η σχέση τους δε με τη Χίο πάντα σταθερή. Ξοδεύουν χωρίς να υπολογίζουν για την ευημερία της πατρίδας τους…


ΠΗΓΗ: Perilla Francois «ΧΙΟΣ, Το Ευτυχισμένο Νησί», μετάφραση Κ. Δόβας, Γ. Καλούπης, Ε. Μπέρτσου, Ε. Μπεληγιάννη, έκδ. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «ΚΟΡΑΗΣ», 2009, σελ. 108-109. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.5.2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου