Όλα τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκονται αυτές τις δύο ημέρες στη ΔΕΘ και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Το αποτύπωμα αυτών των εξαγγελιών θέλησαν εκ των προτέρων να εξουδετερώσουν ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί με χυδαίες επιθέσεις, εκμεταλλευόμενοι τις τελετές αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη. Αλλά οι κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων έπραξαν κάτι ακόμη χειρότερο: Παριστάνοντας τους προστάτες των ανηλίκων, εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά την προσπάθεια ομαλής μετάβασης των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή.
Ένας από τους πολλά υποσχόμενους κλάδους όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση και την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι, χωρίς αμφιβολία, αυτός του τουρισμού. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο τουρισμός – και οι τομείς που συνδέονται με αυτόν – βρίσκεται σε αναζήτηση εργαζομένων.
Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που ζουν σε δομές προστασίας δεν παραμένουν για πάντα παιδιά και δεν πρέπει να συνεχίζουν να μένουν σ’ αυτές τις δομές για χρόνια μετά την ενηλικίωσή τους. Πολλά από αυτά συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, αποκτούν ένα επάγγελμα μέσω των σπουδών τους. Η Πολιτεία συνεχίζει να τα στηρίζει και να παρακολουθεί την πορεία τους, έως ότου σταθούν στα πόδια τους. Είναι ο κηδεμόνας τους. Και πράττει ό,τι πράττουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών που ζουν εκτός ιδρυμάτων.
Υπάρχουν, όμως, παιδιά που μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θέλουν να συνεχίσουν. Θέλουν να ακολουθήσουν μια διαφορετική πορεία. Συμβαίνει με όλα τα παιδιά, συμβαίνει και στα Ιδρύματα. Και γονείς και κηδεμόνες φροντίζουν για την εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάστασή τους. Το Κράτος οφείλει να πράξει ό,τι πράττουν και οι γονείς που έχουν την ευθύνη για το μέλλον των παιδιών τους.
Την ίδια αγωνία έχουν όλοι όσοι πραγματικά ασχολούνται και ενδιαφέρονται για τα παιδιά που δεν έχουν γονείς και ζουν σε ιδρύματα. Και αναζητούν λύσεις. Αυτό έπραξε και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου: Επέλεξε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της Οικονομίας μας, με πολύ σοβαρούς ανθρώπους στην κεφαλή του, και αναζήτησε εκπαίδευση, μαθητεία και θέσεις εργασίας γι’ αυτά τα παιδιά.
Στη διάρκεια της δοκιμαστικής αυτής περιόδου, κάποια παιδιά μπορεί να δηλώσουν πως δεν επιθυμούν να συνεχίσουν. Κανένα πρόβλημα, θα αναζητηθούν και άλλες ασφαλείς λύσεις.
Είναι ωστόσο πολύ πιθανόν, μετά την πρώτη τους επαφή, τα παιδιά αυτά να ανακαλύψουν έναν δρόμο που δεν τον φαντάζονταν και να αποφασίσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο και μετά σε κάποια τουριστική σχολή που θα τους προσφέρει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στον σημαντικό αυτό κλάδο.
Έτσι γίνονται αυτά. Με τόλμη. Με πράξεις και όχι με λόγια του αέρα του τύπου «τα παιδιά πρέπει να…».
Θυμήθηκαν και την Φρειδερίκη!
Η προσπάθεια, λοιπόν, αυτή κατασυκοφαντήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο συκοφάντησης της κυβέρνησης. Για να ταυτιστεί η κυβέρνηση με δήθεν ανάλγητες πράξεις και εκμετάλλευση της παιδικής ηλικίας.
Και τι δεν είπαν όλοι αυτοί που μοιράζουν τον οίκτο τους χωρίς να προτείνουν λύσεις!
Μέχρι και την Φρειδερίκη θυμήθηκαν!
Ξενογιαννακοπούλου, Φωτίου και Νοτοπούλου στην κοινή τους δήλωση ως εμπλεκόμενες τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν για «εργασιακό μεσαίωνα», είπαν ότι «ξεχείλισε το ποτήρι», κατήγγειλαν επίσημη προώθηση της παιδικής εργασίας, φθηνή εργασία, αναβίωση του… μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης, είπαν ότι το κράτος στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τα χρησιμοποιεί για την μείωση του μισθολογικού κόστους και πως ξηλώθηκε ο «εμβληματικός νόμος» του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και την υιοθεσία.
Πράγματι ξεχείλισε το ποτήρι. Αλλά το ποτήρι της υποκρισίας!
Υποστηρίζει αλλά… δεν το έκανε!
Επιτομή της υποκρισίας η πομπώδης φράση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο».
Αλήθεια; Και τότε κυρίες μου γιατί τόσα χρόνια στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε νόμο με τον οποίο να επιβάλλεται ως υποχρεωτική η εκπαίδευση και στο λύκειο;
Αλλά η υποκρισία έχει και άλλα κεφάλαια:
Κατ’ αρχάς, ο νόμος 4538 του 2018 για την αναδοχή και την υιοθεσία ήταν τόσο προβληματικός που ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εφαρμόσει.
Κατά δεύτερον, είναι γνωστό πως το 2003, δηλαδή επί ΠΑΣΟΚ, η Βασιλική Πρόνοια, που στο μεταξύ είχε ονομαστεί Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας, ενσωματώθηκε στην Κρατική Πρόνοια. Μέχρι τότε λειτουργούσε κανονικά και εν πάση περιπτώσει μπορούσε να καταργηθεί και όχι να ενσωματωθεί.
(Στην πραγματικότητα, ο «Ερανος “Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος” υπό την Υψηλήν Προστασίαν της Α.Μ. της Βασιλίσσης» δημιουργήθηκε το 1947 για έξι μήνες, το 1955 ονομάστηκε Βασιλική Πρόνοια και στη διάρκεια της χούντας Εθνικός Οργανισμός Προνοίας. Ακολούθησε, όπως είπαμε, η ενσωμάτωσή του. Αυτά για ιστορικούς λόγους).
Κατά τρίτον, τα θέματα της εργασίας ανηλίκων ρυθμίζονται με σειρά νόμων – αρχής γενομένης το 1912 και ως το 2011 - που ίσχυσαν και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΣΥΡΙΖΑ.
Οι νόμοι του 1912, 1926, 1937, 1973
-Ν. ΔΚΘ 4029/1912 (ΦΕΚ 46/Α` 7.2.1912). Περί εργασίας γυναικών και ανηλίκων
Ο νόμος αυτός απαγόρευε την απασχόληση ή μαθητεία σε παιδιά κάτω των 12 ετών σε συγκεκριμένες βαριές ή επισφαλείς εργασίες. Απασχόληση παιδιών από 10 ετών επιτρεπόταν μόνο σε εργασίες στις οποίες απασχολούνταν μόνο μέλη της οικογένειας, υπό την διεύθυνση του πατρός, της μητρός ή του επιτρόπου, υπό τον όρο να μην ανήκουν στις επικίνδυνες. Τα ίδια ίσχυαν και για τα ορφανοτροφεία και άλλα φιλανθρωπικά καταστήματα.
-Π.Δ. 18.12/1926 (ΦΕΚ 437/Α` 23.12.1926). Περί της εργασίας των γυναικών και ανηλίκων εν τη επεξεργασία του καπνού.
Με τον νόμο αυτό απαγορευόταν η απασχόληση στην επεξεργασία καπνού σε αγόρια κάτω των 14 ετών και σε κορίτσια κάτω των 16 ετών.
-Α.Ν. 547/1937 (ΦΕΚ 98/Α` 19.3.1937). Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων τινών εργατικών νόμων.
Με αυτόν προβλεπόταν πως «ανήλικα και νεαρά άτομα φοιτώντα εις νυκτερινάς σχολάς απαγορεύεται να χρησιµοποιώνται παρά του κυρίου της επιχειρήσεως εις υπερωρίας».
-Ν.Δ. 187/1973 (ΦΕΚ 261/Α` 3.10.1973). Περί κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.
Με αυτόν απαγορευόταν η εργασία στη θάλασσα ατόμων κάτω των 15 ετών, ενώ για την απογραφή όσων δεν είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος, απαιτείτο η έγγραφη άδεια πατρός, επιτρόπου ή κηδεμόνος.
Οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ
-Ν. 1346/1983 (ΦΕΚ 46/Α` 14.4.1983). Εκπαιδευτικές Μονάδες Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ.
Καθορίζονταν ο τύπος και η διάρκεια των προγραμμάτων μαθητείας, τα προσόντα των μαθητών, η διάρκεια της φοίτησης και οι ώρες διδασκαλίας κατά ειδικότητα, η αμοιβή εργασίας και ο τρόπος πρόσληψης των μαθητών και η αναλογία τους στο σύνολο του απασχολουμένου σε κάθε εργοδότη προσωπικού.
-Ν. 1414/84 (ΦΕΚ. 10/Α/2-2-84). Εφαρμογή της αρχής της ισότητας των φυλών στις εργασιακές σχέσεις και άλλες διατάξεις.
Με αυτόν δεν επιτρεπόταν η χρησιμοποίηση προσώπων κάτω των 18 ή κάτω των 16 ετών ανάλογα με την εργασία, σε συγκεκριμένες επικίνδυνες εργασίες βιομηχανικών κλάδων (χειρισμός και καθαρισμός μηχανημάτων, κατεργασίας ξύλου, λινοτυπικές εργασίες, εργαστήρια συσσωρευτών μολύβδου κλπ), καθώς και η χρησιμοποίηση ανηλίκων κάτω των 15 ετών σε συγκεκριμένα στάδια της επεξεργασίας καπνού. Επίσης προέβλεπε ότι «πρόσωπα κάτω των 18 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος, μπορεί να προσλαμβάνονται μόνον ως μαθητευόμενοι για επαγγελματική εκπαίδευση και να απασχολούνται στην παρασκευή και χρήση μολυβδούχων χρωμάτων μέχρι τέσσερις ώρες την ημέρα».
Δηλαδή και με αυτόν τον νόμο η εργασία μετά τα 15 επιτρεπόταν υπό προϋποθέσεις.
Ο νόμος του Γιώργου Γεννηματά
-Ν. 1837/1989 (ΦΕΚ 85/Α` 23.3.1989). Για την προστασία των ανηλίκων κατά την απασχόληση και άλλες διατάξεις.
Σημειώστε ότι τον Μάρτιο του 1989 είχαμε ακόμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό Εργασίας τον Γιώργο Γεννηματά (αυτό για τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν πρωτοκλασάτοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ίδια την Φώφη Γεννηματά).
Στην πράξη πρόκειται για νομοθέτημα που ακριβώς ρυθμίζει τα της εργασίας ανηλίκων, οι βασικές τους διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα, και προβλέπει:
1. Ανήλικοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους απαγορεύεται να απασχοληθούν σε οποιαδήποτε εργασία, με εξαίρεση τις περιπτώσεις της απασχόλησής τους σε θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκτελέσεις ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαφημιστικά προγράμματα, επιδείξεις μόδας, ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εγγραφές ή εκπομπές, εγγραφές σε βίντεο ή κινηματογραφικές λήψεις, με την προϋπόθεση ότι δεν βλάπτεται η σωματική και η ψυχική υγεία του ανηλίκου.
2. Ανήλικοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν επιτρέπεται να απασχολούνται σε εργασίες επικίνδυνες, βαριές ή ανθυγιεινές, καθώς και σε εργασίες που βλάπτουν τη ψυχική τους υγεία και γενικά εμποδίζουν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.
Συγκεκριμένα:
Ανήλικοι ηλικίας 15-16 ετών, επιτρέπεται να εργαστούν έως 6 ώρες την ημέρα και 30 ώρες την εβδομάδα.
Ανήλικοι ηλικίας 17-18 ετών, επιτρέπεται να εργαστούν έως 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα.
Υποχρεωτική 12ωρη ημερήσια ελάχιστη ανάπαυση και δύο (2) ημερών ανάπαυση την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία είναι Κυριακή.
Όταν ο ημερήσιος χρόνος εργασίας υπερβαίνει τις 4,5 ώρες, παρέχεται διάλειμμα 30 τουλάχιστον συνεχών λεπτών.
Η ημερήσια απασχόληση των ανηλίκων που φοιτούν σε γυμνάσια ή λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, αναγνωρισμένες από το Κράτος, αρχίζει ή λήγει δύο τουλάχιστον ώρες μετά τη λήξη ή πριν από την έναρξη των μαθημάτων αντίστοιχα.
Η υπερωριακή απασχόληση των ανηλίκων απαγορεύεται
Αμοιβή: 70% κατώτερου ημερομισθίου ΕΓΣΣΕ κατ` αναλογία των ωρών απασχόλησής τους.
Βιβλιάριο εργασίας: Για να εργαστεί ένας ανήλικος (15-18 ετών) θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί βιβλιάριο εργασίας ανηλίκου. Με την ακόλουθη διαδικασία:
Αρχικά ο εργοδότης υπογράφει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται η ειδικότητα απασχόλησης, τα καθήκοντα που θα αναλάβει ο ανήλικος, καθώς και ότι δεν θα απασχοληθεί σε βαριές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.
Στη συνέχεια, ο ανήλικος καταθέτει αίτηση για την έκδοση βιβλιαρίου ανηλίκου στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, το οποίο εκδίδει το βιβλιάριο, αφού ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις του ανηλίκου.
Καταλάβατε; Αυτά ψηφίστηκαν – το γράφω και για την κ. Γεννηματά που τώρα «καταγγέλλει» ότι η κυβέρνηση «πρωτοστατεί στην φθηνή κι απαξιωμένη εργασία».
Το καταπληκτικότερο είναι πως τότε ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς ήταν υπουργός Εργασίας!
Και επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - Συνασπισμού
Υ.Α. 1390/1989 (ΦΕΚ 766/Β` 9.10.1989). Βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων.
Με αυτήν την υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του νόμου1837/1989 ρυθμίζονταν όλες οι λεπτομέρειες για τους όρους έκδοσης των βιβλιαρίων εργασίας ανηλίκων και την τήρησή του.
Θυμίζω ότι τον Οκτώβριο του 1989 είχαμε την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη (2 Ιουλίου 1989 – 12 Οκτωβρίου 1989, καθώς στις 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν νέες εκλογές). Επομένως, ο Συνασπισμός δεν είχε αντίρρηση!
-Π.Δ. 70/1990 (ΦΕΚ 31/Α` 14.3.1990). Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων σε ναυπηγικές εργασίες.
Με το προεδρικό διάταγμα απαγορευόταν η απασχόληση σε εργασίες επί πλοίων σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Για όλα τα υπόλοιπα παρέπεμπε σε παλαιότερους νόμους.
Ο Νόμος Μητσοτάκη - Καλαντζάκου
-Υ.Α. 130627/1990 (ΦΕΚ 620/Β` 27.9.1990). Καθορισμός επικίνδυνων, βαριών ή ανθυγιεινών εργασιών για την απασχόληση ανηλίκων.
Με την υπουργική αυτή απόφαση (πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπουργός Εργασίας Αριστείδης Καλαντζάκος) καθορίστηκαν λεπτομερώς και μία προς μία οι βαριές και επικίνδυνες εργασίες στις οποίες δεν επιτρεπόταν να απασχολούνται άτομα κάτω των 18 ετών.
Και πάλι ΠΑΣΟΚ
-Π.Δ. 62/1998 (ΦΕΚ 67/Α` 26.3.1998). Μέτρα για την προστασία των νέων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με την οδηγία 94/33/ΕΚ
Ουσιαστικά επαναλαμβάνονταν οι διατάξεις του νόμου του 1989 με πολλές εξειδικεύσεις όσον αφορά στο είδος της εργασίας και στα χρονικά όρια εργασίας των εφήβων, σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ. Στην κυβέρνηση βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ.
-Ν. 2918/2001 (ΦΕΚ 119/Α` 15.6.2001). Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης εργασίας 182 για την απαγόρευση των χειρότερων μορφών εργασίας των παιδιών και την άμεση δράση με σκοπό την εξάλειψή τους.
Ν. 2956/2001 (ΦΕΚ 258/Α` 6.11.2001). Αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και άλλες διατάξεις.
Το άρθρο 33 ήταν αφιερωμένο στην απαγόρευση νυχτερινής εργασίας ανηλίκων και με αυτό αντικαθίστατο η παράγραφος 3 του άρθρου 1 του προεδρικού διατάγματος 62/1998 που περιείχε και την συμμόρφωση σε κοινοτική οδηγία. Προβλεπόταν ότι οι διατάξεις του νόμου 1837/1989 δεν εφαρμόζονταν για περιστασιακές και σύντομης διάρκειας ελαφριάς εργασίες που αφορούν τις οικογενειακού χαρακτήρα γεωργικές, δασικές και κτηνοτροφικές εργασίες, και με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες αυτές εκτελούνται κατά την διάρκεια της ημέρας.
-Ν. 3144/2003 (ΦΕΚ 111/Α` 8.5.2003). Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις.
Με αυτόν τον νόμο καθοριζόταν ο ρόλος του ΣΕΠΕ στην επίβλεψη του τρόπου εργασίας των ανηλίκων και οι ποινές για παραβάτες εργοδότες.
-Υ.Α. οικ. 130621/2003 (ΦΕΚ 875/Β` 2.7.2003). Εργασίες, έργα και δραστηριότητες στις οποίες απαγορεύεται να απασχολούνται ανήλικοι.
Με την υπουργική αυτή απόφαση έμπαινε σε εφαρμογή ο νόμος 3144/2003.
Ο Νόμος του Γ. Παπανδρέου
-Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84/Α` 2.6.2010). Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Και αυτός ο νόμος επαναλάμβανε στην ουσία τις παλαιότερες διατάξεις με κάποιες βελτιωτικές προσθήκες και με τις γνωστές διαβαθμίσεις ηλικιών και είδος εργασίας, ενώ επέτρεπε την απασχόληση των ανηλίκων κάτω των 15 ετών, με άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας, σε θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκτελέσεις ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαφημιστικά προγράμματα, επιδείξεις μόδας, ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εγγραφές ή εκπομπές, εγγραφές σε βίντεο, κινηματογραφικές λήψεις, καθώς και η χρησιμοποίηση τους ως μοντέλων, εφόσον δεν βλάπτεται η σωματική και η ψυχική τους υγεία και η ηθική τους.
-Υ.Α. Δ7/Α/οικ. 12050/2223/2011 (ΦΕΚ 1227/Β` 14.6.2011). Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Κ.Μ.Λ.Ε.)
Με την υπουργική αυτή απόφαση απαγορεύτηκε η εργασία ανηλίκων σε κάθε μεταλλευτικό ή λατομικό έργο. Κατ’ εξαίρεση επετράπη η απασχόληση νεαρών ατόμων ηλικίας 15 ως 18 ετών κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφόσον γίνεται αποδεδειγμένα για εκπαιδευτικούς λόγους και μόνο στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους.
Όπως διαπιστώσατε όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα έχουν αποδεχθεί την υπό πολύ αυστηρούς όρους εργασία/μαθητεία άνω των 15 ετών.
Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις
Η σημερινή συμπεριφορά κάποιων όχι μόνο είναι απολύτως υποκριτική, αλλά ουσιαστικά αποδεικνύει όχι μόνο την άγνοιά τους, αλλά και την αδιαφορία για την εκπαίδευση και την ένταξη εκείνων των παιδιών που επιθυμούν εγκαίρως να αποκτήσουν μια επαγγελματική απασχόληση.
Διαφορετικά, όσοι σήμερα «εξεγείρονται» να μας πουν αν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Και αν όλοι – από τον Γεννηματά ως τον Συνασπισμό και όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ – προωθούσαν την «φτηνή παιδική εργασία».
Αλλά τότε γεννάται ένα άλλο ερώτημα: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε όλους αυτούς τους νόμους και δεν απαγόρευσε την εργασία/μαθητεία κάτω των 18;
Προφανώς δεν μπορούν να απαντήσουν. Απλά θέλουν να παριστάνουν τους πάνσοφους που διαθέτουν το μονοπώλιο μιας δήθεν ευαισθησίας, που τελικά βλάπτει αυτούς που δήθεν προστατεύουν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου