Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Τους παίρνει το ΠΑΣΟΚ και αυτοί κοιτούν

 Σάκης  Μουμτζής

Το να ασχοληθούμε στα σοβαρά με τα όσα είπε ο Α. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Ιδίως αν επιχειρήσουμε να αντικρούσουμε με αριθμούς τις υποσχέσεις που έδωσε. Όμως η ομιλία του Σαββάτου παρουσίασε ενδιαφέρον όχι τόσο για τις εξαγγελίες του, αλλά για τους συμβολισμούς στους οποίους παρέπεμπε. Τόσο το πράσινο χρώμα όσο και η κατάληξη της ομιλίας του (να σηκώσουμε τον ήλιο), αποτελούσαν ευθεία αναφορά στο ΠΑΣΟΚ. Και ήταν απολύτως λογικό.

Πρώτα πήρε τη φωνή του Αντρέα, μετά ένα σημαντικό μέρος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και προχθές έκλεψε το χρώμα και το βασικό σύνθημα του. Αύριο, τι;

Βέβαια, για να ακριβολογήσω, δεν έκλεψε. Τα σύμβολα τού άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ τα είχαν εγκαταλείψει τα ίδια τα στελέχη του. Ήταν, αναμφίβολα, σύμβολα φθαρμένα, σκουριασμένα, αλλά μια ολόκληρη ιστορία δεν εγκαταλείπεται στο έλεος του Θεού. Και ο Τσίπρας χωρίς να κοπιάσει καθόλου άρχισε σταδιακά να τα ιδιοποιείται όλα αυτά. Αυτά συμβαίνουν στην πολιτική. Όταν πετάς στα αζήτητα την ιστορική σου διαδρομή, κάποιος θα βρεθεί, θα την εκτιμήσει και θα την αξιοποιήσει.

Συνεπώς, ας μην διαμαρτύρονται σήμερα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και ας μην μιλούν για «κλοπή πάστε». Να κάνουν την αυτοκριτική τους και να δουν πώς από εδώ και εμπρός θα αναστήσουν το ΠΑΣΟΚ. Η υπόθεση του ΚΙΝΑΛ έφτασε στο όριο της. Θα κινείται μεταξύ 7-9%, στην καλύτερη περίπτωση, και η εκάστοτε ηγεσία του θα αγωνίζεται να διαχειρισθεί, επινοώντας διμέτωπους αγώνες, αυτήν τη μίζερη κατάσταση. Συγχρόνως, θα συνεχίσει η λεηλασία του από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ θα μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών που θα αποστασιοποιούνται. Το τέλμα τελικά είναι απωθητικό.

Εξ όσων γνωρίζω για ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ μιλά από τους υποψήφιους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ μόνον ο Ανδρέας Λοβέρδος. Υποθέτω πως το εννοεί αυτό στην πλήρη ανάπτυξη του. Δηλαδή με τη διοργάνωση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή οργάνων, με ταυτόχρονο κάλεσμα προς όλα τα παροπλισμένα στελέχη του να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες.

Είναι αλήθεια πως το ΠΑΣΟΚ χρεώθηκε όλες τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης, αδίκως βέβαια. Για την χρεοκοπία υπεύθυνο ήταν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα στο οποίο συμμετείχαν όχι μόνον τα κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά και η Αριστερά στο μέτρο που κυριαρχούσε σε σημαντικούς κοινωνικούς χώρους.

Σήμερα, σχεδόν οκτώ χρόνια από την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό χάρτη, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια επαναξιολόγηση της πορείας του που θα γίνει πρωταρχικά από τα στελέχη αυτού του χώρου, με καθαρό μυαλό και χωρίς αυτομαστιγώματα.

Εν πάση περιπτώσει όσοι πιστεύουν πως αυτό το «πράγμα» που αποκαλείται ΚΙΝΑΛ μπορεί να πρωταγωνιστήσει, ας μην εκπλαγούν αν του χρόνου στην ΔΕΘ, ο Α. Τσίπρας εισέλθει στην αίθουσα υπό τους ήχους του άσματος «ο ήλιος ο πράσινος».

Εκτός αν θέλουν και αυτοί να καταλήξουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου