Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πλακώσανε και οι οικολογικές ΜΚΟ ...για να εμποδίσουν την εξόρυξη φυσικού αερίου



Τρικλοποδιά στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και της Noble Energy αναφορικά με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, επιχειρούν να βάλουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF και Oceana, υποστηρίζοντας, με επιστολή στις αρμόδιες..... κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές, ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις εμπίπτει σε προστατευόμενη ζώνη, καθώς εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο βουνό της Μεσογείου, ο Ερατοσθένης, όπως ονομάζεται.

Ωστόσο, πληροφορίες του από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον η μία εκ των δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων συνδέεται με την τουρκική Κυβέρνηση και πως, από την αρχή των συζητήσεων για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργεί προβλήματα, επικαλούμενη περιβαλλοντικά ζητήματα.

Με δηλώσεις τους από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των WWF και Oceana κάλεσαν την κυπριακή Κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για γεωτρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή, τονίζοντας επίσης ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ευρωπαϊκές αρχές υποχρεούνται να παρεμβαίνουν. O υπουργόυ Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, διαβεβαίωσε ότι «οι γεωτρήσεις που θα γίνουν δεν εμπίπτουν στην προστατευόμενη περιοχή». Σημείωσε επίσης πως «η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έχουν κάνει περιβαλλοντική μελέτη για τις γεωτρήσεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυπριακή Κυβέρνηση δίνει περισσότερη σημασία στο περιβάλλον της Κύπρου από οποιαδήποτε ξένη χώρα ή οργάνωση».


Το υποθαλάσσιο βουνό Ερατοσθένης, στο οποίο, όπως υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις, προστατεύεται από τη σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της ζώνης της Μεσογείου. Στη σύμβαση της Βαρκελώνης αναφέρεται ότι: Στην περιοχή του υποθαλάσσιου βουνού απαγορεύεται το ψάρεμα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία πιθανό να αλλάξει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα.


Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της WWF, Σουζάνα Σέινζ Τραπάγκα, «η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τους διεθνείς κανονισμούς και να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις σχετικά με τις γεωτρήσεις και την προστασία του περιβάλλοντος της θάλασσας». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Oceana, Νίκολας Φορμιέρ, ανέφερε ότι «κάθε ενέργεια που βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον της περιοχής (σ.σ. του υποθαλάσσιου βουνού Ερατοσθένης) αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι επιπτώσεις από ένα πιθανό ατύχημα παρόμοιο με αυτό στον Κόλπο του Μεξικού θα ήταν καταστροφικές για μία κλειστή περιοχή όπως αυτήν της Μεσογείου».


Η Κύπρος βρίσκεται σε μία τεκτονικά πολύπλοκη ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, όπου τρεις ηπειρωτικές πλάκες συναντώνται: Η αφρικανική Πλάκα στο νότο, η ευρασιατική πλάκα στο βορρά και η αραβική πλάκα στην ανατολή. Οι σχετικές κινήσεις μεταξύ των πλακών (απομάκρυνση, σύγκρουση και ολίσθηση) από τις αρχές του Μεσοζωικού οδήγησε σε αριθμό γεωλογικών χαρακτηριστικών, όπως σχηματισμό ή καταστροφή ωκεάνιων λεκανών και δημιουργία οροσειρών. Ο συνδυασμός των κινήσεων των πλακών στον γεωλογικό χρόνο δημιούργησε αριθμό χαρακτηριστικών στην περιοχή, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το υποθαλάσσιο βουνό Ερατοσθένης.


Η οροσειρά του Ερατοσθένη είναι υποθαλάσσια και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της δυτικής Κύπρου και βόρεια του Δέλτα του Νείλου. Πρόκειται για ένα τεράστιο, βυθισμένο ορεινό όγκο, περίπου 120 χιλιόμετρα μακρύ και με 80 χιλιόμετρα πλάτος. Η κορφή του βρίσκεται στο βάθος των 700 μέτρων και υψώνεται 2.000 μέτρα πάνω από τον θαλάσσιο πυθμένα. Στο υποθαλάσσιο βουνό υπάρχουν σπάνια είδη κοραλλιών. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για τις φάλαινες και τα δελφίνια, περιλαμβανομένων των φυσητήρων, των πτεροφαλαινών, των ζωνοδέλφινων και των ρινοδέλφινων. Η μορφή της οροσειράς εκτιμάται ότι αναδύθηκε πριν από 5 με 7 εκατομμύρια χρόνια.

http://www.dailynews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου