Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό η Τουρκία, στην ηλεκτροδότηση, καθώς οι ρωσικές κυρώσεις αποδεικνύονται καταστροφικές οικονομικά, για την γειτονική χώρα. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το Επιμελητήριο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (EMO) της Κωνσταντινούπολης, οι διακοπές ρεύματος τον περασμένο χρόνο, ξεπέρασαν τις 72 χιλιάδες ώρες, με τις περισσότερες να έχουν σημειωθεί μετά την κρίση Ρωσίας-Τουρκίας.
Η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 έχει κοστίσει μέχρι στιγμής, στην τουρκική οικονομία 15 δισ. δολάρια, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Ν. Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τον β' γύρο οικονομικών αντιποίνων, που προβλέπεται να σταματήσουν κάθε τουρκική οικονομική δραστηριότητα στο ρωσικό έδαφος.
Βάση της ανακοίνωσης του Ρώσου πρωθυπουργού, αναμένεται το πρόβλημα ηλεκτροδότησης να επιδεινωθεί, την ίδια ώρα που θα
υπάρξουν αυξήσεις των τιμών της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ, από 1 Ιανουαρίου αναμένονται νέα μέτρα κατά της Τουρκίας, βάσει διατάγματος που υπέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Με την υπογραφή αυτού του διατάγματος μια σειρά συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχονταν σε ρωσικό έδαφος από τουρκικούς οργανισμούς, απαγορεύονται από την 1η Ιανουαρίου 2016».
Πλήγμα ετοιμάζεται βέβαια και για τον τομέα του τουρισμού στην Τουρκία, καθώς οι Ρώσοι ήταν οι μεγαλύτεροι «πελάτες» της Τουρκίας.
Ουσιαστικά η Ρωσία μετά τις συμφωνίες που έκανε με Ινδία και Κίνα, μπορεί σε θέματα ενέργειας εύκολα να αντικαταστήσει την Τουρκία. Αναμένονται εξελίξεις με την αλλαγή του χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου