Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Δημοσκόπηση: Ένας πανάρχαιος θεσμός! Μια πρωτότυπη δημοσκόπηση στην αρχαιότητα.

Του πολίτη Παν. Παπαγαρυφάλλου
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και Δήμου Αθηναίων

Είχα την εντύπωση ότι οι δημοσκοπήσεις (επί το βαρβαρώτερον γκάλοπ) έλκουν την καταγωγή τους από τις σύγχρονες Η.Π.Α., όπου έγιναν θεσμός του δημοσίου τους βίου.
Όμως και σ’ αυτό ο μοντέρνος θεσμός έλκει την καταγωγή του από την αρχαιότητα, (όπως καταγράφεται στα «Στρατηγήματα» (Ε,2,13) του Πολυαίνου).
Μια πρωτότυπη δημοσκόπηση έκανε ο Διονύσιος των Συρακουσών (431-367 π.χ.) ο οποίος για να συλλέξει πληροφορίες για την γνώμη των υπηκόων ως προς το άτομό του: «Διέταξε να γίνει απογραφή σε όλες τις τραγουδίστριες και τις εταίρες…. Ανέκρινε κάθε τραγουδίστρια και εταίρα για να του πει τι είχε ακούσει από τους εραστές της σχετικά με την τυραννία. Μαθαίνοντας με αυτό τον τρόπο ποιοι καταφέρονται εναντίον του,
προέβη αναλόγως σε διωγμούς και δολοφονίες» (Το αντιγράφω από τις εκδόσεις: «Αριστερές Συλλογικότητες» υπό τον τίτλο: «Συλλογή και διαβίβαση πληροφοριών στην Αρχαία Ελλάδα», Αθήνα 2014, σελ. 5).
Όσο για τις σύγχρονες «δημοσκοπήσεις» θα έλεγα ότι κατά κανόνα, αποσκοπούν στην ικανοποίηση των πόθων αυτών που τις πληρώνουν και χρησιμοποιούνται ως όχημα προπαγάνδας, με την προπαγάνδα των ΜΜΕ διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτά, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η Ελληνική Κοινή γνώμη αποτελεί μια φοβική αγελαία μάζα, που βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς συγχύσεως και κατ’ ουσίαν είναι ανύπαρκτος, όπως έγραφα εδώ και πολλά χρόνια γι’ αυτά τα ζητήματα (βλ. π.χ. τα άρθρα μου: «Η Ελλάδα χωρίς κοινή γνώμη» και υπότιτλο: «Καιρός να δραπετεύσουμε από το βασίλειο των πιθήκων» («Πολιτικά Θέματα» της 24-10-2003) και «Το εθνικό έγκλημα της πλαστής τηλεθέασης», στο μηνιαίο περιοδικό «Ηλιαία», τευχ. Μαΐου 2006). Πρόκειται για θεμελιώδη ζητήματα τα οποία καθορίζουν την ποιότητα και το βάθος της δημοκρατίας αλλά παραμένουν στο απυρόβλητο του δημοσίου λόγου και των κυβερνητικών μέτρων εδώ και δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου