Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Προβληματισμός στις αγορές από τις συνεχείς «αστοχίες» του Λευκού Οίκου


Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης


Έντονες είναι οι αβεβαιότητες κάτω από την επίδραση της μεγάλης υποχώρησης των Μετοχικών Δεικτών ΗΠΑ κατά τις τελευταίες ημέρες. Το έναυσμα της μεγάλης υποχώρησης των Χρηματιστηρίων έδωσε η εντυπωσιακή αποχώρηση κορυφαίων στελεχών από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο που είχε δημιουργήσει ο πρόεδρος Trump. Η αποχώρηση συνδέθηκε με τις ρατσιστικές δηλώσεις του Trump, αλλά το πιθανότερο είναι ότι συνδέεται με τις αντιδράσεις των μεγάλων επιχειρήσεων για την ενίσχυση του "προστατευτισμού" της αγοράς των ΗΠΑ.
Ενδεικτικό του "αρνητικού κλίματος" που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών είναι ότι ο δείκτης S&P 500 VIX - ο αποκαλούμενος "δείκτης φόβου των επενδυτών"  - έκλεισε στο 14.25 την Παρασκευή και παραμένει πάντα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου
12μήνου .
Ενώ η πορεία της Οικονομίας των ΗΠΑ είναι ανοδική, εντούτοις οι "συνεχείς αστοχίες" της κυβέρνησης Trump προκαλούν οδυνηρές αναταράξεις στις αγορές και μόνιμες πλέον μεσοπρόθεσμες αβεβαιότητες…. Βασική αιτία είναι η απουσία μιας συμπαγούς "ηγετικής ομάδας" του Προέδρου, καθώς συνεχώς φυλλοροεί λόγω απίστευτου ερασιτεχνισμού, των ακροδεξιών απόψεων και προώθησης του ελεύθερου εμπορίου…
Η αποπομπή του Steve Bannon, κορυφαίου στελέχους του Λευκού Οίκου, φαίνεται να συνδέεται με τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν οι προσπάθειες "προστατευτισμού", μετατροπής των ΗΠΑ σε "κλειστή αγορά" και δημιουργίας εμποδίων στις εισαγωγές εμπορευμάτων... Επιπλέον, ο Bannon θεωρήθηκε υπεύθυνος των τελευταίων ρατσιστικών δηλώσεων του Donald Trump, αλλά και της "επιθετικής πολιτικής" του τελευταίου έναντι των μεγάλων δικτύων ΜΜΕ.
Πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι τώρα ο πρόεδρος Trump θα ακολουθήσει περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στο μεταναστευτικό, διεθνές εμπόριο κλπ. Παράλληλα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα ακολουθήσει την ίδια Οικονομική Στρατηγική για λιγότερους φόρους, μείωση των ρυθμίσεων και αύξηση των επενδύσεων για υποδομές.
Σε επίπεδο Γεωπολιτικών Κινδύνων η όξυνση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα υποχώρησε προς το παρόν, καθώς ο δικτάτορας της χώρας μετρίασε τις απειλές του για εκτόξευση πυραύλων στην αμερικανική  νήσο Guam.
Το τρομοκρατικό κτύπημα στη Βαρκελώνη χειροτέρευσε ακόμη περισσότερο το "επενδυτικό κλίμα", λόγω των αυξημένων φόβων για επιθέσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον των αυξημένων (;) Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω Κορέας και της "πολιτικής ρευστότητας" στον Λευκό Οίκο στην τελευταία εβδομάδα υποχώρησαν αισθητά οι Μετοχικοί Δείκτες των ΗΠΑ: ο Dow  -0.84% από -1.06% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και  αντίστοιχα oS&P 500 είχε μείωση -0,65% από -1.43% .
Ωστόσο, το "οικονομικό κλίμα" στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα θετικό  με τον Δείκτη Κλίματος Εμπιστοσύνης του UniversityofMichigan να βελτιώνεται στο 97.6 τον Αύγουστο 2017 από 93,4 τον Ιούλιο και που ήσαν οι καλλίτερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο 2017.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά +0.6% τον Ιούλιο 2017, με πρόβλεψη +0.4% και ύστερα από αύξηση +0.3% τον Ιούνιο. 'Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιανουάριο 2017, λόγω αυξημένων πωλήσεων από καταστήματα λιανικής και εταιρείες αυτοκινήτων.
Άνοδο σημείωσε και η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ με ποσοστό μηνιαίας ανόδου +0.2% τον Ιούλιο 2017 μετά από άνοδο +0.4% τον Ιούνιο.
Εντούτοις στον Οικοδομικό Τομέα κατεγράφη μια μηνιαία μείωση κατά -0.4% τον Ιούλιο στην έναρξη κατασκευών κατοικιών έναντι πρόβλεψης για άνοδο +0.5%.
Στην Ευρώπη οι Μετοχικοί Δείκτες της Βρετανίας και της Ευρωζώνης εμφανίζονται στο τελευταίο διάστημα να είναι περισσότερο "ανθεκτικοί" στις μεγάλες διακυμάνσεις σε σύγκριση με αυτούς των ΗΠΑ, αν και βεβαίως σε μεγάλο βαθμό συσχετίζονται με τους δείκτες υψηλές κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ…
Στην Ευρωζώνη ειδικότερα διαπιστώνεται μια ικανοποιητική πορεία της ανόδου του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017, ενώ το ποσοστό των ανέργων υποχώρησε στο 9.1% τον Ιούνιο από 9.2% τον προηγούμενο μήνα και στο 10.1% τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς.
Ωστόσο, το ποσοστό του Πληθωρισμού που παραμένει στο +1.3% στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου 2017, ένδειξη που υποδηλώνει δυσκολίες επίτευξης του στόχου της ECB για +2% αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες για διατήρηση της ίδιας χαλαρής Πιστωτικής Πολιτικής και μέσα στο 2018.
Η βιομηχανική παραγωγή σε 12μηνη βάση αυξήθηκε +2.6% τον Ιούνιο 2017 έναντι πρόβλεψης +2.8%, ενώ η αύξηση τον Μάιο είχε ανέβει στο +3.9%. Σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει μείωση κατά -0.6%.
Δυσκολίες αύξησης των τιμών σε επίπεδο παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αφού μειώθηκαν -0.1% και -0.2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 αντίστοιχα κατά τον Ιούνιο 207 ως προς τον Μάιο, κατά τον οποίο οι βιομηχανικές τιμές είχαν μειωθεί -0.3% και -0.4%.
Η ανοδική πορεία του Ευρώ στους προηγούμενους μήνες είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο 2017 περιορίσθηκε στα 107.7 δισ. € από 129.3 δισ. στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τάσεις υποχώρησης εμφάνισε η ισοτιμία του Ευρώ έναντι του Δολαρίου με τη συνολική μείωση να φθάνει το -0.55% στην τελευταία εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην ΕΕ στο τελευταίο διάστημα +1.3% και στην αισθητή άνοδο των Μακροοικονομικών Μεγεθών στις ΗΠΑ.
Για μια ακόμη εβδομάδα έντονες οι διακυμάνσεις του Πετρελαίου για να κλείσει με νέα μείωση κατά -0.18%, μετά από κάμψη κατά -0.46% και -0.26% που είχε καταγράψει στις δύο αμέσως προηγούμενες εβδομάδες.
Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.
Για την παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2017, πρώτος μήνα έναρξης του τρίτου τριμήνου 2017 διαπιστώθηκε βελτίωση - που ήταν περισσότερο έντονη στις χώρες της Ευρώπης - με βάση την τελευταία έρευνα του δείκτη JP Morgan Global Manufacturing PMI,που αυξήθηκε στο  52.7 τον Ιούλιο από 52.6 τον προηγούμενο μήνα.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Η Σύνοδος των ηγετών των G20 στο Αμβούργο έχει επηρεάσει θετικά τις Αγορές αφού με το Κοινό ανακοινωθέν διαπιστώνεται πλήρης συμφωνία για την απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου... Επιπλέον η αποπομπή του επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής Steve Bannon  - που συνηγορούσε για μέτρα υπέρ του προστατευτισμού - αναμένεται να της οδηγήσει σε περαιτέρω αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για "μέτρα προστατευτισμού" σε βάρος των εισαγωγών...
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά η ισχυρή Παγκόσμια Ανάπτυξη ωθεί προς τα πάνω τις τιμές Πετρελαίου....  Οι επιδιώξεις των Σαουδαράβων για μεγάλες περικοπές της Παραγωγής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  το βαρέλι το 2017 και $40 στη διετία 2018 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας...
ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ' επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου θα έχει θετικές συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων. Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017. Η τελευταία απόφαση της Bank of Japan να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
ΑΕΠ:  Στο δεύτερο τρίμ. 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε +2.6% από το "χαμηλό" +1.2% του πρώτου τριμ.  Σύμφωνα με το Federal Reserve της Atlanta - αναμένεται να αυξηθεί κατά +2.8% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2.5%.
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά +0.6% τον Ιούλιο 2017, με πρόβλεψη +0.4% και ύστερα από αύξηση +0.3% τον Ιούνιο. 'Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιανουάριο 2017, λόγω αυξημένων πωλήσεων από καταστήματα λιανικής και εταιρείες αυτοκινήτων.
ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 μετά από πτώση -0.1% τον Μάιο. Εντούτοις, αυτή η εντυπωσιακή άνοδος οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο παραγγελιών πολιτικών αεροσκαφών.
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Στις ΗΠΑ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν +0.4% τον Απρίλιο 2017 έναντι +0.2% αύξηση τον προηγούμενο μήνα, ενώ μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν +0.7%. Οι ανωτέρω ενδείξεις υποδηλώνουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Άνοδο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ με ποσοστό μηνιαίας ανόδου +0.2% τον Ιούλιο 2017 μετά από άνοδο +0.4% τον Ιούνιο. Ο βαθμός απασχόλησης του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού των βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 76.6% που είναι κατά 3.3 εκατ. μονάδες πάνω από το μέσο βαθμό απασχόλησης του μέσου όρου της περιόδου 1972-2016.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο και η τελευταία έρευνα για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που προέκυψε με βάση τον δείκτη IHS Markit U.S. Manufacturing PMI. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η "μεγαλύτερη αισιοδοξία" που εκφράζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ότι αφορά στις μελλοντικές παραγωγικές δραστηριότητές τους.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης δραστηριότητας του Τομέα Υπηρεσιών (Flash U.S. Services Business Activity Index) διαμορφώθηκε στις 54.0 μονάδες τον Μάιο από 53.1 τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου τετραμήνου.
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά +0.8% τον Ιούνιο ενώ και τον Μάιο 2017 είχε καταγραφεί ετήσια άνοδος +2.9% ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί "βασικό στήριγμα" της Οικονομίας των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι δαπάνες για κατασκευές υποχώρησαν κατά -1.3% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για να βρεθούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι μηνιαίας αύξησης +0.4% τον Μάιο. Επίσης, στον Οικοδομικό Τομέα κατεγράφη μια μηνιαία μείωση κατά -0.4% τον Ιούλιο στην έναρξη κατασκευών κατοικιών έναντι πρόβλεψης για άνοδο +0.5%.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Κατά 209.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον εξω-αγροτικό τομέα τον  Ιούλιο 2017 - έναντι πρόβλεψης για 183.000 - και μετά από μια (αναθεωρημένη προς τα πάνω) αύξηση κατά 231.000 τον Ιούνιο. Η νέα αυτή αύξηση υποδηλώνει βελτίωση των ρυθμών απασχόλησης για το πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου 2017, που θα ενισχύσει την πορεία του ΑΕΠ. Η συνεχής βελτίωση της Απασχόλησης στις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούλιο 2017 στο 4.3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 16 χρόνια.
ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών το "οικονομικό κλίμα" στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα θετικό  με τον Δείκτη Κλίματος Εμπιστοσύνης του University of Michigan να βελτιώνεται στο 97.6 τον Αύγουστο 2017 από 93,4 τον Ιούλιο και που ήταν η καλλίτερη επίδοση από τον Ιανουάριο 2017.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα. Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το "Σχέδιο Trump" για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο 2017 κατά 5.75% παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών επιτοκίων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΑΕΠ: Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 προβλέπεται αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.1% για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο 2017, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των "28" προβλέπεται στο +2.2%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, το ΑΕΠ εκτιμάται (σε πρώτη πρόβλεψη) στο +0.6% για το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ των "28". Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις "28", ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator αυξήθηκε στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους. Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +4% τον Μάιο 2017 σε 12μηνη βάση, έναντι ανόδου +1.2% τον Απρίλιο, εξέλιξη που σηματοδοτεί αύξηση και των πωλήσεων βιομηχανικών εμπορευμάτων με βάση τις παραγγελίες. Σε μηνιαία επίπεδα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά +1.3% τον Μάιο 2017, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος παραγωγής σημειώθηκε στον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής δραστηριότητας IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε  στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων 74 μηνών κατά τον Ιούνιο 2017 αναβαίνοντας στις  57.4 μονάδες έναντι 57.0 του Μαΐου. Στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καταγράφεται ικανοποιητική άνοδος της Μεταποιητικής Δραστηριότητας, που προφανώς υποστηρίζεται από την Πολιτική Πιστωτικής Χαλάρωσης
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο 2017 περιορίσθηκε στα 107.7 δισ. € από 129.3 δισ. στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Δυσκολίες αύξησης των τιμών σε επίπεδο παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αφού μειώθηκαν -0.1% και -0.2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 αντίστοιχα κατά τον Ιούνιο 207 ως προς τον Μάιο, κατά τον οποίο οι βιομηχανικές τιμές είχαν μειωθεί -0.3% και -0.4%.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωζώνη  υποχώρησε στο 9.1% τον Ιούνιο 2017 από 9.2% τον προηγούμενο μήνα και στο 10.1% τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς.
ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικός Κίνδυνος απομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53.0 από 53.6 τον Μάιο για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τριμήνου.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε 12μηνη βάση στο +1.6% τον Ιούνιο 2017 από +1.9% τον Μάιο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό Πληθωρισμού από τον Οκτώβριο 2016, εξέλιξη που αποδίδεται στη μηνιαία πτώση των τιμών υγρών καυσίμων κατά -0.4% τον Ιούνιο. Η υποχώρηση του Ενεργειακού Κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αλλά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική αξία και στα αποθέματα εταιρειών πετρελαίου.
ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τα τελευταία Μακρο-οικονομικά στοιχεία της Οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις των Επιτοκίων, ευνοώντας τις τάσεις για ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. των λιανικών πωλήσεων δεν δημιουργούν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED.
ΔΟΛΑΡΙΟ:  Τα τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία έφεραν το Δολάριο στα χαμηλά τελευταίων (σχεδόν) 20 μηνών, εξέλιξη που δημιουργεί "πονοκεφάλους" για όλες τις αγορές, εκτός από αυτές των Εμπορευμάτων. Εάν συνεχισθεί αυτή η υποχώρηση πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα των επιχειρήσεων της Ευρώπης με τις εξαγωγές τους  προς τις ΗΠΑ, που αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στις αβεβαιότητες για την εξωτερική ισοτιμία του Δολαρίου θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η μείωση του ενεργητικού - παθητικού της FED κατά 4.5 τρισ. $, η οποία - όπως και να εφαρμοσθεί - θα έχει επιπτώσεις  στις ισοτιμίες του "πράσινου νομίσματος"…
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στο Δημοσιονομικό Τομέα ο Προϋπολογισμός εμφάνισε ένα έλλειμμα ύψους 43 δισ. $ τον Ιούλιο 2017 έναντι πρόβλεψης για 73 δισ. και μετά από έλλειμμα …113 δισ. ένα χρόνο ενωρίτερα. Εντούτοις αυτά τα θετικά αποτελέσματα της πορείας του Ομοσπονδιακού
Προϋπολογισμού δεν φάνηκαν να ενισχύουν την εξωτερική ισοτιμία του "πράσινου νομίσματος".
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2016. Το εμπορικό έλλειμμα προήλθε περιορίσθηκε τον Ιούνιο στα 43.6 δισ. δολ. από 46.4 τον προηγούμενο μήνα και προήλθε από τη  μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στα τελευταία 2.5 χρόνια.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορρύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Ο Πληθωρισμός παρέμεινε στο 1.3% τον Ιούλιο 2017, όσος ήταν και τον Ιούνιο, που είναι και το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό ανόδου από τις αρχές του έτους. Υπογραμμίζεται ότι οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου των Ενεργειακών Τιμών έχουν διαμορφωθεί στο +2.2% από +9.3% που ήταν τον Φεβρουάριο 2017 για να αρχίσουν να επιβραδύνονται οι τιμές υγρών καυσίμων κλπ, συμβάλλοντας στη συμπίεση του Ενεργειακού Κόστους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΗΠΑ
Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump και τελευταία με τις άστοχες δηλώσεις του για "στρατιωτική λύση" στη Βενεζουέλα…. Παράλληλα, είναι έντονος ο προβληματισμός για τις σχέσεις της οικογένειας Trump με τους Ρώσους στην προεκλογική περίοδο. Αυτές οι " αδυναμίες" του νέου προέδρου αποτελούν μία από τις Αιτίες της μεγάλης υποχώρησης του Δολαρίου στο τελευταίο διάστημα.
Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Fedreal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017
Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα… Άγνωστες προς το παρόν οι επιπτώσεις για τη Συρία…...
Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Επίσης, η Κίνα φαίνεται ότι «μεσολαβεί» για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Έχει περιορισθεί η αρχική ισχυρή ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω των απειλών της τελευταίας για εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου που θα πλήξει την αμερικανική νήσο  Guam. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να "πείσει" τη Βόρειο Κορέα, αλλά ούτε απέδωσαν το παραμικρό οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για να υιοθετήσει η Βόρεια Κορέα πιο ήπια στάση.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Πολιτικοί Κίνδυνοι: Η εκλογή Emmanuel Macron και η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση έχουν βελτιώσει εξαιρετικά τις προσδοκίες των Επενδυτών για προώθηση του εκσυγχρονισμού των Οικονομιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ιταλία εμφανίζεται πλέον να έχει αυξανόμενους Κινδύνους Πολιτικής Αστάθειας…
BREXIT: Χωρίς εντάσεις έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT, με ευχές από Macron και Merkel για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ. Εντούτοις, επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως "προσωρινή πρωθυπουργός"… Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...
ΕΛΛΑΔΑ: Στις μεγάλες αβεβαιότητες της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας η εισπραξιμότητα  των προϋπολογισμένων φόρων και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των "κόκκινων δανείων". Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, ενώ και το IMF θα προχωρήσει στη δική του αξιολόγηση, αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια "πολύ καλή εξέλιξη" και σύντομα αναμένεται η πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο. Όμως ήσαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα του Εμπορικού Ισοζυγίου και τα έσοδα από τουρισμό για το πρώτο 6μηνο 2017...

ΥΓ: Το ανωτέρω άρθρο - ανάλυση σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί "προτροπή" κλπ για τοποθετήσεις σε μετοχές ή άλλου είδος χρηματοοικονομικές κλπ επενδύσεις και προϊόντα που εγκυμονούν Επενδυτικούς Κινδύνους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου