Ο Χίτλερ είχε αποφασίσει να εισβάλλει στην Πολωνία στα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να
προλάβει τις βροχές του Σεπτεμβρίου, που θα καθυστερούσαν την προέλαση των τεθωρακισμένων και του στρατού του. Όμως, απαραιτήτως έπρεπε να είναι καλυμμένος από Ανατολάς.
Γνωρίζοντας τις προθέσεις του, Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΤΑΛΙΝ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΟΛΟΤΩΦ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ, ΦΟΝ ΣΟΥΛΕΝΜΠΟΥΡΓΚ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ «ΜΗ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ».
Ο πρεσβευτής μεταφέρει την πρόταση στο Βερολίνο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ αντιπρότεινε να μεταβεί στην Μόσχα και να υπογραφεί το σύμφωνο αμέσως. Αλλά, οι Σοβιετικοί κωλυσιεργούσαν, γνωρίζοντας την βιασύνη των Γερμανών, προκειμένου να επιτύχουν περισσότερα εδαφικά ανταλλάγματα. Ο Ρίμπεντροπ, ειδοποίησε τον Σούλεμπουργκ να μεταφέρει στους Σοβιετικούς ότι είναι έτοιμος να υπογράψει ένα μυστικό πρωτόκολλο, συνοδευτικό της συμφωνίας, στο οποίο να ικανοποιούνται όλες οι σοβιετικές ορέξεις, αλλά και πάλι η σοβιετική πλευρά δεν έδειχνε να βιάζεται.
Ώσπου, ο Χίτλερ αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι, στις 20 Αυγούστου στέλνει ένα προσωπικό τηλεγράφημα στον Στάλιν, με το οποίο του ζητά να δεχθεί τον Ρίμπεντροπ μέσα στο επόμενο τριήμερο. Την επομένη έρχεται η θετική απάντηση και ο Ρίμπεντροπ επιβιβάζεται αμέσως στο αεροπλάνο και παίρνει τον δρόμο για την Μόσχα, με εντολή να υποχωρήσει στις όποιες απαιτήσεις των Σοβιετικών, ακόμη και στις πιο εξωφρενικές. Με τα πολλά, το σύμφωνο υπογράφηκε από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, στις 23/08 και πέρασε στην Ιστορία ως «Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ».
Ομοίως, υπεγράφη και το ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΝΑΡΕΒ-ΒΙΣΤΟΥΛΑ-ΣΑΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΣΣΑΡΑΒΙΑΣ (Η ΟΠΟΙΑ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ) ΣΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ. Στην γερμανική ζώνη επιρροής θα περιερχόταν η Λιθουανία
Ιδού και το μυστικό πρωτόκολλο:
«Μόσχα, 23 Αυγούστου 1939
Με την ευκαιρία του Συμφώνου Μη Επιθέσεως μεταξύ του Γερμανικού Ράιχ και της ΕΣΣΔ, οι υπογεγραμμένοι πληρεξούσιοι συζήτησαν περί των αντιστοίχων σφαιρών επιρροής τους στην Ανατολική Ευρώπη και κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:
Στην περίπτωση νέας εδαφικής και πολιτικής διευθετήσεως των Βαλτικών Κρατών (Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας), τα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας θα αποτελέσουν το όριο των σφαιρών επιρροής της Γερμανίας και της ΕΣΣΔ. Έκαστο μέρος αναγνωρίζει τα συμφέροντα της Λιθουανίας επί της Βίλνας.
Σε περίπτωση νέας εδαφικής και πολιτικής διευθετήσεως των εδαφών που ανήκουν στο πολωνικό κράτος, οι σφαίρες επιρροής της Γερμανίας και της ΕΣΣΔ θα ορίζονται κατά προσέγγιση από τους ποταμούς Βιστούλα, Νάρεβ και Σαν. Το ζήτημα του κατά πόσον τα συμφέροντα αμφοτέρων των μερών καθιστούν επιθυμητή την ύπαρξη ανεξάρτητου πολωνικού κράτους, μπορεί να κριθεί οριστικά μέσω φιλικού διακανονισμού.
Όσον αφορά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η σοβιετική πλευρά εφιστά την προσοχή στα ενδιαφέροντά της για την Βεσσαραβία. Η γερμανική πλευρά δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτή την περιοχή.
Αυτό το πρωτόκολλο θα αντιμετωπισθεί από αμφότερα τα μέρη ως άκρως απόρρητο.
Για την Κυβέρνηση του Γερμανικού Ράιχ
Ι. φον Ρίμπεντροπ
Πληρεξούσιος της Κυβερνήσεως της ΕΣΣΔ
Β. Μολότωφ».
Σε όσους έχουν λίγη φαιά ουσία στον εγκέφαλο, δεν χρειάζεται να παρατεθή κάτι περισσότερο.
Σε εκείνους που τρώνε «κουτόχορτο Περισσού», απλά θα θυμίσω την γνωστή ρήση:
«Όποιος δεν είναι κομμουνιστής από συμφέρον, είναι από βλακείαν»!!
Θεμιστοκλής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου