Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Ελευθερία του Τύπου: Ο νούμερο 1 εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
«Αν με ρωτούσαν αν προτιμώ κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση, θα απαντούσα εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση»: Η ιστορική φράση ανήκει στον Τόμας Τζέφερσον και αποτελεί την συμπύκνωση όλων όσων οι δυτικές Δημοκρατίες πιστεύουν για τον Τύπο.
Δεν ανήκει εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανήκει στα καθεστώτα που διώκουν τον Τύπο όταν δεν τον ελέγχουν. Ανήκει στα καθεστώτα που αν δεν μπορούν να ελέγξουν τον Τύπο δημιουργούν δικά τους μέσα ενημέρωσης. Ανήκει στα καθεστώτα που επιδίδονται στην άνωθεν «ενημέρωση» και στην προληπτική λογοκρισία.
Γι’ αυτό και επιτίθεται συνεχώς στον Τύπο. Γι’ αυτό και από την πρώτη μέρα της εξουσίας του γέμιζε τον κόσμο με non paper μασημένης τροφής. Είχαν τότε χαρεί κάποιοι συνάδελφοι.
«Μου το δίνουν και έχω το κεφάλι μου ήσυχο», μου είπε πει εκείνες τις πρώτες «επαναστατικές» μέρες μία από αυτούς στο καφενείο της Βουλής, καθώς έγραφε βιαστικά το κείμενό της.

«Μήπως σε χειραγωγούν έτσι;», τη ρώτησα εγώ, που ως κυβερνητική εκπρόσωπος δεν είχα διανοηθεί να πράξω κάτι τέτοιο. Χτυπούσα τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυπτα τα ψεύδη του, αλλά ούτε για μια στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό να επιτεθώ στα μέσα και στους δημοσιογράφους.
Ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους και αυτό φάνηκε από την αρχή…
Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις πρώτες κινήσεις της «επαναστατικής περιόδου»;
Τα κατήργησαν όλα «επαναστατικώ δικαίω»
Τον Μάρτιο του 2015 καταργήθηκε με τροπολογία το Εποπτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Τηλεόρασης, μεταβάλλοντας συγχρόνως τον τρόπο επιλογής των μελών του Δ.Σ. τα οποία πλέον διορίζονταν με απόφαση του υπουργού Επικρατείας. Με το προηγούμενο καθεστώς, η επιλογή γινόταν μετά από ανοικτή πρόκληση ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και με εισήγηση εκπροσώπων του ΑΣΕΠ, του ΕΣΡ και του ΝΣΚ.
Τον Απρίλιο του 2015, με το νόμο περί δήθεν «επαναλειτουργίας» της ΕΡΤ, καταργήθηκε η αυτοτέλεια του Δ.Σ., αλλά και η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης από το Κράτος και τα πολιτικά κόμματα, αφού πλέον η ΕΡΤ υπογράφει «Συμφωνία Αρχών με το Ελληνικό Δημόσιο», εκπροσωπούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Παράλληλα, καταργήθηκε και επίσημα το Εποπτικό Συμβούλιο, καθώς και ο θεσμός του Μεσολαβητή και η τριμελής Επιτροπή Δεοντολογίας. Το νέο Δ.Σ. διορίστηκε στις 25 Μαΐου μετά από μια fast track διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος κατά την οποία η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, παραμονή Πρωτομαγιάς, και η προθεσμία έληγε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες μόλις ώρες μετά από ένα τριήμερο αργίας.
Στις 24 Οκτωβρίου 2015, διαρκούσης της συζήτησης για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων («Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις»), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία – και μάλιστα με την μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης – που προέβλεπε την πρόωρη λήξη της θητείας υπηρετούντων μελών των προβλεπομένων από το Σύνταγμα Ανεξαρτήτων Αρχών (Εθνικό  Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ΑΣΕΠ, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών και Συνήγορος του Πολίτη).
Άρπαξαν και τον έλεγχο του ΕΣΡ!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αρμοδιότητα του ΕΣΡ να περάσει στον αρμόδιο υπουργό (ν.4339/2015) και ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα με το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, με την Βουλή να αποφασίζει για τον… αριθμό των αδειών, τον περίφημο διαγωνισμό, την κατάργησή του από το ΣτΕ, την τροπολογία για την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου (2Α του νόμου 4339/2015), την επιστροφή της αρμοδιότητας στο ΕΣΡ και πάει λέγοντας, με αλλαγές επί αλλαγών. Δηλαδή ο Παππάς πήρε παρανόμως αρμοδιότητα που δεν του ανήκε, δηλαδή αρμοδιότητα επί… ανεξάρτητης αρχής!
Με τον ίδιο νόμο ο υπουργός Επικρατείας μετατρεπόταν σε «καναλάρχη»,  καθώς ο ίδιος πλέον όριζε τον αριθμό των υπό δημοπράτηση αδειών και το τίμημα – την τιμή εκκίνησης.
Με τον ίδιο επίσης νόμο ιδρύθηκε «Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής», δηλαδή ένα επίσημο Κέντρο Προπαγάνδας.
Ειδικό κεφάλαιο ρύθμιζε κάτι το εντελώς καινοφανές και γκεμπελικού περιεχομένου: Την «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας».
Γινόταν αναφορά σε «εσωτερική κοινή γνώμη» (η συλλογική γνώμη του ελληνικού λαού σε θέματα δημόσιου χαρακτήρα, τα οποία χρήζουν αποφάσεων και δράσεων), σε «εσωτερική πολιτική ενημέρωση», σε «δημοσιογραφική διαμεσολάβηση» (μεσολάβηση των δημοσιογράφων για τη διεξαγωγή διεθνών διαπραγματεύσεων, είπαν, αλλά όλοι ξέρουμε ότι επικοινωνιακή διαμεσολάβηση, όπως είναι ο σωστός όρος, είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ εξουσίας και λαού που ασκείται δια των μέσων ενημέρωσης).
Προβλεπόταν επίσης ότι «ρύθμιση και εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι η υπαγωγή της οργάνωσης και λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε κανόνες δημοσίου δικαίου προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η σχετική άσκηση του ελέγχου νομιμότητας με την επιφύλαξη του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος» - δηλαδή λογοκρισία.
Και τέλος προβλεπόταν ότι η «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική» καθορίζεται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και εφαρμόζεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και εποπτεύεται από υπουργό Επικρατείας, στον οποίο ανατίθεται η σχετική αρμοδιότητα», καθώς «σκοπός της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής είναι ο συντονισμός και η αποτελεσματική διαχείριση της επικοινωνίας της κυβέρνησης με την εσωτερική και τη διεθνή κοινή γνώμη».
Και συνέχισαν…
Διαρκές μαύρο στο όνομα του «μαύρου»!
Στην ΕΡΤ επέβαλαν ένα διαρκές μαύρο στο όνομα του «μαύρου». Και άρχισαν οι παραιτήσεις και οι απολύσεις:
-Στις 24 Οκτωβρίου 2016 από την ΕΡΤ απολύθηκε ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης Σταύρος Καπάκος, που εγκατέλειψε το πόστο του με ανοικτή επιστολή προς τους εργαζομένους της υπό τον τίτλον «Διότι δεν συνεμμορφώθην». Εκείνη η επιστολή του κατέληγε: «Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές. Kαταλαβαινόμαστε τώρα…».
-Στις 25 Απριλίου 2017, παραιτήθηκε η γενική διευθύντρια προγράμματος Ισαβέλλα Σασλόγλου.
-Στις 10 Ιουνίου 2017, είχαμε την παραίτηση διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη.
-Στις 14 Ιουλίου 2017, είχαμε την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. Ν. Τρανού και Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου.
-Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, με απόφαση Παππά παύεται το μέλος του Δ.Σ. και γνωστός συνθέτης Μ. Γρηγορίου. Ο Γρηγορίου καταγγέλλει ότι προκειμένου να δεχθεί την θέση το ίδιος ο Παππάς του τηλεφώνησε δύο φορές! Και καταγγέλλει επίσης ότι στην ΕΡΤ έδωσαν γην και ύδωρ στην ΠΟΣΠΕΡΤ. Όπως ανέφερε στη δική του ανοιχτή επιστολή και σε συνεντεύξεις, «η κυβέρνηση αποφάσισε να τα έχει καλά με το κομμάτι εκείνο του ΠΑΣΟΚ το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει μέσω του συνδικαλισμού τις καταστάσεις. Γιατί, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ένα είδος συνδικαλισμού που κατέληξε, από προοδευτική υπόθεση, να μετατραπεί σε μία επαγγελματική τάξη που θέλει να ελέγχει πρόσωπα και πράγματα. Έτσι αποφασίστηκε να ικανοποιηθεί η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο κύριος Καλφαγιάννης», διότι «πάγιο αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι μια μορφή συνδιοίκησης». Ο Γρηγορίου μίλησε για ευκαιριακές πολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες και για πολιτικές ενέργειες που ξαναγυρνάνε την ΕΡΤ σε «άληστου μνήμης» εποχές που ελπίζαμε πως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».
-Στις 3 Οκτωβρίου 2017, παραιτείται ο Πρόεδρος Διονύσης Τσακνής. Στην δική του επιστολή αναφέρει: «Τόσο η Κυβέρνηση διά των Υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παπά, όσο και ο Σύριζα διά του γραμματέα του κυρίου Ρήγα, εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στην χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ, τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πως θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, “τη εξαιρέσει εμού”». Και αυτός μιλά για τον «εκπρόσωπο του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού».
-Στις 29 Απριλίου 2018, με απόφαση του Δ.Σ. απομακρύνονται ο εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος Σπύρος Κρίμπαλης και ο σύμβουλος Τάσος Μπιρσίμ. Με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου η απόφαση δεν εκτελείται.
Μιλάμε για τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Προγράμματος, δηλαδή για τον άνθρωπο που κατ’ εξοχήν είχε επιλέξει ο υπουργός. Και ο οποίος, στις 5 Οκτωβρίου, έστειλε επίσης μια επιστολή – κόλαφο στον Παππά, μιλώντας για «μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση υπό τον κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη», που «λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή. Βασικό δόγμα της φατρίας «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Στόχος της η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος. Από την τοποθέτηση του κ. Κωστόπουλου πέρσι τον Ιούλιο έως σήμερα αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι». Μιλά για «εκκωφαντική απουσία επιχειρησιακού σχεδίου, ραγδαία απαξίωση του προγράμματος, γενικευμένη αναξιοκρατία, καθεστώς αδιαφάνειας και μη λογοδοσίας, άνευ όρων παράδοση στον «λούμπεν πελατειακό συνδικαλισμό» και επιστροφή στο πιο σκοτεινό παρελθόν της ΕΡΤ «έτσι όπως το ονειρευτήκαμε στους χειρότερους εφιάλτες μας».
Μιλούσε επίσης για «σκανδαλώδεις τοποθετήσεις στη διεύθυνση προγράμματος», που «έχουν παραλύσει κάθε δημιουργική πνοή» και κατήγγελλε πως «η θέση του διευθυντή προγράμματος καλύφθηκε από μια υποψήφια χωρίς καμία προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης και με σαφώς λιγότερα προσόντα έναντι άλλων υποψηφίων. Παράλληλα οι ικανότατοι προϊστάμενοι των πιο νευραλγικών τμημάτων του προγράμματος αντικαταστάθηκαν από άπειρους ή και ανίδεους υποψήφιους με μοναδικό κριτήριο το Ποσπερτόμετρο -το όργανο που μετράει πόσο κοντά βρίσκεσαι στην ΠΟΣΠΕΡΤ».
Και κατέληγε ο κ. Κρίμπαλης:
«Προτιμήσατε την πεπατημένη του παλαιοκομματικού και παλαιοσυνδικαλιστικού παρελθόντος. Τοποθετήσατε ως επικεφαλής δύο 80χρονους «μαθητευόμενους μάγους» ενώ στην ουσία παραδώσατε τα κλειδιά στον πεινασμένο για εξουσία κ. Καλφαγιάννη. Ως αντάλλαγμα εξασφαλίσατε απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον κ. Ταλαμάγκα και μέσω αυτού πλήρη έλεγχο στον τομέα της ενημέρωσης. Κερδίσατε επιπλέον την αμέριστη συμπαράσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον επικοινωνιακό χαρτοπόλεμο κατά του κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι λένε ότι δώσατε πάρα πολλά και πήρατε πολύ λίγα. Όπως και να έχει τέτοιου είδους συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με το ήθος της αριστεράς, την δημοκρατική νομιμότητα και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Παραδώσατε την ΕΡΤ στη «λαίλαπα Καλφαγιάννη» κατά τρόπο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΡΤ μοιάζει πια με εφιάλτη».
-Στις 11 Μαΐου 2018, είχαμε την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας Νίκου Μιχαλίτση. Στην επιστολή του προς έναν από τους «ογδοντάχρονους» τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ξεδοντιάζετε την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη».
«Έχετε αντικαταστήσει τη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ με μηχανισμούς παραδιοίκησης με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού "συνδικαλισμού", με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική, δυσφημώντας κάθε έννοια υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη οποιασδήποτε εταιρείας».
-Στις 2 Σεπτεμβρίου 2018, είχαμε την επιστολή καταγγελίας του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Θαλασσινού, ο οποίος επίσης μιλά για «μια ΕΡΤ όπως την ονειρευτήκαμε… στους χειρότερους εφιάλτες μας». Και σημειώνει σε μια παράγραφο – κόλαφο:
«Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά».
-Στις 9 Οκτωβρίου 2018, παραιτούνται ο Διευθυντής Ενημέρωσης Βασίλης Ταλαμάγκας και η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 Κατερίνα Σαρικάκη.
Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον δεκατρείς!
Ο Τύπος στα τάρταρα, οι δημοσιογράφοι στη φυλακή!
Σε κάθε ευκαιρία, έβγαιναν οι κυβερνητικές «πηγές» για να καταγγείλουν «κατασκευή ψευδών ειδήσεων από μέσα ενημέρωσης προκειμένου να δώσουν τον τόνο της αντικυβερνητικής προπαγάνδας, που, όμως, δεν δημιουργούν κλίμα μόνο σε βάρος της κυβέρνησης, αλλά και σε βάρος της ίδιας της χώρας».
Έκλειναν κανάλια, έκαναν φέιγ-βολάν τις φωτογραφίες των δημοσιογράφων που τους ενοχλούσαν, απαγόρευαν στα στελέχη τους να πηγαίνουν στον Σκάι, έκλεισαν το Mega, καταβαράθρωσαν τον Τύπο, έστειλαν στη φυλακή δημοσιογράφους – είναι γνωστή η περίπτωση των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου», ενώ μόλις αποκαλύφθηκαν οι ντροπιαστικοί διάλογοι για την υπόθεση των δημοσιογράφων των «Παραπολιτικών», όπου υψηλόβαθμοι αστυνομικοί εμφανίζονται να τρέμουν τη σύζυγο του Καμμένου.
Το 2015 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) ο τζίρος στις δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών παρουσίασε μείωση 17,2%. Το 2016 η μείωση ήταν 23,4%. Το 2017 κι’ άλλη μείωση της τάξης του 8,7%.
Τον Απρίλιο του 2018, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε νέες μεγάλες απώλειες κατά 19,6% ή κατά 14.027.054 φύλλα στις πωλήσεις των εφημερίδων, καθώς το 2017 συνολικά πωλήθηκαν 57.614.541 φύλλα από 71.641.595 φύλλα το 2016.
Επιπλέον, το 2016 είχε σημειωθεί πτώση 15,9%  σε σχέση με το 2015.
Μάλιστα, στις πολιτικές εφημερίδες η πτώση έφθασε στο 21,2% (απώλειες 10.866.504 φύλλων), στις αθλητικές υπήρξε μείωση 11,9% (απώλειες 1.980.727 φύλλων) και στις οικονομικές η πτώση ανήλθε σε 28,8% (απώλειες 437.189 φύλλων).
Και επίσης, οι συνολικές πωλήσεις των περιοδικών μειώθηκαν το 2017 κατά 15,4% (απώλειες 4.124.589 τεύχη), ενώ το 2016 η πτώση ήταν της τάξης του 9%.
«Δημοσιογραφία της κακιάς ώρας»!
Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ είχαν γίνει στις 27 Απριλίου 2018, την ίδια ακριβώς μέρα που ο Τύπος δεχόταν σφοδρή και αντιδημοκρατική επίθεση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επειδή, λέει, τα μέσα ενημέρωσης δεν πρόβαλαν «όσο έπρεπε» την επίσκεψη Γιουνκέρ (αυτού δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε «συνωμότη» που προκάλεσε την παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και έστησε εναντίον του κοτζάμ δημοψήφισμα).
Όπως ανέφερε τότε το γραφείο Τσίπρα, «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά πρωτοσέλιδα απελπισίας», καθώς «τα μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής που επί τρία χρόνια ενημέρωναν το κοινό τους ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα στα βράχια, καταστρέφει την οικονομία, δεν πιάνει τους στόχους, θα φέρει κόφτες, τέταρτο μνημόνιο, πιστοληπτική γραμμή, νέες δεσμεύσεις και πολλά αλλά, μετά τη χθεσινή επίσκεψη Γιούνκερ και τα ξεκάθαρα μηνύματα που εξέπεμψε για "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια, προφανώς έχασαν τον ύπνο τους. Όχι όμως και την ευρηματικότητά τους. Και επειδή όταν η πραγματικότητα δεν τους αρέσει, συνήθως αυτή (σ.σ. η πραγματικότητα) την πληρώνει στα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεών τους. Από χθες καταβάλλουν μια ακόμη αξιέπαινη προσπάθεια να θάψουν την είδηση και να μας πείσουν ότι η μέρα είναι νύχτα και το άσπρο μαύρο».
Από κοντά και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος, που επίσης στις 27 Απριλίου, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, δήλωνε: «Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να ασχολείται κανείς με τη δημοσιογραφία της κακιάς ώρας και τη δημοσιογραφία σκοπιμότητας».
Είχε προηγηθεί (5 Ιανουαρίου 2017) η περίφημη απάντηση Τσίπρα όταν οι συμβασιούχοι που συναντήθηκαν μαζί του στη Θεσσαλονίκη του είπαν πως… δεν διαβάζουν εφημερίδες!
«Καλά κάνετε, έχετε την υγειά σας», τους απάντησε χωρίς ντροπή!
Σωστά. Διότι όταν η δημοσιογραφία δεν μας βολεύει, την μετατρέπουμε αμέσως σε έναν ακόμη εξωτερικό εχθρό.
Το στημένο σκηνικό για το Μάτι και οι βόλτες στο Μόσταρ
Μετά, ήλθαν κι’ άλλα. Μαζί με την καταστροφή στο Μάτι…
Με εκείνη την σύσκεψη Τσίπρα μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, όταν στο Μάτι είχαν όλα τελειώσει και εκείνοι σκηνοθετούσαν το σόου τους σε απευθείας μετάδοση. Για να δείξουν πως ο «ηγέτης» βρισκόταν εκεί και συντόνιζε – ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν με τον Ζάεφ στο Μόσταρ της Βοσνίας και έριχνε λουλούδια στον ποταμό.
Είχαν πει τότε ότι επέστρεψε εσπευσμένα, ενώ έφυγε όταν οι εκδηλώσεις τελείωσαν. Και οι φωτογραφίες από τις ειδυλλιακές στιγμές στο Μόσταρ εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς…
Και αφού τα έκαναν όπως τα έκαναν, έστειλαν, την 1η Αυγούστου, και το περίφημο sms στα στελέχη του για να μπορούν να απαντούν στις κατηγορίες, καταγγέλλοντας μετά τον «Ελεύθερο Τύπο» που το αποκάλυψε. Θαυμάστε οδηγίες:
«Σε αντίθεση με την κατάσταση που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, η κατάσταση στο Μάτι εξομαλύνεται και το γενικότερο κλίμα βελτιώνεται.
Ολοι οι αρμόδιοι υπουργοί είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής και στήριξης των πληγέντων, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς προβλήματα.
Η βασική αιτία της καταστροφής στο Μάτι είναι τα αυθαίρετα. Γι’ αυτό και η «επιχείρηση μπουλντόζα» πρέπει να στηριχθεί από όλους.
Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό ισοδυναμεί με συγγνώμη.
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, να λέτε ότι ο κ. Τσίπρας δεν τον έχει αποκλείσει και ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται παραιτήσεις αρμοδίων.
Ολοι είναι απέναντί μας. Η Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής, η Ενωση Κεντρώων. Μόνο ο Σταύρος μάς στηρίζει.
Οι εκλογές δεν έχουν χαθεί και μπορούν να κερδηθούν. Στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι.
Το Μακεδονικό δεν επηρεάζει την κυβέρνηση και τη λειτουργία της.
Αν σας λένε αυτά που λέει ο Αδωνις, να λέτε ότι ο Αδωνις θα κάτσει στο σκαμνί.
Θα πάρουμε την αναβολή της μείωσης στις συντάξεις».
Για να μην μιλήσουμε για την υπόθεση της Novartis, όπου διοχέτευαν «πληροφορίες» στα δικά τους μέσα, αυτοί τα δημοσίευαν και μετά οι υπουργοί τους έστελναν τα δημοσιεύματα στον εισαγγελέα…
Όλα τα ανελεύθερα καθεστώτα αναζητούσαν και αναζητούν πάντα εξωτερικούς εχθρούς. Και ένας απ’ αυτούς, ο πιο βολικός, είναι οι δημοσιογράφοι.
Αρκεί να το καταλάβουν και οι ίδιοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου