Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Νew York Times: Σε κατήφορο η τουρκική λίρα -Πώς οι Τούρκοι έγιναν φτωχότεροι κατά 8% μέσα σε έναν μήνα

Σε ιστορικά χαμηλά κινείται η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διασώσει το νόμισμα. 

Οπως αναφέρουν οι New York Times, η Τουρκία έφτασε την Τρίτη να είναι αντιμέτωπη με μια νομισματική κρίση «καθώς η αξία της λίρας έπεσε και η κεντρική τράπεζα της χώρα φάνηκε να ξεμένει από “πυρομαχικά” για να σταματήσει την πτώση της προς ιστορικά χαμηλά». 

Να σημειωθεί ότι τόσο χθες όσο και σήμερα η ισοτιμία τουρκικής λίρας – ευρώ έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ (1 ευρώ = πάνω από 8,1 τουρκικές λίρες). Οι NY Times επισημαίνουν ότι αυτές οι τιμές εμφανίστηκαν μόνο στην κρίση του νομίσματος του 2018. 

Δείτε την πορεία της ισοτιμίας τουρκικής λίρας - ευρώ τον τελευταίο μήνα: 

tourkiki-lira-euro-turkish-lira-29-7-2020.jpg 

Παρόμοια -αλλά ελαφρώς πιο διαχειρίσιμη- είναι η κατάσταση και στο «μέτωπο» της τουρκικής λίρας με το δολάριο. Στο δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό και πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να κρατήσει το επιτόκιο αναφοράς κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού. 

«Αυτές οι πολιτικές πυροδότησαν φόβους για μια πιστωτική “φούσκα”, προτρέποντας τους επενδυτές να πουλήσουν τουρκικά assets και οδηγώντας σε κάθοδο την αξία της λίρας έναντι άλλων νομισμάτων» τονίζουν οι New York Times. Σε σχετικό του ρεπορτάζ, το Bloomberg ανέφερε ότι τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από 12 δισ. δολάρια έχουν φύγει από τα ομόλογα σε εγχώριο νόμισμα και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο αρθρογράφος των NY Times επισημαίνει ότι ο Ερντογάν επιβίωσε τις νομισματικές κρίσεις του 2014 και του 2018, διαψεύδοντας τις προβλέψεις οικονομικής κατάρρευσης που θα απειλούσαν την παραμονή του στην εξουσία. Ομως η πανδημία καθιστά αυτή την αποστολή πιο δύσκολη απ’ ό,τι στο παρελθόν, λένε οι NY Times. 

Η οικονομία «απέχει μόλις ένα σοκ από μια κρίση» σχολίασε η Μάγια Σενούσιο, οικονομολόγος του Oxford Economics. 

Στο «κόκκινο» τα συναλλαγματικά αποθέματα

Την ίδια στιγμή, ο Piotr Matys της Rabobank, υποστήριξε, μιλώντας στους Financial Times, πως είναι εντυπωσιακό ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να δώσει μάχη για να κρατηθεί απέναντι στο δολάριο, τη στιγμή που (το δολάριο) είναι αποδυναμωμένο. 

Οι Financial Times αναφέρουν ο εκτενής δανεισμός της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είχε άμεσο αντίκτυπο στα συναλλαγματικά αποθέματα. Ο Matys χαρακτηρίζει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ως «πραγματικά ανησυχητική» και πως η χώρα δείχνει να περπατά σε τεντωμένο σχοινί. 

«Επεμβαίνουν πολύ. Το θέμα είναι για πόσο καιρό θα μπορούν να το κάνουν αυτό» είπε καταλήγοντας ο Matys της Rabobank. 

Φτωχότεροι οι Τούρκοι 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη του ΣΚΑΪ, η τουρκική λίρα μέσα σε μία μέρα υποτιμήθηκε κατά 2,5-3%, ενώ σε μια εβδομάδα υποτιμήθηκε κατά 5% και σε ένα μήνα κατά 8%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Τούρκοι φτώχυναν κατά 8%.

Υπάρχει σοβαρό ζήτημα και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που Ρωσία και Τουρκία ανοίγουν πια τα αεροδρόμια και η Τουρκία θα μπορεί να υποδέχεται τους Ρώσους τουρίστες από 1η Αυγούστου, εκτίμησε ο Μανώλης Κωστίδης.

Δεν είναι πάντως λίγοι οι αναλυτές -ακόμη και από το εσωτερικό της Τουρκίας- που θεωρούν βέβαιο πως οι κινήσεις Ερντογάν με την Αγιά Σοφιά και το Καστελόριζο είχαν σκοπό να «καμουφλάρουν» την οδυνηρή πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας. 

Ενας από τους πλέον δημοφιλείς λογαριασμούς στο Twitter, σε ό,τι αφορά την τουρκική επικαιρότητα, αυτός του Can Okar, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οσοι θέλουν να ξέρουν γιατί η Τουρκία μετέτρεψε, υπό καθεστώς πανικού, την Αγιά Σοφιά σε τζαμί αρκεί απλά να δουν την πορεία της τουρκικής λίρας τις τελευταίες 24 ώρες και τις προσεχείς εβδομάδες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου