Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Ορούτς Ρέις: Ποιος ήταν ο Γενίτσαρος αδερφός του Μπαρμπαρόσα που έχασε το κεφάλι του από τους ώμους του😝😝

Από τον μεγαλύτερο αδερφό του διαβόητου πειρατή Μπαρμπαρόσα φέρεται να ονομάστηκε το Ορούτς Ρέις, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Το Ουρούτζ είναι περσικό και τουρκικό ανδρικό και γυναικείο όνομα που σημαίνει "αυξανόμενος, τοποθετούμενος, εξύψωση, ανάληψη". Γράφεται επίσης ως Αρούτζ ή Ορούτζ, ενώ στα τουρκικά γράφεται με τη μορφή Ορούτς. Ο Αρούτζ Μπαρμπαρόσα ή Ορούτς Μπαρμπαρόσα γεννήθηκε στη Λέσβο, το 1473 και είχε ελληνική καταγωγή. Έγινε κουρσάρος στην υπηρεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που κυβέρνησε στην Αλγερία ως μπέης και έγινε αρχηγός της δυτικής Μεσογείου, μεγαλύτερος αδερφός του διαβόητου πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ο οποίος ήταν αρχιναύαρχος του οθωμανικού στόλου, και κουρσάρος των ακτών της Μπαρμπαριάς (σημερινής Αλγερίας). Το κανονικό όνομά του στην τουρκική γλώσσα ήταν Χιζίρ Μπιν Γιακούπ από το αραβικό Χιντρ ιμπν Γιακούμπ και ήταν αυτός που έκανε διάσημο το παρατσούκλι "Μπαρμπαρόσα", δηλαδή ο Κοκκινογένης, όταν έσωσε κάποιους πρόσφυγες Μουδεχάρ, δηλαδή μουσουλμάνους της Ανδαλουσίας και τους μετέφερε από την Ιβηρική Χερσόνησο στην Αφρική. Πατέρας τους ήταν ο Τούρκος στρατιώτης, ένας εξισλαμισμένος Αλβανός σπαχής ονόματι Γιακούπ και η μητέρα του Ελληνίδα χριστιανή από τη Λέσβο, ονόματι Κατερίνα. Αρκετοί ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι και ο πατέρας του ήταν Έλληνας γενίτσαρος και καταγόταν από τα Γιαννιτσά. Ο Αρούτζ Μπαρμπαρόσα είχε άλλους τρεις αδερφούς, τον Ισάκ μπιν Γιακούμπ, τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και τον Ηλίας μπιν Γιακούμπ και δύο αδερφές. Σύμφωνα με τα αρχεία ήταν ένας sipahi (μέλος του ιππικού). Στη συνέχεια αγόρασε ένα σκάφος και ασχολήθηκε με το θαλάσσιο εμπόριο.

Από τους δύο αδελφούς Μπαρμπαρόσα ο μεγαλύτερος, ο Ορούτς, ήταν ο ο πρώτος που ακολούθησε τον δρόμο της πειρατείας, αφού έγινε μέλος σε μια κουρσάρικη γαλέρα που είχε ως βάση της το νησί της Λέσβου, κρησφύγετο για τους Έλληνες και μουσουλμάνους πειρατές. Αιχμαλωτίστηκε από τους Ιππότες της Ρόδου και υποχρεώθηκε να υπηρετεί ως σκλάβος, μέχρις ότου τον αγόρασε ένας Αιγύπτιος εμίρης. Τα αδέλφια ξανάσμιξαν στην Αλεξάνδρεια και με τη βοήθεια του εμίρη αποδείχθηκαν επιτυχημένοι επιδρομείς. Οι δύο μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους στη δυτική Μεσόγειο το 1505 και επανεγκατεστάθηκαν στη νήσο Ντζέρμπα, στην Τυνησία. Από εκεί ασκούσαν πειρατεία ενάντια στα χριστιανικά έθνη, συλλαμβάνοντας παπικές γαλέρες, ισπανικά πολεμικά πλοία και εμπορικά. Κατόπιν, εξαιτίας μιας διαφωνίας τους με τον Μπέη της Τυνησίας, αναγκάστηκαν να αλλάξουν ορμητήριο, τραβώντας για το Ντζιντζελί, κοντά στο Αλγέρι, το 1511.

Το 1512 ο Ορούτς έχασε το ένα του χέρι σε μια προσπάθεια να καταλάβει ένα ισπανικό οχυρό στη βορειοαφρικανική ακτή ενώ νικήθηκε πάλι μετά από δύο χρόνια. Από τότε σημειώθηκε αλλαγή στη δραστηριότητα των δύο αδελφών. Οι επιθέσεις τους εστιάζονταν όλο και περισσότερο στον ισπανικό στόλο και τις παράκτιες εγκαταστάσεις του. Όταν ο σουλτάνος του Αλγερίου απέτυχε να ανταποκριθεί κατάλληλα στην ισπανική απειλή το 1516, ο Ορούτς τού επιτέθηκε με μια κουρσαρική δύναμη και αφού τον σκότωσε, αυτοανακηρύχθηκε σουλτάνος. Το 1518 οι μάχες με τους Ισπανούς εντάθηκαν. Σε μια επίθεση εναντίον των ισπανικών εγκαταστάσεων στο Οράν, ο Ορούτς δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση και αναγκάστηκε να κλειστεί στην αλγερινή πόλη Τλέμτσεν. Προσπαθώντας να σπάσει τον κλοιό σκοτώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου