Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Επίταξη κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών – ο μύθος του ΣΥΡΙΖΑ

Επίταξη κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών – ο μύθος του ΣΥΡΙΖΑ

Του Θάνου Πλεύρη
Μέσα στην πανδημία που αντιμετωπίζει η χώρα μας η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχουν λάβει μία σειρά από περιοριστικά μέτρα για να μειωθεί η διασπορά της πανδημίας και μια σειρά από μέτρα στήριξης του ΕΣΥ με αύξηση κλινών ΜΕΘ, ενδυνάμωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με επιπλέον προσλήψεις, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και αναζήτηση της συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα ιδίως στην εξασφάλιση περισσοτέρων κλινών ΜΕΘ. Με αυτές τις ενέργειες κατάφερε ο υπουργός Β. Κικίλιας σήμερα από περίπου 550 κλίνες ΜΕΘ που παρέλαβε να έχει 870 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ και επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές ώστε να είμαστε πανέτοιμοι.

Σε αυτήν όλη την προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ παραπληροφόρησε τον κόσμο σε δύο επίπεδα: πρώτον ότι δήθεν η κυβέρνηση έκανε δώρο και αύξησε την αποζημίωση κλίνης ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα από 800 στα 1600 ευρώ και δεύτερον ότι δεν προβήκαμε σε επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Αναφορικώς με το κόστος αποζημίωσης των κλινών πρέπει να ειπωθούν τα ακόλουθα: Οι ιδιωτικές κλινικές σύμφωνα με το ΕΚΠΥ του κ. Ξανθού θα παρείχαν κλίνες ΜΕΘ υπό δύο προϋποθέσεις: α) να έχουν υπογράψει σύμβαση και β) αποδεδειγμένα να μην δύναται ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να νοσηλευτεί σε δημόσια κλίνη ΜΕΘ (αρ. 11 ΕΚΠΥ). Ως κόστος νοσηλίου ορίστηκε το ποσό των 800 ευρώ (αρ. 21 ΕΚΠΥ) χωρίς να πληρώνει διαφορά 30% ο ασθενής επί του ΚΕΝ όπως γίνεται στις άλλες πράξεις ΚΕΝ ιδιωτικών κλινικών, αλλά χωρίς να ορίζεται ότι δεν θα πληρώνει ο ασφαλισμένος ιατρική αμοιβή που καθορίζεται από την ΚΥΑ με συντελεστή 2,09. Τούτο δεν μπορούσε να γίνει, άλλωστε, διότι απλά από τη στιγμή που το ποσό ΚΕΝ είναι ίδιο με του δημόσιου τομέα και η μισθοδοσία του δημοσίου τομέα δεν καλύπτεται από το ΚΕΝ αλλά από τα κράτος προκύπτει με σαφήνεια ότι τα 800 ευρώ αφορούν την παροχή της κλίνης. Διαφορετικά γιατί να δίνεται αυτό το ποσό ΚΕΝ στο δημόσιο και στην ιδιωτική κλινική και στην μία περίπτωση να μην περιλαμβάνεται το μισθολογικό κόστος και στην άλλη να περιλαμβάνεται.
Το σημαντικότερο όμως: ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, παρά μόνο κάτι μνημόνια και μάλιστα όχι σε όλες τις κλινικές ιδίως οι μεγάλες που διαθέτουν πολλές κλίνες ΜΕΘ με αποτέλεσμα να μην πληρείται ο βασικός όρος υπογραφής σύμβασης για να μπορούν να υπαχθούν όλες οι κλίνες στο δημόσιο τομέα. Άρα με βάση τον ΕΚΠΥ του κ. Ξανθού μιλούσαμε για πολύ μικρό αριθμό κλινών ΜΕΘ σε όσους υπέγραψαν μνημόνιο και μόνο εάν δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ στο δημόσιο και χωρίς να λογίζεται το κόστος ιατρικού προσωπικού.
Ο δεύτερος μύθος είναι αυτός της επίταξης. Με χαρά άκουσα τον κ. Τσίπρα στη Βουλή να αποδέχεται το αυτονόητο ότι στην επίταξη (που επιτρέπεται βάσει του αρ. 18 Συντάγματος) αποζημιώνεται ο ιδιώτης που του επιτάσσουν το αντικείμενο, διότι στον ΣΥΡΙΖΑ συντηρούσαν τον μύθο ότι στην επίταξη παρέχεται τζάμπα αντικείμενο και υπηρεσία. Έστω λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εμμένει στην πρώτη αβάσιμη θέση του ότι τα 800 ευρώ κάλυπταν τα πάντα και έπρεπε να γίνει επίταξη με αυτό το ποσό των 800 ευρώ. Επίταξη σημαίνει ότι μόλις δεσμεύσω τις κλίνες θα πρέπει να τις αποζημιώνω είτε κάνω χρήση είτε όχι. Μάλιστα πέρα από τις κλίνες θα έπρεπε να επιτάξω και το προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και να τους αποζημιώνω. Άρα 800 ευρώ την κλίνη από την στιγμή της επίταξης είτε της κάνω χρήση είτε όχι και όποιο ποσό καθοριστεί για ιατρούς και νοσηλευτές που θα επιταχθούν οι υπηρεσίες. Δηλαδή στις πχ 200 κλίνες επίταξης από την ημέρα της επίταξης θα πλήρωνε 160.000 ευρώ την ημέρα το δημόσιο συν το όποιο κόστος του προσωπικού για να λειτουργούν αυτές που και τις υπηρεσίες του προσωπικού θα έπρεπε να επιτάξει.
Με την ΠΝΠ  της κυβέρνησης επετεύχθη το ακόλουθο: α) καθορίστηκε νοσήλιο 800 ευρώ προσαυξανόμενο με την ΚΥΑ για το μισθολογικό κόστος με συντελεστή στο 2,09 για το σύνολο της νοσηλείας β) ρητώς μνημονεύτηκε ότι ο ασθενής δεν επιβαρύνεται όχι απλά τη συμμετοχή, αλλά ούτε το κόστος του ιατρού και ιατρικών υπηρεσιών γ) υπεύθυνος συντονισμού ορίστηκε το δημόσιο και δ) η παρούσα ΠΝΠ δεν αφορά τις λίγες κλίνες που είχε λάβει ο ΕΟΠΥΥ σε εφαρμογή του αρ. 21 ΕΚΠΥ αλλά το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που παραδίδονται τοις πράγμασι στο δημόσιο.
Η κυβέρνηση λοιπόν και ο υπουργός Κικίλιας με τον υφυπουργό Κοντοζαμάνη σε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα  πέτυχαν α) να αυξήσουν τις κλίνες ΜΕΘ προς όφελος των Ελλήνων β) Όποιος νοσηλευτεί να μην πληρώσει καμία διαφορά και ούτε ιατρική αμοιβή, γ) ο συντονισμός να γίνεται από το δημόσιο δ) οι ιδιωτικές κλινικές να παρέχουν το σύνολο των κλινών ΜΕΘ διαθέσιμες, αλλά να πληρώνονται μόνο εάν θα γίνει χρήση αυτών ε) να μην ξοδεύει χρήματα το δημόσιο με επίταξη που θα πλήρωνε τους ιδιώτες για την δέσμευση είτε κάνει είτε όχι χρήση των κλινών. Σημειωτέον δεν υπήρχε και λόγος επίταξης διότι προσφέρθηκαν και οι ιδιωτικές κλινικές να συμπράξουν.
Άρα η ΠΝΠ διασφάλισε και την δημόσια υγεία με παροχή επιπλέον κλινών ΜΕΘ και τον ασφαλισμένο να μην επιβαρυνθεί επιπλέον έξοδα ιατρικού προσωπικού και το δημόσιο χρήμα να μην πληρώνει εάν είχε επιτάξει άδειες κλίνες ΜΕΘ. Εάν επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ας απαντήσει στο απλό ερώτημα. Εάν το ΚΕΝ καλύπτει και την ιατρική αμοιβή και το μισθολογικό κόστος παρανομεί που στα δημόσια νοσοκομεία πληρώνει ΚΕΝ και ξεχωριστά από άλλο κωδικό την μισθοδοσία;
Προφανώς όχι διότι ξέρουν ότι το ΚΕΝ δεν περιλαμβάνει αυτό το κόστος και απλά παραπληροφορούν.
* Ο κ. Θάνος Πλεύρης είναι δικηγόρος ΔΝ, Βουλευτής Α Αθηνών ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου