Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΒΡΑΚΟΣ (1882-1944) ΚΑΙ Ο ΦΡΙΚΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

(Το Βιογραφικό και το φρικτό τέλος του αξκου)
Ο Χρήστος Καβράκος γεννήθηκε στα Τρίκαλα την 1η Ιανουαρίου 1882. Κατετάγη εθελοντής στο Στράτευμα και εξήλθε από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ) την 21-5-1913.

Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία ως διοικητής του 1ου Τάγματος, του 5ου Συντάγματος, και ως Επιτελάρχης της Ιης Μεραρχίας. Κατόπιν διετέλεσε διοικητής του 4ου Συντάγματος Πεζικού Λάρισας (1924), του 5ου Συντάγματος Τρικάλων (1924-1933), και επίσης διευθυντής του 1ου γραφείου του Γ.Ε.Σ. Στην συνέχεια Υπαρχηγός του Γ.Ε.Σ.(1935-1936), Φρούραρχος Αθηνών (1936), διοικητής ΧΙ Μεραρχίας (1938-1940) και Στρατιωτικός διοικητής Αθηνών το 1941.
Το 1942 αποστρατεύθηκε λόγω ορίου ηλικίας, προαχθείς σε Αντιστράτηγο. Για τη πολεμική του δράση ο Χ. Καβράκος τιμήθηκε με:
1. Μετάλλιο Ελληνοτουρκικοί πολέμου (1914)
2. Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος (1915)
3. Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως (1919)
4. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας (1919)
5. Αγγλικός Πολεμικός Σταυρός (1921)
6. Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄ (1922)
7. Αριστείο Ανδρείας με αργυρό αστέρα (1922)
8.Διασυμμαχικό Μετάλλιο Νίκης (1922)
9. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ τάξεως (1935)
10.Παράσημο του Β΄ Τάγματος Γεωργίου Α΄ (1936)

Ο Καβράκος εθεωρείτο ως αξκος πολύ αυστηρός, αλλά και πολύ δίκαιος. Τιμωρούσε ακόμα και Αξιωματικούς αν διαπίστωνε ότι κακομεταχειρίζονταν στρατιώτες. Διοίκησε επί 9 χρόνια το 5ο Σύνταγμα Πεζικού στα Τρίκαλα που είχε μετατραπεί σε πειθαρχική (σωφρονιστική) Μονάδα, στην οποία υπηρετούσαν τη θητεία τους κληρωτοί με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, καθώς και απείθαρχοι στρατιώτες άλλων μονάδων.
Ο εν λόγω Στρατηγός όμως ήταν γραφτό να βρει ΦΡΙΚΤΟ ΘΑΝΑΤΟ (θα αναφερθεί παρακάτω ο τρόπος θανάτου) διότι είχε ήδη στοχοποιηθεί από το ΚΚΕ, αφενός διότι το 1925 στην πόλη των Τρικάλων εκτελώντας διαταγή των προϊσταμένων ως επικεφαλής στρ\κου τμήματος άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών, αλλά ΚΥΡΙΩΣ διότι ως Ανώτερος Στρατιωτικός Διοικητής Αττικής – Βοιωτίας, θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί κατόπιν δτγης της πολιτικής και στρ\κης ηγεσίας, μαζί με τις τοπικές και πολιτικές Αρχές, συμμετείχε ως εκ της θέσης του αυτής στην επιτροπή παράδοσης της πόλης των Αθηνών την 27-04-1941 στους Γερμανούς ενεργώντας στα πλαίσια των καθηκόντων του.
Έτσι το ΚΚΕ με την νοσηρή σκέψη του για το παραπάνω γεγονός τον ενέταξε στους δοσίλογους, και μετά την αποχώρηση των Γερμανών το 1944, η παραστρατιωτική οργάνωση του ΚΚΕ η ΟΠΛΑ τον συνέλαβε την 8-12-1944 άμεσα, και τον μετέφερε στις παρυφές του Υμηττού.
Ο εν λόγω Στρ\γος υπέργηρος και βαριά άρρωστος σύρθηκε εκεί δερνόμενος. Στη συνέχεια χωρίς να περάσει ούτε καν το λαϊκό δικαστήριο όπως συνήθιζαν να πράττουν οι κομμουνιστές για τυπικούς λόγους, του αφαιρέθηκαν αρχικά τα ρούχα και τα υποδήματα, στη συνέχεια του αφαίρεσαν το ρολόι, το δακτυλίδι, ο σταυρός που έφερε στο λαιμό και τα χρυσά του δόντια δια της βίας (!!!), και βασανίστηκε ανηλεώς.
Αλλά οι κομμουνιστές-βασανιστές της ΟΠΛΑ στον Στρ\γο επιφύλασσαν έναν ‘’ξεχωριστό’’ και φρικτό θάνατο. Έδεσαν το κάθε πόδι του Στρ\γου Καβράκου χωριστά σε δύο οχήματα, τα οποία οχήματα εν συνεχεία κινήθηκαν αργά με αντίθετη κατεύθυνση το καθένα, με αποτέλεσμα το σώμα του Στρ\γου να διαχωριστεί αργά και βασανιστικά για τον ίδιο σε δύο κομμάτια.

Το όνομα του Στρ\γου Καβράκου φέρει το στρατόπεδο της ‘’Σχολής Μονίμων Υπαξ\κων’’ (ΣΜΥ) που εδρεύει στην πόλη των Τρικάλων από όπου κατάγονταν, ενώ η προτομή του κοσμεί τον προαύλιο χώρο της Σχολής.

1 σχόλιο: