«Το μενού ήταν αυστηρό: στους 6 μήνες που οι άνδρες πεινούσαν έπρεπε να περπατούν 36 χλμ την εβδομάδα και να δαπανούν καθημερινά 1.000 θερμίδες περισσότερες από ό,τι ελάμβαναν» γράφει το BBC και περιγράφει τα σωματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα στους εθελοντές. Οι εικόνες αυτών των ανδρών πετσί και κόκκαλο θυμίζουν, εξάλλου, τις τραγικές φιγούρες των Εβραίων μετά την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατόπεδα.
Το σάιτ io9 που αφιερώνει επίσης ένα άρθρο για το εν λόγω πείραμα, γράφει:
«Αρχικά οι εθελοντές παραπονούνταν για την πείνα που ένιωθαν, για απώλεια συγκέντρωσης και έλλειψη κριτικής σκέψης. Πολλοί μπήκαν στο νοσοκομείο με ψυχιατριακά προβλήματα. Αλλοι αυτοακρωτηριάστηκαν...».
Ακόμη και σήμερα αυτό το πείραμα παραμένει πρότυπο για τους ερευνητές στα θέματα διατροφής και διατροφικών ασθενειών, γράφει το BBC. Αρκετοί από τους εθελοντές του πειράματος δήλωσαν πολλά χρόνια αργότερα ότι ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έκαναν στη ζωή τους, ότι ήταν χαρούμενοι που τα κατάφεραν και ότι θα το ξανάκαναν αν χρειαζόταν.
Δύο αρνητές συνείδησης που έκαναν το πείραμα στις 30 Ιουλίου 1945, Περιοδικό Life Wallace Kirkland/Time Life Pictures/Getty Images via The Journal of Nutrition
Οι ερευνητές ήθελαν να δουν πώς φτάνει κανείς (και πώς νιώθει, προφανώς) στην κατάσταση ενός κρατούμενοι Εβραίου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου