Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ο Βενιζέλος χόρεψε τον Ησαΐα, παρά τις αντιρρήσεις φίλων του - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

image
« Νυμφεύεται ο δούλος του Θεού Ελευθέριος, την δούλη του Θεού Έλενα…» σε προάστιο του Λονδίνου!

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Στις 15-9-1921, ο Ελευθέριος Βενιζέλος (55 ετών) νυμφεύθηκε την ΄Ελενα Σκυλίτση (47 ετών) στο Λονδίνο και ο γάμος τους υπήρξε ένα πολυσυζητημένο γεγονός. Το μυστήριο τελέστηκε σε στενό κύκλο στην έπαυλη του  σέρ ΄Αρθουρ Κρόσφιλντ στο προάστιο του Λονδίνου Χάϊγκαίητ. Έγινε εκεί καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας και όχι στον ελληνικό ορθόδοξο ναό της Αγίας Σοφίας, διότι πίστευε ότι απειλείτο  η ζωή του Βενιζέλου.
Ο Βενιζέλος ήταν νυμφευμένος σε πρώτο γάμο, με την Μαρία
Κατελούζου (μητέρα Κυριάκου και Σοφοκλή), η οποία πέθανε το 1895 κατά την διάρκεια τοκετού. Για μια δεκαετία, είχε μια φίλη Χανιώτισσα, τη χώρισε κι έφυγε στην Αθήνα όταν τον κάλεσε ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος. Μετά άρχισαν οι  Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο διχασμός, η αποστολή Στρατού στη Σμύρνη, οι εκλογές, η ήττα και η φυγή του στο Λονδίνο για τον γάμο του…
Με την πρώτη του σύζυγο, Μαρία Κατελούζου
Αντιρρήσεις για τον γάμο του υπήρξαν από φιλικά και πολιτικά πρόσωπα από φόβο, μήπως ο δοξασμένος πολιτικός λοιδορηθεί. Οι ασθενείς αντιρρήσεις των παιδιών του κάμφθηκαν και παρέστησαν στο γάμο, ενώ ο στενός του συνεργάτης Εμμανουήλ Ρέπουλης, δυσανασχέτησε: «Κύριε πρόεδρε- του είπε- εσείς  που υπήρξατε νυμφίος της Ελλάδος, πώς είναι δυνατόν να γίνεται νυμφίος μιας γυναικός;» Και η απάντηση του Ελευθερίου ξερή και πειστική « Να που γίνεται!»
Η Έλενα, κατά μαρτυρία του πρίγκιπα Χριστοφόρου, είχε βλέψεις το 1906 στον αδελφό του Γεώργιο, ύπατο αρμοστή Κρήτης, ο οποίος όμως το 1907 νυμφεύτηκε  τη Μαρία Βοναπάρτη. Η  συμπάθεια και ο θαυμασμός της για τον Βενιζέλο ξεκινά το 1910, όταν διάβασε μία ομιλία του και χρησιμοποιούσε τη λέξη «πατρίς» για να διεγείρει τους ΄Ελληνες. Δυο χρόνια μετά, ο Βενιζέλος βρίσκεται στο Λονδίνο και στην ελληνική Μητρόπολη, κάποιος τον σύστησε στην ΄Ελενα Σκυλίτση, που έγινε συνοδός του σε εξόδους, αφού προηγουμένως επισκέφθηκε την μητέρα της. Την ΄Ελενα άρχισε να την κυριεύει ένα πάθος, να αφήσει τον εαυτό της να παρασυρθεί χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες; Από την άλλη η λογική, την προειδοποιούσε, θ’ αντέξει την αλλαγή της ζωής και του τόπου; Έπειτα ο Βενιζέλος, αυτόν που όλος ο κόσμος λατρεύει, χρειάζεται σύζυγο;
Η τέλεση του μυστηρίου
Ο Βενιζέλος από την άλλη, ήταν πτωχός, αλλά έντιμος και υπερήφανος. Και ένας αποφασιστικός παράγων  για τον γάμο του, ήταν να απαλλαγεί από κάθε οικονομικό δεσμό με τους φίλους του που τον ενίσχυαν. Άλλωστε, απάντηση έδωσε ο ίδιος αργότερα στον φίλο του Μποδοσάκη Αθανασιάδη, που αντέδρασε στο γάμο του για λογαριασμό των μελών της Εθνικής Αμύνης που έμεναν στην Κωνσταντινούπολη, ότι «παντρεύτηκε για να απαλλαγεί».
Λίγο μετά το γάμο: Στη μέση το ζεύγος των νεονύμφων Ελευθέριος και ΄Ελενα, δεξιά και αριστερά οι Κυριάκος και Σοφοκλής και η νεαρή Κάθλιν σύζ. Σοφοκλή.
Ο οικοδεσπότης Κρόνσφιλντ με τους νεονύμφους
Τα γαμήλια στέφανα ήταν φτιαγμένα από φύλλα δάφνης στο σπίτι του σέρ Άρθουρ και της λαίδης Γκρόσφιλντ. Μετά την τελετή οι οικοδεσπότες ζήτησαν από τους νεόνυμφους να φυτέψουν ένα δενδρύλλιο  στον κήπο τους, σε ανάμνηση του γεγονότος. Τα συγχαρητήρια έφθαναν  απ’ όλο τον κόσμο και στις 15 Οκτωβρίου το ζεύγος ανέβηκε στο υπερωκεάνιο  « Ακουϊτάνια» με προορισμό τις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι ομογενείς ενώ πάνω από το πλοίο πετούσαν αεροπλάνα κι έριχναν λουλούδια! Παντού φώναζαν «Ζήτω ο Βενιζέλος». Στο Σικάγο τους περίμεναν 40.000 ομογενείς! Και μετά, Καλιφόρνια, Χόλυγουντ, Ουάσινγκτον, Παναμάς, Περού και επιστροφή στο Παρίσι, όταν άρχισε να κλονίζεται η υγεία του. Πέθανε στις 18-3-1936.
Στην Πασαντένα των ΗΠΑ, βόλτα με… στρουθοκάμηλο!
Η … απιστία της δόξης!
Μεταξύ των χιλιάδων ευχετηρίων- συγχαρητηρίων τηλεγραφημάτων, το ζεύγος  έλαβε και το εξής, από τον φίλο τους Ρουμάνο πρωθυπουργό Τάκε Ιονέσκου: « Επιτρέψατε μου, στα άπειρα συγχαρητήρια που έχετε λάβει, να προσθέσω και τα ιδικά μου και της συζύγου μου. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα ελάβατε ειλικρινή και φιλικά. Ο χρόνος συντελεί εις το να αυξάνη η προς υμάς φιλία μου. Να είσθε τόσον ευτυχής όσον είσθε μέγας. Δεν ημπορώ τίποτα το καλύτερον να ευχηθώ εις υμάς και την ευτυχήν σύζυγον, η οποία αναλαμβάνει την ευγενήν προσπάθειαν να σας παρηγορή δια τας απιστίας της δόξης!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου