Σκοπός της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού, ήταν να προετοιμάσει την κρίσιμη σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, η οποία συνέρχεται το μεσημέρι της Παρασκευής για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την ηγεσία του κόμματος.
Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες έγινε αποδέκτης αιτημάτων περιορισμένου αριθμού στελεχών για δρομολόγηση των διαδικασιών διαδοχής, εμφανίστηκε έτοιμος να οργανώσει εσωκομματική ψηφοφορία για τις 30 Αυγούστου.
Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από το στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εκφράστηκε υπέρ της παραμονής του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Η Πολιτική Γραμματεία, προσπαθώντας να δώσει λύση στο... γόρδιο δεσμό, αποφάσισε ομόφωνα την εκλογή προέδρου από τη βάση μέχρι την άνοιξη του 2016. Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, ωστόσο, είναι σε άμεση συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις.
«Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποτελεί τη συνείδηση της παράταξης, κλήθηκε να ηγηθεί και απέδειξε ότι γνωρίζει να υπερασπίζεται τις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή που καθόρισαν την ευρωπαϊκή φυσιογνωμία της ΝΔ» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κείμενο που υπέγραψαν, ήδη από χθες, 58 βουλευτές.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο νυν αρχηγός «έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και με την ωριμότητα που τον διακρίνει θα δρομολογήσει και θα εγγυηθεί ο ίδιος τις διαδικασίες για το συνέδριο και την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ. Μέχρι τότε όμως πρέπει να στηριχθεί από όλους».
Με αιχμηρές αναφορές προς όσους θέτουν ζήτημα επιτάχυνσης των διαδικασιών και άμεσο στήσιμο κάλπης, οι γαλάζιοι βουλευτές υποστηρίζουν ακόμη ότι «θα ήταν ύβρις προς τους πολίτες αυτές τις κρίσιμες ώρες να κυριαρχήσουν προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».
Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την Παρασκευή, αρκετοί στη Συγγρού εκτιμούσαν -και φαίνεται να επιβεβαιώνονται- ότι η θητεία του κ. Μεϊμαράκη θα παραταθεί μέχρι την προσεχή άνοιξη, καθώς υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής αναμένονται να ταχθούν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ενώ ήδη ανάλογο προσανατολισμό έχουν και επίδοξοι διάδοχοι όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Στάση αναμονής τηρεί η Ντόρα Μπακογιάννη που δεν υπέγραψε το κείμενο των «58», όπως και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οπποίοι φέρεται να ήταν εξ εκείνων που ήθελαν εκκίνηση των διαδικασιών διαδοχής, όπως και ο Μάκης Βορίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου