Επετειακό Eτος Αριστοτέλη ανακηρύχτηκε το 2016 από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, κατά την πρόσφατη 38η Σύνοδό της που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, μετά από πρόταση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής.
Οι κορυφαίοι αριστοτελιστές θα παρουσιάσουν εισηγήσεις για το έργο του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου και πολυεπιστήμονα στους χώρους του πανεπιστημίου, που φέρει το όνομα του, αλλά και στα αρχαία Στάγιρα, όπου γεννήθηκε το 384 π.Χ., όπως και στην
Αρχαία Μίεζα, όπου δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.
«Είμαστε τυχεροί που συμπίπτει με την εποχή μας η συμπλήρωση 2.400 ετών από τη γέννηση του ανθρώπου που επηρέασε όσο κανείς άλλος στην Ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος επί 24 αιώνες.
Επίσης, έχουμε το προνόμιο να εργαζόμαστε και να μελετάμε το έργο του σε ένα πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τα αρχαία Στάγιρα και την Αρχαία Μίεζα. Σχηματίζεται ένα ιστορικό τρίγωνο, που μας φέρνει τον ερχόμενο Μάιο στο παγκόσμιο επίκεντρο», είπε στο «Εθνος» η καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) Δήμητρα Σφενδόνη – Μέντζου.
Μεταξύ των 400 και πλέον ομιλητών από 40 χώρες που έχουν υποβάλει εργασίες μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται ο ομότιμος καθηγητής του Χάρβαρντ Χίλαρι Πάτναμ, που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εν ζωή φιλοσόφους διεθνώς, ο καθηγητής του ίδιου πανεπιστημίου Ρίτσαρντ ΜακΚίραχαν, ο Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου κ.ά. Ορισμένοι από τους προσκεκλημένους συμμετέχουν και στην Τιμητική Ακαδημαϊκή Επιτροπή του Συνεδρίου, που θα συνεδριάσει τον Μάρτιο για να καταρτίσει το τελικό πρόγραμμα.
Το ΔΙΚΑΜ συνέλαβε την ιδέα για το Παγκόσμιο Συνέδριο με τίτλο «Αριστοτέλης – 2.400 χρόνια» το 2013. Αυτή μεταφέρθηκε στην πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα, η οποία υιοθέτησε την πρωτοβουλία και συναποφασίστηκε η κατάθεση αίτησης για την ανακήρυξη του 2016 σε έτος Αριστοτέλη.
Ο φάκελος κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και η τελική επιλογή μεταξύ των 30 ιδεών που προκρίθηκαν έγινε στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στην 38η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO.
Η ανακήρυξη προσδίδει στο εγχείρημα διεθνή εμβέλεια και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και επιστημονικές συζητήσεις για τον Σταγιρίτη φιλόσοφο σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα. Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών ιδρύθηκε το 2011 με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, στην οποία υπάγεται, με στόχο τη μελέτη και προβολή του αριστοτελικού έργου σε διεθνή κλίμακα.
«Εχουμε επικεντρώσει στην ανάδειξη της διεπιστημονικής πλευράς του έργου του, που είχε παραβλεφθεί και υποβαθμιστεί. Ο Αριστοτέλης δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος φιλόσοφος, αλλά πολυεπιστήμονας, γι” αυτό στο Κέντρο συμμετέχουν βιολόγοι, μαθηματικοί, αστροφυσικοί, επιστήμονες υγείας και πολλών ακόμη κλάδων», επεσήμανε η κ. Σφενδόνη.
Read more http://apocalypsejohn.com/etos-aristoteli-anakirichtike-2016-unesco/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου