Εις επίρρωσιν όσων κάθε φορά έχουμε πει για την κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τα κλειστά βόρεια σύνορά μας, έρχονται οι αριθμοί.
Από την 1η ως τις 17 Αυγούστου, 1.421 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 394 πέρασαν στη Λέσβο, 458 στη Χίο και 569 στη Σάμο.
Δηλαδή, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ανέκοψε μεν τις μεγάλες ροές (τις οποίες η πρώτη φορά αριστεροδεξιά είχε ενθαρρύνει και οι ίδιοι κοκορεύονται πως από τη χώρα πέρασαν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς βεβαίως να γνωρίζουμε τίποτε για την ταυτότητά τους), αλλά ροή υπάρχει.
Αυτό ήταν βεβαίως αναμενόμενο. Οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα
μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενικές ροές.
Αυτό, όμως – επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά – σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα βόρεια σύνορα παραμένουν κλειστά, δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στα νησιά και αυξάνει σταθερά– πέραν της συμφωνίας – τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα.
Στη Μόρια, της οποίας η χωρητικότητα (όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του στο ΑΠΕ ο Στρατής Μπαλάσκας) είναι για 2.330 άτομα διαμένουν 3.502. Και στη Σάμο, με χωρητικότητα 700 ατόμων, διαμένουν 1.984.
Φυσικά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται την ντροπιαστική κατάσταση των κλειστών συνόρων.
Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού δέχθηκαν να συμφωνήσουν ΕΕ και Τουρκία για το τι θα γίνεται στον ξένο αχυρώνα – και μάλιστα χωρίς καμιά παρέμβαση και μάλιστα θριαμβολογώντας;
Οπότε, δέχονται και την επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου για να μας επιστρέφουν πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη!
Οπότε, μπορούν άνετα να θριαμβολογούν και για τις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τους οποίους κάποτε καθύβριζαν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου