Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ 1949. Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΩΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΑΧΡΟΝΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ.

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα κείμενο που λέει "Ιστορικός Συλλέκτης Βέροιας"

Τον Ιανουάριο του 1949 ύστερα από αιματηρή μάχη οι συμμορίτες του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την πόλη της Νάουσας όπου για ένα 10ήμερο η πόλη βιώνει σφαγές, λεηλασίες και καταστροφές που είχαν να συμβούν στην Νάουσα από το 1822, όταν και τότε η πόλη είχε καταληφθεί από τους Τούρκους, και την οποία πόλη κατέστρεψαν και σφαγίασαν και αυτοί άνεφ προηγουμένου.
Μεταξύ των σφαγιασθέντων Ναουσαίων ξεχωρίζει η ιστορία της Μαγδαληνής Καμαρώκα και του εξάχρονου υιού της. Η Μαγδαληνή Καμαρώκα ως εργαζόμενη στο εργοστάσιο του Λαναρά είχε επανειλημμένως αρνηθεί να ενταχθεί στον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ επί κατοχής, αλλά και ουδέποτε θέλησε δια της βίας να συνεισφέρει οικονομική βοήθεια στο ΚΚΕ. Το γεγονός αυτό ήταν επόμενο να την έχει στοχοποιήσει στην τοπική ηγεσία του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα μετά την κατάληψη της πόλης από τους συμμορίτες του ΔΣΕ, να κληθεί μεταξύ και άλλων να δώσει εξηγήσεις.
Η Καμαρώκα οδηγήθηκε μαζί με το εξάχρονο παιδί της όπως και πολλοί άλλοι Ναουσαίοι να δικαστεί δημόσια από το Λαϊκό Δικαστήριο. Σε όλη την διάρκεια της δίκης παρωδίας που ακολούθησε η Καμαρώκα κρατούσε από το χέρι τον 6χρονο γιο της χωρίς βέβαια το παιδί να είναι σε θέση να αντιληφθεί το τι πραγματικά συνέβαινε. Εδώ να επισημάνουμε πως ο σύζυγός της υπηρετούσε στον Ελληνικό Στρατό, ενώ οι γονείς της από πολύ καιρό λόγω των γεγονότων που προμηνύονταν που θα ακολουθούσαν είχαν φύγει από την Νάουσα και είχαν πάει να διαμείνουν στην Θεσσαλονίκη. Η ίδια αρνήθηκε να αποχωρήσει από την Νάουσα παρά τις πιέσεις των γονέων της, καθώς αφενός δεν ήθελε να αφήσει την εργασία της καθώς δεν είχε άλλη οικονομική βοήθεια από πουθενά, αφετέρου πίστευε ως μητέρα με ένα μικρό παιδί δεν κινδύνευε από αντίποινα πολιτικών αντιπάλων, και επιπλέον πως η θέση της ήταν εκεί στο σπίτι της που θα έπρεπε να περιμένει και τον σύζυγό της. Κατά την διάρκεια της δίκης παρωδίας κατηγορήθηκε ως ΄΄μοναρχοφασίστρια΄΄ η οποία δεν στήριξε ποτέ τους αγώνες του ΚΚΕ αν και εργάτρια, θεωρήθηκε δυσμενές στοιχείο το γεγονός ότι ο σύζυγός της πολεμούσε μαζί με τον Ελληνικό Στρατό εναντίων τους, και πως η φυγή των δικών της συγγενών από την πόλη της Νάουσας ήταν δείγμα ενοχής. Η απόφαση του Λαϊκού Δικαστηρίου ήταν πως έπρεπε να δεσμευτεί όλη η περιουσίας της, και αυτή να δοθεί στον ‘’ΔΣΕ’’ για ενίσχυση του αγώνα τους κατά των μοναρχοφασιστών. Μετά την απόφαση αυτή την Καμαρώκα μαζί με το παιδί της τους συνέλαβαν έξι συμμορίτες με επικεφαλής τον Άγγελο Τάσιο και την πήγαν στην οικία της, όπου αφού το λεηλάτησαν μετά το έκαψαν. Εν συνεχεία οι συμμορίτες που την συνόδευαν ζήτησαν να τους ακολουθήσει μαζί με το παιδί της (προφανώς κατόπιν διαταγών), και την οδήγησαν σε σημείο της Αραπίτσας όπου εκεί την βίασαν και την ξυλοκόπησαν μπροστά στο 6χρονο παιδί της το οποίο έκλαιγε. Οι φωνές και τα κλάματα του μικρού παιδιού εξόργισαν έναν εκ των συμμοριτών ο οποίος έσφαξε το παιδί μπροστά στα μάτια της μητέρας, και ενώ η ίδια σφάδαζε και θρηνολογούσε το παιδί της πετάχτηκε μπροστά στα μάτια της εντός της Αραπίτσας. Η μητέρα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και αφού είχε ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις των υπανθρώπων θέλησε να πέσει στην Αραπίτσα να αυτοκτονήσει. Ο αρχισυμμορίτης Άγγελος Τάσιος την έπιασε και όπως ήταν γυμνή και αιμόφυρτη την γύρισε στους υπόλοιπους συντρόφους του και έδωσε την εντολή να την λιανίσουν. Η άτυχη Καμαρώκα σφαγιάστηκε και εν συνεχεία πετάχτηκε και αυτή στην Αραπίτσα, η οποία μετά την απελευθέρωση της πόλης της Νάουσας από τον Ελληνικό Στρατό αναβρέθηκε μέσα στην Αραπίτσα διαμελισμένη αλλά χωρίς να βρεθεί ποτέ το 6χρονο παιδί της. Στην φωτογραφία (από τα αρχεία του ΓΕΣ) εμφανίζεται η Καμαρώκα αμέσως μετά την ανεύρεση της στις όχθες τις Αραπίτσας ανάμεσα στα κλαδιά όπου είχε εγκλωβιστεί το σώμα της

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου