Μάκης Πολλάτος
Στην Ελλάδα απολαμβάνουμε υψηλό βαθμό ελευθερίας σε πάρα πολλούς τομείς. Σίγουρα είμαστε ελεύθεροι στον τρόπο που εκφραζόμαστε, πολλές φορές τείνουμε στην ασυδοσία. Μπορούμε να ρίξουμε την ευθύνη για όλα τα δεινά της υπερδεκαετούς κρίσης με τα μνημόνια στους πολιτικούς, τα κόμματα και τους πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν, σχεδόν εξαγνίζοντας τα δικά μας λάθη ή τις παραλείψεις θεσμών που έπρεπε να λειτουργούν ανεξάρτητα, σταθεροποιητικά, σαν τη αλογόμυγα που θα έπρεπε να είναι το ξυπνητήρι.
Η ελευθερία αυτή δεν είναι δεδομένη σε όλες τις χώρες. Σίγουρα δεν είναι στη γειτονική Τουρκία. Αποφάσισε ο σουλτάνος Ερντογάν να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα με την Ελλάδα; Ακολουθούν όλοι στη γειτονική χώρα, σαν όχλος. Όποιος δεν το κάνει μπορεί να χάσει τη θέση του, να μπει στο περιθώριο, να θεωρηθεί προδότης. Κι αν οι Τούρκοι κατάφεραν μετά την κρίση στα Ίμια το 1996 να δημιουργήσουν τη θεωρία των υποτιθέμενων γκρίζων ζωνών, νησιών δηλαδή των οποίων η ελληνική κυριαρχία υποτίθεται ότι δεν είναι δεδομένη και πρέπει να συζητηθεί, τώρα είμαστε μπροστά σε άλλα, χειρότερα μπερδέματα. Οι Τούρκοι έχουν ανοίξει θέμα για την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντάς το με την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά αυτά. Λένε και ξαναλένε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χάσει την κυριαρχία στα νησιά που υπάρχει στρατός, ισχυρισμός αδιανόητος που όμως εκπέμπεται δημοσίως και ξεδιάντροπα από τον Ερντογάν και τις καμαρίλλες του, ακόμη και ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου.Δυστυχώς υπάρχουν κι εδώ στην Ελλάδα κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, νενέκοι, ραγιάδες που αποθεώνουν τον Ερντογάν για τη διπλωματία του, τις ικανότητές του υποτίθεται να αναδεικνύει θέματα προωθώντας τα τουρκικά συμφέροντα ή τα επιτεύγματά του στο παρελθόν για την ανόρθωση της τουρκικής οικονομίας. Λεπτομέρεια: Οσο μεγάλη κι αν είναι η εσωτερική τουρκική αγορά των σχεδόν 90 εκατ. κατοίκων, η φτώχια στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να κρυφτεί. Ούτε κι ο πληθωρισμός στη γειτονική Τουρκία που έχει ξεπεράσει το 73,5%. Κι αν κάποια στιγμή έρθει το πλήρωμα του χρόνου και οι Δυτικοί αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από το τουρκικό χρηματιστήριο ή αναδιπλωθούν και μεταφέρουν αλλού τις επενδύσεις τους στην Τουρκία, η γειτονική χώρα θα καταρρεύσει.
Μια 20ετία και βάλε κυβερνά ο Ερντογάν στην Τουρκία. Μπορεί οι Τούρκοι στην αρχή να τον αγάπησαν, επειδή τον συνέκριναν με τους διεφθαρμένους κεμαλιστές, όμως εδώ και χρόνια κυβερνά σπέρνοντας τον φόβο και τον τρόμο. Κι αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα, όσο κι αν θέλει ο Ερντογάν να εμφανιστεί σαν λαοπρόβλητος που μαγεύει τις μάζες. Οι Δυτικοί δεν έχουν αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, plan B δηλαδή, κι έτσι δεν αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στον Ερντογάν.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα πράγματα θα είναι άσχημα για πολλά χρόνια. Οχι απλώς επειδή ο Ερντογάν απειλεί ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο, προσάρτηση νησιών όπως έκανε ο Πούτιν με την Κριμαία, διεκδικεί το μισό Αιγαίο και ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο από την Ρόδο μέχρι την Κύπρο, αλλά επειδή εκπαιδεύει δεκάδες εκατομμύρια Τούρκων με το μύθο της Ελλάδας που δήθεν έχει αρπάξει 152 νησιά. Αυτό δεν θα βγει σε καλό.
Και το πρόβλημα δεν είναι το καλοκαίρι του 2022, ούτε η δύσκολη περίοδος μέχρι το 2023 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας και η ανησυχία είναι ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει εδαφικά κέρδη για να εμφανιστεί σαν εθνάρχης μεγαλύτερος από τον Κεμάλ. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας και θα είναι για πολλά χρόνια. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο όσοι λένε ότι η σύγκρουση είναι νομοτελειακή, αλλά αν θέλουμε να μην επιτρέψουμε απώλεια εθνικής κυριαρχίας πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Γνωρίζοντας ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας μεγαλώνει και είναι κατά βάση νέος ηλικιακά, ενώ δυστυχώς οι Έλληνες μειωνόμαστε και γερνάμε.
Η παραγωγή «λευκών» Τούρκων που γοητεύονται από τις αξίες της Δύσης και θέλουν να έρθουν πιο κοντά στην Ευρώπη έχει σταματήσει. Οι Τούρκοι οραματίζονται ανασύσταση αυτοκρατοριών. Ελπίζω ότι όλοι στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό. Δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες, ούτε για λογικές ραγιαδισμού και συζητήσεις περί φιλανδοποίησης.
Η Ελλάδα δεν έχει λόγο να απειλεί. Ούτε έχουν ιδιαίτερο νόημα οι μεγαλοστομίες και οι ηχηρές δηλώσεις για να απειλήσουμε τον Ερντογάν ή να χαϊδέψουμε την εσωτερική κοινή γνώμη ψάχνοντας πρόσκαιρα οφέλη εν όψει των εκλογών. Το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο σε όλα τα επίπεδα, για όσο χρειαστεί. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους στρατιωτικούς, τους διπλωμάτες, το λιμενικό και την αστυνομία αλλά ολόκληρο το έθνος. Ας θυμηθούμε πώς αποκτήθηκε το θωρηκτό Αβέρωφ. Ας είμαστε φειδωλοί σε όσα λέμε και προσεκτικοί σε όσα αποκαλύπτουμε. Κι ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε από τη λεγεώνα των ξένων να υπερασπιστεί την ελληνική κυριαρχία. Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου