Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Karaftu: Το σπήλαιο του Ηρακλή με την Ελληνική επιγραφή στο μακρινό Κουρδιστάν

 

«Εδώ είναι το σπίτι του Ηρακλή. Όποιος μπει σε αυτό το σπήλαιο θα είναι ασφαλής». Μια αρχαία Ελληνική επιγραφή που ανακαλύφθηκε στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα στην ιστορία της περιοχής. 

Αυτή η μυστηριώδης και συναρπαστική επιγραφή βρέθηκε τέλεια διατηρημένη στο Ιράν.

Τα Σπήλαια Karaftu, είναι ένα θαύμα της φύσης όσο και του ανθρώπου στο πέρασμα των αιώνων, οι κατασκευές, οι οποίες βρίσκονται περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη Saqqez του Ιράν, βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα υπέροχα σπήλαια βρίσκονται στην επαρχία του Κουρδιστάν στο Δυτικό Ιράν, όπου η άφιξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή αποτέλεσε τη βάση της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.
 Η αυτοκρατορία των Σελευκιδών ήταν ένα σημαντικό κέντρο στα ανατολικά μετά τη διαίρεση της τεράστιας αυτοκρατορίας του Μακεδόνα ηγεμόνα το 321 π.Χ.

Το συγκρότημα των σπηλαίων περιλαμβάνει μια σειρά από μικρότερες και μεγαλύτερες σπηλιές που σχηματίζονται μέσα σε μια τεράστια ασβεστολιθική προεξοχή και πολλοί πιστεύουν ότι χρησίμευαν ως στρατόπεδο ή φρουρά για τους Σελευκίδες μαχητές.


Σύμφωνα με αρχαιολογικά στοιχεία, κατοικούνταν για αιώνες από ανθρώπους και ήταν ιδιαίτερα σημαντικά κατά την αρχαιότητα, αφού βρίσκονταν κατά μήκος του περάσματος της περίφημης διαδρομής του μεταξιού που συνέδεε την Ευρώπη με την Κίνα.

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα στην ιστορία της περιοχής, μια Eλληνική επιγραφή ανακαλύφθηκε στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα από Ευρωπαίους εξερευνητές μέσα σε ένα από τα σπήλαια.

Η θαυμάσια καλοδιατηρημένη επιγραφή γράφει: «Εδώ είναι το σπίτι του Ηρακλή. Όποιος μπει σε αυτό το σπήλαιο θα είναι ασφαλής».

Αυτό το μυστηριώδες και συναρπαστικό εύρημα είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα αρχαίων Ελληνικών αντικειμένων που βρέθηκαν στο Ιράν.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι όσοι κατοικούσαν στα σπήλαια κάποια στιγμή τίμησαν τον αρχαίο Έλληνα θεϊκό ήρωα Ηρακλή ως προστάτη τους, αποδεικνύοντας την άμεση σύνδεση των ανθρώπων αυτού του απομακρυσμένου τόπου με την Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό, πιθανότατα μέσω της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.

Οι καταπληκτικοί σχηματισμοί των σπηλαίων προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους τυχερούς επισκέπτες της περιοχής, αφού εκτός από τη δική τους ομορφιά, προσφέρουν εκπληκτική θέα σε αυτή την ορεινή περιοχή της Δυτικής Ασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου