Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Novartis: Τι επιδιώκει η Τουλουπάκη με τα ξαναζεσταμένα έγγραφα του FBI για τον Λοβέρδο

Η υπόθεση Novartis είναι μια περίπλοκη ιστορία, την οποία το ευρύ κοινό παρακολούθησε αποσπασματικά όσο εξελισσόταν οι ανακρίσεις της Ελένης Τουλουπάκη. Η ίδια εισαγγελέας πρωτοστατεί στις καταγγελίες κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, ζητώντας να επιστραφεί η δικογραφία στην ανακρίτρια, αν και γνωρίζει ότι τυχόν καθυστέρηση μπορεί να εμποδίσει το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η Τουλουπάκη αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες. Θα περίμενε κανένας να επιδιώκει την κατάρρευση της πολιτικής, όπως καταγγέλει, δίωξης εναντίον της. Όχι να μετέρχεται τη μέθοδο του στρίβειν δια του Λοβέρδου.

Τέσσερα χρόνια μετά την αποστολή της δικογραφίας, οι υποθέσεις των εννέα πολιτικών αρχειοθετήθηκαν, οι οκτώ από την ίδια τηνΤουλουπάκη, η οποία πρωταγωνίστησε στο να καταστούν κατηγορούμενοι. Και το έκανε αυτό μέσω των μαρτυριών τριών προστατευόμενων μαρτύρων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου για να μπουν σε καθεστώς προστασίας.

Τώρα που έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των παράνομων πράξεων της, η Τουλουπάκη, η οποία παρότι διώκεται παραμένει εν ενεργεία εισαγγελέας, δεν θέλει να πιει το πικρό ποτήρι. Τη μια πηγαίνει, χωρίς την απαραίτητη άδεια από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο Ευρωκοινοβούλιο και καταγγέλλει ότι διώκεται πολιτικά από την κυβέρνηση. Την άλλη ανακαλύπτει σκάνδαλο απόκρυψης του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου από επίσημη μετάφραση εγγράφου του FBI. Ο πρώην υπουργός ζήτησε να αρθεί η βουλευτική ασυλία του ώστε να καθαρίσει το όνομά του στα δικαστήρια.

Ενώ έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, προκαλεί εντύπωση η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει τις καταγγελίες της Τουλουπάκη. Το θέμα έγινε αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησης. Ενώ, θα μπορούσε να είχε ξεκαθαρίσει αν το υπουργείο Εξωτερικών, αντί για μια πλαδαρή ανακοίνωση, έκανε έναν στοιχειώδη έλεγχο στα αρχεία του προκειμένου να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το τι έχει συμβεί.

Αν το είχε κάνει αυτό δεν θα καλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για το «ποιος έδωσε εντολή να παραποιηθεί το έγγραφο με το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου», και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ότι κρύβεται πίσω από την αδράνεια του Πρωθυπουργού.

Η αρχική επικοινωνία με το FBI, όπως γνωρίζει πολύ καλά η Τουλουπάκη, δεν έγινε από εκείνη αλλά από την προκάτοχό της Ελένη Ράϊκου.

Η Ράϊκου είχε ζητήσει να ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για όσα είχαν καταθέσει οι δύο Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες στις αμερικανικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής. Δηλαδή μέσω της επίσημης οδού. Από τους δύο αυτούς αρχικούς μάρτυρες μόνο ο ένας έγινε προστατευόμενος μάρτυρας και στην Ελλάδα. Τότε το FBI της έστειλε ενημερωτικά σημειώματα, τα οποία περιείχαν τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

Τα σημειώματα του FBI, με άλλα λόγια δεν περιέχουν ένα πόρισμα των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση, αλλά το περιεχόμενο των καταθέσεων των δύο μαρτύρων. Οι έρευνες άλλωστε συνεχίζονταν σε εκείνο το στάδιο.

Η Ράικου παρέλαβε δύο ενημερωτικά σημειώματα. Το πρώτο τον Δεκέμβριο του 2016, δεν περιείχε ονόματα, αναφερόταν μόνο στη δράση της εταιρείας. Το δεύτερο, τον Ιανουάριο του 2017, περιείχε τα ονόματα των: Νίκου Μανιαδάκη, Κωνσταντίνου Φρουζή, Δημήτρη Λιτζέρη, Μαίρης Γείτονα, Παρασκευής Σακκά.

Τον Μάρτιο του 2017 η Ράικου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, αργότερα αποκάλυψε τις πιέσεις που δέχθηκε από τον «Ρασπούτν» για να επεκτείνει χωρίς στοιχεία την έρευνά της σε πολιτικά πρόσωπα, και στη θέση της τοποθετήθηκε η Τουλουπάκη.

Τον Μάιο του 2017, στο ενημερωτικό σημείωμα του FBI εμφανίζονται τα ακόλουθα ονόματα: Νίκος Μανιαδάκης, Κωνσταντίνος Φρουζής, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτριος Λιντζέρης, Γιώργος Πατούλης, Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, Ιωάννης Κυριόπουλος, Κυριάκος Σουλιώτης, Ιωάννης Στουρνάρας, Μαρία Καπετανίδου, Αντώνιος Αυγερινός, Μαρία Γείτονα, Παρασκευή Σακκά.

Τα ενημερωτικά σημειώματα έχουν το ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο, σε ότι αφορά τη δράση της Novartis, αφού οι καταθέσεις των δύο μαρτύρων στις ΗΠΑ δεν άλλαξαν. Ωστόσο, στα επόμενα ενημερωτικά σημειώματα του FBI αναφέρονται και άλλα ονόματα πολιτικών, χωρίς να τα συνοδεύει καμία πληροφορία.

Η Τουλουπάκη μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινίσει αν ήταν εκείνη που ζητούσε τις πληροφορίες για τα πολιτικά πρόσωπα. Και έτσι έμεινε σε ορισμένους η εντύπωση ότι το FBI ερευνούσε Έλληνες πολιτικούς, παρότι αυτό διαψεύστηκε επισήμως από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Τα ενημερωτικά σημειώματα του FBI προορίζονταν για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στη δική τους έρευνα και όχι για να χρησιμοποιηθούν σε ποινικές διαδικασίες. Η συγκεκριμένη διευκρίνηση επαναλαμβάνεται στην αρχή κάθε σημειώματος. Μάλιστα, όταν η Τουλουπάκη τα περιέλαβε στη δικογραφία που έστειλε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018, οι Αμερικανοί δεν της ξαναέστειλαν ενημερωτικά σημειώματα. Άλλωστε, η τότε Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς δεν διατήρησε ενεργή τη δικαστική συνδρομή και επιδίωκε να λαμβάνει πληροφορίες μέσω ανεπίσημων οδών, ενώ δεν πρωτοκολλούσε τα ενημερωτικά σημειώματα που παραλάμβανε.

Το υλικό του FBI το γνωρίζει πολύ καλά η Τουλουπάκη. Αφενός επειδή το χειρίστηκε και αφετέρου γιατί ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε τα σημειώματα του FBI που του παρέδωσε ο βοηθός εισαγγελέας της Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας, ο οποίος τα μετέφραζε ανεπίσημα, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis. Ο Αγγελής, μάλιστα, είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν πρόκειται για το σύνολο των σημειωμάτων του FBI, γιατί του δόθηκαν τέσσερα επιπλέον από αυτά που είχε συμπεριλάβει στην δικογραφία η Τουλουπάκη.

Οπότε, στην προκειμένη περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, τίθεται το ερώτημα: Ποιο έγγραφο μεταφράστηκε απαλείφοντας το όνομά του; Του 2016 ή του 2017; Η Τουλουπάκη καταγγέλλει αλλά δεν διευκρινίζει για ποιο σημείωμα πρόκειται. Το ίδιο κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά του μέσα, με πρώτο και καλύτερο το Documento του επίσης κατηγορούμενου για τον ρόλο του στη υπόθεση Novartis Κώστα Βαξεβάνη.

Είναι, όμως, κρίσιμο να διευκρινιστεί για ποιο σημείωμα πρόκειται, κάτι που σίγουρα θα κάνει η εισαγγελική έρευνα που διατάχτηκε. Καθόλου αθώες δεν είναι οι λυσσαλέες επιθέσεις που δέχεται από το Documento η ανακρίτρια της υπόθεσης Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία συνταξιοδοτείται στο τέλος Ιουνίου. Αν οι κατηγορούμενοι καταφέρουν να ανοίξουν ξανά την ανάκριση, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, η νέα ανακρίτρια, η οποία θα προκύψει από κλήρωση, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση.

Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων αρνήθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, να υπογράψουν το πέρας της ανάκρισης. Στις 2 Ιουνίου, η Τουλουπάκη, ζήτησε από την ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου να ξαναπάρει στα χέρια της τη δικογραφία που μόλις έκλεισε και παρέδωσε στην αρμόδια εισαγγελέα, επειδή ανακάλυψε τη νοθεία στο μεταφρασμένο έγγραφο του FBI. Συγκεκριμένα, ότι απαλείφθηκε το όνομα του Λοβέρδου και η αναφορά στη μίζα των 20.000 ευρώ που κατέθεσε ο μάρτυρας ότι έλαβε ο πρώην υπουργός από τη Novartis. Στη συνέχεια, ο Βαξεβάνης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της μεταφράστριας του ΥΠΕΞ και παντός υπευθύνου.

Ο Λοβέρδος, από την πλευρά του, έκανε γνωστό ότι ο ίδιος κοινοποίησε το σημείωμα που έστειλε το FBI τον Μάιο του 2017, «μεταφρασμένο από την Ελ. Τουλουπάκη, με το όνομά μου μέσα», στην Προανακριτική Επιτροπή και στον Άρειο Πάγο, τον Φεβρουάριο του 2020.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σημείωμα το έκρυβε η Τουλουπάκη, επειδή φαινόταν ότι γνώριζε από το 2017 «ότι ο κ. Φιλήστωρ Δεστεμπασίδης είχε καταθέσει στο FBI υπό το εκεί καθεστώς προστασίας, άρα είχε και έχει οικονομικό συμφέρον από την έκβαση της υπόθεσης και συνεπώς δεν μπορεί να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα».

Γιατί, το 2020 ο Λοβέρδος να γνωστοποιήσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους το επιβαρυντικό για τον ίδιο έγγραφο και το 2022, να συνωμοτήσει με το ΥΠΕΞ για να αποκρύψει τις αναφορές σε εκείνον; Και στη συνέχεια, να αποκαλύψει εκ νέου το έγγραφο ζητώντας από το ΥΠΕΞ να ερευνήσει την υπόθεση;

Να σημειωθεί ότι η Τουλουπάκη αρνήθηκε να στείλει τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών τόσο στη Βουλή όσο και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, ο οποίος της άσκησε δίωξη για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Novartis. Και αυτό, παρότι δεν ήταν απόρρητα και της ζητήθηκε επανειλημμένως να τα καταθέσει.

Τα έγγραφα στην αγγλική γλώσσα τα έστειλε με επίσημο τρόπο, ο Αγγελής, ο οποίος παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της Τουλουπάκη, στον διάδοχό του επόπτη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο. Εκείνος, αντί να τα στείλει στη Βουλή, τα επέστρεψε στην Τουλουπάκη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου