Τη γλιτώσαμε την τελευταία στιγμή, με σοβαρές όμως ζημιές στην οικονομία, με κεφαλαιακούς ελέγχους και ουρές ηλικιωμένων στα ΑΤΜ.
Και τούτο διότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αναγκάστηκε τελικά να αποδεχθεί την υπό όρους οικονομική βοήθεια (βλέπε τρίτο μνημόνιο) υπό την απειλή του Grexit και την επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα.
Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Σήμερα αποτελεί ξανά την «εμπροσθοφυλακή» στην προσφυγική κρίση και στο ξήλωμα της συνθήκης Σένγκεν.
Ο κίνδυνος να εξοριστεί η χώρα από την συνθήκη Σένγκεν, είναι
υπαρκτός και είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
Η συνθήκη Σένγκεν αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποίαν όμως απειλεί το προσφυγικό πρόβλημα. Είναι κάτι ευρύτερο και πολύ πιο φιλόδοξο από την τυπική χρήση ή αχρησία των διαβατηρίων.
Συνδέεται με την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και με την πολυπόθητη έννοια της απελευθέρωσης των δημιουργικών μέσων των ευρωπαϊκών κοινωνιών, της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων.
Ασφαλώς η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Η αδυναμία και η ανικανότητά της όμως, τροφοδοτεί την εκπόνηση των χειρότερων σεναρίων σε βάρος της χώρας.
Όπως διατείνονται οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, ο συνδυασμός του φοβικού εθνικισμού και της ανασφάλειας, καθώς και η έλλειψη επαγγελματισμού, οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, σε ελλείψεις και σε λάθος αποφάσεις. Σχετικά:
- Επέδειξε ανεπάρκεια και ολιγωρία στην ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.
- Αρνιόταν να παραλάβει το ηλεκτρονικό υλικό υποδομής για τη διεκπεραίωσή τους.
- Δεν ήθελε τη βοήθεια της Frontex στη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία και τα Σκόπια.
- Δεν δεχόταν την ανθρωπιστική βοήθεια που της προσέφεραν οι εταίροι.
Φαίνεται ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα δεν είναι το έλλειμμα διαπραγμάτευσης. Είναι το έλλειμμα θέλησης να πραγματοποιήσει όσα συμφωνεί.
Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση υποτίμησε τις αντιδράσεις και τις δυνατότητες πίεσης από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Όμως στο παρά πέντε, φαίνεται να ξέφυγε τον κίνδυνο να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν. Και τούτο διότι το θέμα της πλήρους απομόνωσης ενός κράτους μέλους από τη συνθήκη Σένγκεν, έλαβε παράταση μέχρι το Μάρτιο 2016.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, που εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες και αφορούσε την Ελλάδα, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.
Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «η Ελλάδα έκανε μεγάλη πρόοδο και τη συγχαίρω», τόνισε όμως ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Τα βήματα που αναμένεται να κάνει ακόμα η Ελλάδα είναι:
- Να ολοκληρώσει τη λειτουργεία των πέντε hotspots που έχει δεσμευτεί να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.
- Να εντατικοποιήσει τους ελέγχους των δαχτυλικών αποτυπωμάτων και
- Να προχωρήσει στην παροχή στέγης για 50.000 πρόσφυγες, που θα πρέπει να φιλοξενήσει η Ελλάδα.
Υπό το φόβο της εξόδου της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα αναγκαστεί να υλοποιήσει τώρα όλα τα συμφωνηθέντα.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα πνίγεται μέσα στην ανικανότητά της και στις παλινωδίες της.
Αφού δεν έδειξε την απαραίτητη ευελιξία και επάρκεια όταν έπρεπε, εξασφαλίζοντας βοήθεια και εγγυήσεις, είναι σχεδόν αναγκασμένη να το κάνει, μετά τη δημιουργία φράκτη στα Σκόπια και τις απειλές περί εξόδου από τη Σένγκεν.
-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου