Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. Φορείς μεταλλάξεων του γονίδιου αγκυρίνη-Β έχουν προδιάθεση να γίνουν παχύσαρκοι.

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis. Γράφει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης

Η παχυσαρκία έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και/ή αυξημένα προβλήματα υγείας, π.χ. σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιοαγγειακές παθήσεις, κλπ Η παχυσαρκία οφείλεται (ποσοστό ~75%) σε υπερβολική πρόσληψη τροφών πλούσιων σε θερμίδες και έλλειψη σωματικής άσκησης. Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας απέδειξαν (Damaris N. Lorenzo, Vann Bennett. Cell-autonomous adiposity through increased cell surface GLUT4 due to ankyrin-B deficiency. Proceedings of the National Academy of Sciences, 15 Νοεμβρίου
2017) ότι η αύξηση του βάρους στο 25% των ατόμων επηρεάζεται από τη γενετική σύσταση του ατόμου. Ειδικότερα, απέδειξαν ότι παραλλαγές/μεταλλάξεις στο γονίδιο αγκυρίνη – Β (που ευθύνονται για την ανεπάρκεια/έλλειψη της πρωτεΐνης αγκυρίνης-Β στον λιπώδη ιστό) είναι υπαίτιες για την αύξηση βάρους (γιατί συμβάλλουν στην ανώμαλη συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ και στους μυς). Εικ. 2: Το πράσινο χρώμα τονίζει τις θέσεις αποθήκευσης λίπους στα λιπώδη κύτταρα, ενώ οι πυρήνες των κυττάρων είναι χρωματισμένοι μπλε. Υποστηρίζεται ότι το γονίδιο αυτό βοήθησε τους προγόνους μας της Παλαιολιθικής /Μεσολιθικής εποχής να αποθηκεύουν ενέργεια για να αντεπεξέλθουν σε περιόδους έλλειψης τροφών. Από την άλλη, τη σημερινή εποχή, όπου τα τρόφιμα είναι άφθονα, παραλλαγές/μεταλλάξεις στο γονίδιο αγκυρίνη-Β θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την επιδημία της παχυσαρκίας. Η συχνότητα των μεταλλάξεων στο γονίδιο αυτό αφορά το 1,3% των Καυκασίων και το 8,4% των Αφροαμερικανών, που αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (Εικ. 3).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου