Οι δράστες έσπασαν σταυρούς και μνήματα και έριξαν τα καντήλια. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι σε απόγνωση, καθώς όπως λένε κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι οι μετανάστες και στις αρχές κάθε μήνα που παίρνουν τη χρηματική αποζημίωση βγαίνουν σε ομάδες, καταναλώνουν αλκοόλ και προκαλούν φθορές.
Στο μεταξύ, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης παραμένει δύσκολη η διαχείριση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τις συγκρούσεις αραβόφωνων και Κούρδων, στις 25 Μαΐου. Αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.000 Κούρδοι να έφυγαν για τη Μυτιλήνη, αρνούμενοι να παραμείνουν στη Μόρια.
Τελικά, περίπου 600 άτομα οδηγήθηκαν σε πρόχειρο καταυλισμό στην περιοχή της Λάρσου και άλλοι 300 στον χώρο των παλαιών παιδικών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ.
Η πρόχειρη αυτή εγκατάσταση, προκάλεσε σωρεία διαμαρτυριών από τον Δήμο Λέσβου, την περιφέρεια βορείου Αιγαίου και φορείς όπως η Ένωση ξενοδόχων και το Επιμελητήριο, οι οποίοι κατήγγειλαν την παράνομη δημιουργία νέων δομών φοβούμενοι ότι οι πρόχειροι καταυλισμοί θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κατάσταση ήδη από την περασμένη Παρασκευή 160 από τους Κούρδους αυτούς μεταφέρθηκαν με πλοίο στην Αθήνα και φιλοξενούνται σε σκηνές στο στρατόπεδο της Μαλακάσας.
Σήμερα, Κυριακή 3 Ιουνίου, από τους περίπου 1.000 Κούρδους που αποχώρησαν από τον καταυλισμό της Μόριας, στον πρόχειρο καταυλισμό της Λάρσου διαμένουν 380 άτομα και άλλα 270 διαμένουν στο χώρο των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ. Οι υπόλοιποι (πλην των 160 που αναχώρησαν για την Αθήνα) έχουν επιστρέψει στη Μόρια, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΚΥΤ της Μόριας αλλά και η αστυνομία διαμηνύουν προς τους αποχωρήσαντες, πως αν δεν επιστρέψουν στη Μόρια χάνουν δικαιώματα όπως αυτά της σίτισης, του ραντεβού τους με την υπηρεσία ασύλου και της μηνιαίας χρηματικής αποζημίωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου