Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

«Να μην επισκέπτονται πλέον οι Ελληνες την Αγιά Σοφιά» προτρέπει μέσω του iefimerida η ξεναγός στην Αγία Σοφία

Η απόφαση να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί πάγωσε τους Έλληνες την Πόλης.

Παρ’ ότι η συζήτηση άνοιγε ξανά και ξανά από τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρούσαν ότι δε θα τολμήσει να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ. Τη νέα πραγματικότητα προσπαθεί να διαχειριστεί η ξεναγός Αναστασία Γκαλίτση που ξεναγεί εδώ και 30 χρόνια στο εμβληματικό μνημείο γκρούπ επισκεπτών, όπως επίσης προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον επιχειρηματικό και τον καλλιτεχνικό χώρο. «Είμαι πολύ στενοχωρημένη με αυτή την είδηση δεν το περίμενα . Παρ΄όλο που το συζητούσε ο Τούρκος Πρόεδρος δεν φαντάστηκα ότι θα φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, είχα την εντύπωση ότι μπλοφάρει, αλλά δυστυχώς το κατόρθωσε» λέει η κ. Γκαλίτση στο iefimerida.

Παράλληλα στέλνει το δικό της μήνυμα να αντιδράσουν οι Έλληνες απέχοντας από τις επισκέψεις στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. «Παρ’ όλο που είμαι ξεναγός ,θα ήθελα κανένας Έλληνας να μην επισκεφθεί αυτό τον ιερό χώρο. Διότι εμείς έτσι το αισθανόμαστε παρ’ όλο που ήταν μουσείο , πολλοί από τους επισκέπτες που ξεναγούσα έκαναν το σταυρό τους όταν έμπαιναν στην Αγιά Σοφιά διότι θεωρούσαν ότι μπαίνουν σε εκκλησία και όχι σε μουσείο», λέει η κ. Γκαλίτση.

Οταν τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας καλύφθηκαν από αραβουργήματα

Μόλις πριν ενάμισι χρόνο έκανε την πρώτη της ξενάγηση σε Έλληνα πρωθυπουργό όταν ο Αλέξης Τσίπρας και η σύζυγός του Περιστέρα είχαν επισκεφθεί το μνημείο, τον Φεβρουάριο του 2019 και είχαν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ψηφιδωτά ρωτώντας γιατί κάποια φαίνονται και κάποια άλλα είναι καλυμμένα. Τότε η Αναστασία Γκαλίτση τους είχε εξηγήσει πως στη διάρκεια των 500 ετών που η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε ως τζαμί, πριν την απόφαση του Κεμάλ, τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν από αραβουργήματα τα οποία είναι προσευχές από το κοράνι καθώς οι μουσουλμάνοι δεν έχουν εικόνες.

Το 1935 που από τζαμί έγινε μουσείο, ορισμένα άρχισαν να αποκαλύπτονται. Ήταν αυτά που είχαν καλυφθεί μόνο με σοβά όπως η Παναγία η Πλατυτέρα, ενώ ο Παντοκράτορας που ήταν καλυμμένος με αραβουργήματα δεν έχει αποκαλυφθεί. Η ξεναγός που γνωρίζει με λεπτομέρειες την ιστορία κάθε γωνιάς στην Πόλη, έχει ξεναγήσει στην Αγιά Σοφιά και την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Όπως επισημαίνει πάντως, ό,τι κι αν κάνουν οι Τούρκοι, δεν μπορούν να ακυρώσουν την αξία και την αίγλη του μνημείου.

Αθανασία Αγγελοπούλου
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/na-min-episkeptontai-ellines-tin-agia-sofia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου