Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Ο πρώτος Αμερικανός Φιλέλληνας στην Επανάσταση του 1821

 

Γράφει η
Νία Κομπορόζου

          Μελετώντας την ιστορία των Ελλήνων Φιλελλήνων που έδρασαν κατά την διάρκεια της Ελληνικής  Επανάστασης σταματάμε στο όνομα του  GEORGE ZAVRIS  του πρώτου  Αμερικανού Φιλέλληνα , που γεννήθηκε το 1797 στην Αλτόνα της  Δανίας – σημερινό προάστιο του Αμβούργου-  της Γερμανίας.

 Πατέρας του ήταν ο Βενιαμίν Τζάβρης  Αμερικανός έμπορος  από την Νέα Υόρκη , ο οποίος και ανέλαβε καθήκοντα  προξένου των ΗΠΑ στην Αλτόνα της Δανίας.

    Ο Τζώρτζ έλαβε κλασσική  παιδεία, ήταν λάτρης του Ελληνικού πολιτισμού και όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, ήταν ενθουσιώδης  οπαδός της. Είχε έντονη δράση ως φοιτητής  στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης  και το 1821  ήταν ήδη ένας μορφωμένος νέος  ο οποίος μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά.

     Το Νοέμβριο του 1821 μετά από ένα μεγάλο  και δύσκολο ταξίδι φτάνει στην Ύδρα στις 3 Απριλίου του 1822. Όταν έφτασε στην Ελλάδα κατατάχθηκε στο Ελληνικό ναυτικό υπό τον Γιακουμάκη Τομπάζη στη κορβέτα «Θεμιστοκλής».

 Η πρώτη αποστολή του Τζάβις  ήταν να οργανώσει την μαχητική ικανότητα των πλοίων. Μετέβη στη Χίο  των σφαγών και της καταστροφής του νησιού από του Τούρκους και αναζητά την σωτηρία των φυγάδων  στο νησί. Και γράφει στο ημερολόγιό του : « Στις 9 Μαΐου βγήκαμε πάλι στο νησί. Μια φρικτή όψη, τα στάχια σε άριστη κατάσταση, η γή καλά καλλιεργημένη , τα άλογα τα κατσίκια τα πρόβατα έβοσκαν, αλλά καμιά ζωντανή ψυχή. Τέσσερις φορές βρήκαμε ένα σωρό από σκοτωμένους άνδρες και γυναίκες .Πόσο σπαρμένη ήταν η ακτή οι χαράδρες και οι κοιλάδες και πόσο ωραία θέα!  Όμως εδώ ένα πτώμα που πετάχτηκε πάνω από τους βράχους δεμένο χειροπόδαρα φοβερά ακρωτηριασμένο και ένα άλλο χωρίς κεφάλι , σχεδόν ακόμη ζεστό, παραπέρα καμιά δωδεκαριά πτώματα που άρχισαν να σαπίζουν και στην άλλη πλευρά ακόμη μεγαλύτερος αριθμός από ολόγυμνα κορμιά που μόλις είχαν χάσει την πνοή τους. Μία ακτή σπαρμένη κεφάλια».

     Με το Ελληνικό ναυτικό έλαβε μέρος σε 13 ναυμαχίες και πολεμικές επιχειρήσεις. Ο Τζάρβις είχε υιοθετήσει την άποψη ότι όλοι οι Έλληνες οφείλανε  να στηρίζουν την νόμιμη κυβέρνηση  και ότι η πειθαρχία όλων στις πολιτικές της διοίκησης ήταν απαραίτητη για την επιτυχία του αγώνα. Απέφευγε να παίρνει θέση σε εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων που τον έθλιβαν πολύ. Ήταν αφοσιωμένος στον νόμιμο κυβερνήτη που ήταν ο Μαυροκορδάτος και στις επιλογές του ακόμη και όταν αυτός συγκρούσθηκε με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

 Στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως πολιτικός σύμβουλος

     Στους Έλληνες που τον περιέβαλαν με αγάπη ήταν γνωστός ως «Καπετάν Γιώργης Ζέρβας» ο Αμερικάνος. Από το 1827 οργάνωσε τη βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα που έστελναν τα Φιλελληνικά κόμματα των ΗΠΑ  στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

    Ο Τζάρβις πέθανε στο ΄Αργος στις11 Αυγούστου του 1828 σε ηλικία 31 χρονών.

   Αιτία του θανάτου άλλες πηγές αναφέρουν από τέτανο, άλλες από τύφο που είναι και επικρατέστερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου