Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

"AGENT PROVOCATEUR" Η' ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ



Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μας έχει συνηθίσει να πετάει κοτσάνες σε πολλά και διαφορετικά πεδία (γεωγραφία, γραμματική, αγγλικά, οικονομία, γεωμετρία, φυσική κλπ).
Όμως για να είμαστε δίκαιοι ο όρος "λιμάνι ξηράς" που του έγραψαν και αναπαρήγαγε στην Καστοριά χωρίς να ξέρει τι πραγματικά σημαίνει, είναι όρος που στα αγγλικά (dry port) σημαίνει διαμετακομιστικό σταθμό για εμπορεύματα / “containers”, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο μακριά από λιμάνι.
Επιλέγεται ως τέτοιος, λόγω της ιδιαίτερης θέσης του (ελεύθερο πεδίο για εύκολη μεταφορά και απόθεση, γερανοί, ευκολίες,

κεντρικό σημείο στην ενδοχώρα, γειτνίαση με περιοχές εμπορίου, κλπ) και των ευκολιών που μπορεί να παρέχει (δίκτυα μεταφορών, γραμμές τρένου, αεροδρόμια, κλπ) .
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ο όρος που χρησιμοποίησε, αλλά εάν η Καστοριά έχει όλα τα προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά για να γίνει αποτελεσματικό “dry port”.
Γιατί αν δεν τα έχει, τότε το πέταξε υποσχόμενος πράγματα που δεν μπορούν να έχουν υπόσταση, δεν έχουν προβλεφθεί σε ένα ρεαλιστικό στρατηγικό σχεδιασμό, ούτε μπορεί να τα υλοποιήσει.

Μας έχει συνηθίσει άλλωστε σε τέτοιες ανεδαφικές κατ' ελάχιστο υποσχέσεις.
Εάν δει κάποιος στον χάρτη την γεωμορφία της περιοχής Καστοριάς, τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητες από πλευράς δικτύων μεταφοράς, και την καταλληλότητα της θέσης της ως προς άλλες γειτνιάζουσες περιοχές που επιτελούν το ίδιο έργο καλύτερα (Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη), θα δει ότι η Καστοριά δεν παρουσιάζει κάποιο σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα ώστε να καταστεί αποτελεσματικό “dry port”.
Συνεπώς σε τι αποσκοπούσε η ανερμάτιστη αυτή ρήση πλην του εντυπωσιασμού;
Εκτός και εάν κάθε φορά που πέφτει η δημοτικότητά του και παύει να τον ακούει ο κόσμος πετάει και μια ανώδυνη κοτσάνα αυτής της μορφής εν είδει πρόκλησης, για να μας βάζει να ασχολούμαστε με αυτές και να ανακτήσει εκ νέου τον ενδιαφέρον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου