Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

"ΤΑΪΣΤΕ" με κάθε τρόπο -ΠΡΙΝ φύγουν- τα «χρυσά» μυαλά της Ελλάδας που έβαλαν τα γυαλιά στους Ευρωπαίους αγρίους


Είναι η μεγαλύτερη διάκριση που έχουν κερδίσει Ελληνες μαθητές σε παγκόσμιο διαγωνισμό μαθηματικών. 
 

Εξι αγόρια, ηλικίας 16-18 ετών από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μαθηματικές ασκήσεις... για δυνατούς λύτες και κατέκτησαν τη 12η θέση (ανάμεσα σε 111 χώρες) 
Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνική αποστολή στη Μαθηματική Ολυμπιάδα
στην 58η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Βραζιλία. Η ομάδα των Ελλήνων μαθητών αναδείχθηκε πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης...
και δωδέκατη σε ολόκληρο τον κόσμο, κερδίζοντας συνολικά έξι μετάλλια (ένα χρυσό, τέσσερα αργυρά κι ένα χάλκινο).
«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος και χαρούμενος γι’ αυτή την επιτυχία», λέει στην «Κ» ο Βασίλης Γεωργιάδης που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο της ελληνικής ομάδας. 

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα αυτή η διάκριση σε Διεθνή Ολυμπιάδα και πρέπει να πω ότι δεν την περίμενα, αφού οι αντίπαλοι σε αυτούς τους διαγωνισμούς είναι πάρα πολύ καλοί», προσθέτει.
ADVERTISING
inRead invented by Teads

Ο Βασίλης, που φέτος τελείωσε το Λύκειο και με βάση τη βαθμολογία του θεωρεί βέβαιο ότι περνά στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, έχει πάρει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς Μαθηματικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σημαντικές διακρίσεις. 

Σε διεθνές επίπεδο ήταν η τέταρτη συμμετοχή του και η καλύτερη. Κατάφερε να λύσει τέσσερις από τις συνολικά έξι ασκήσεις που δόθηκαν στους μαθητές τις δύο ημέρες του διαγωνισμού.

«Ελυσα τις ασκήσεις άλγεβρας, γεωμετρίας, θεωρίας αριθμών και συνδυαστικής. Σε σύγκριση με προηγούμενες φορές τα θέματα ήταν αρκετά δύσκολα και σίγουρα υπήρχε αρκετό άγχος για να τα καταφέρω. Ωστόσο, σε έναν τέτοιο διαγωνισμό επικεντρώνεσαι στα προβλήματα και σε νοιάζει μόνο να τα λύσεις. Αυτό κι έκανα», λέει στην «Κ» ο χρυσός νικητής.

Με όπλο το μεγάλο τους ταλέντο στα μαθηματικά, την προετοιμασία τους –σε εθελοντική βάση– από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και τη στήριξή τους από το Ιδρυμα Ωνάση που για τρίτη συνεχή χρονιά υπήρξε μεγάλος χορηγός, οι μαθητές από τη χώρα μας κατάφεραν όχι μόνο να συνεχίσουν τη μεγάλη παράδοση επιτυχιών των ελληνικών ομάδων σε Διεθνείς Ολυμπιάδες, αλλά και να καταγράψουν την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.

Ο 18χρονος Ραφαήλ Ψυρούκης, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο της ελληνικής ομάδας, ετοιμάζεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο σπουδές μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Cambridge. 

Ο ίδιος, όπως λέει στην «Κ», λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας από το Γυμνάσιο και αυτή η επιτυχία ήταν για εκείνον μία μεγάλη ηθική ικανοποίηση.

«Οι ασκήσεις είναι πολύ υψηλού επιπέδου και χρειάζεται αρκετή προετοιμασία για να πετύχεις», εξηγεί και περιγράφει την εμπειρία των επτά ημερών στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Ηταν μια πολύ καλή διοργάνωση. Είχαμε την ευκαιρία να συναναστραφούμε συνομηλίκους μας από διαφορετικές χώρες, να γνωρίσουμε την κουλτούρα τους και να κάνουμε φιλίες. Εκτός από τα μαθηματικά που μας ενώνουν, αναλωθήκαμε σε συζητήσεις και για άλλα ενδιαφέροντά μας, όπως ο αθλητισμός ή η μουσική. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε πολλές εκδρομές και να γνωρίσουμε τα αξιοθέατα του Ρίο».

Στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα μαθητών της Νότιας Κορέας και ακολούθησαν το Βιετνάμ και η Κίνα. Η Ελλάδα ήρθε τρίτη στην Ευρώπη (μετά τη Βρετανία και τη Ρωσία) και πρώτη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

«Είναι τεράστια η επιτυχία των Ελλήνων μαθητών, γιατί η συμμετοχή σε έναν τέτοιο διαγωνισμό χρειάζεται ταλέντο, καλή προπόνηση και αφοσίωση στον στόχο», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Τυρλής, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. 

«Πρόκειται για χαρισματικές προσωπικότητες που διακρίθηκαν ανάμεσα σε άλλες εθνικές ομάδες υψηλού επιπέδου», συμπληρώνει, σημειώνοντας ότι πολλές άλλες χώρες κάνουν μετεγγραφές όχι μόνο προπονητών αλλά και παικτών. Ενδεικτικά, πολλές δυτικές ομάδες έχουν παίκτες από την Ασία που έχουν μετεγγραφεί στα σχολεία τους για τον λόγο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου