Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Πως τα φεραν η μοίρα κι οι αιώνες να μην ακούμε ποτέ τους ποιητές...


Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Πολλοί σήμερα θεωρούν την απουσία της πνευματικής ηγεσίας ως λόγο της ηθικής παρακμής που αποτέλεσε βασικό λόγο και της οικονομικής κρίσης. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ακούγαμε την πνευματική ηγεσία ακόμα και όταν την είχαμε.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα μας έρχεται από την αρχαιότητα. Ο
Αριστοφάνης, με την κωμωδία Ιππείς στην οποία κατήγγελλε το δημαγωγό της εποχής του Κλέωνα αλλά το μήνυμα του έχει διαχρονική αξία, καθώς λίγα πράγματα άλλαξαν από τότε, νίκησε στους αγώνες αλλά έχασε στην πραγματικότητα καθώς η πολιτική του Κλέωνα επικράτησε, με καταστροφικές συνέπειες για την Αθήνα.

Ένα μικρό απόσπασμα από το έργο που μιλάει για την αντίδραση του λαού σε όσους του χαϊδεύουν τα αυτιά, που ξεπερνάει την εποχή του Αριστοφάνη:

«Πρώτα πρώτα αν κανείς στη λαοσύναξη σου φώναζε Αχ λαέ μου σ αγαπώ, ερωτευμένος είμαι και σε γνοιάζομαι και μόνο εγώ φροντίζω τις δουλειές σου, μόλις άκουγες τούτονε τον πρόλογο φούσκωνες τα φτερά σου σαν τον κόκορα και στύλωνες τα κέρατα σαν ελάφι»

Κάποια στιγμή θα πρέπει να απαιτούμε έργα από τους πολιτικούς και να μην τους προσκυνάμε με λόγια μόνο. Τότε θα έχουμε τους ηγέτες, πολιτικούς και πνευματικούς, που θα αξίζουμε, στη θέση που τους ταιριάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου