Μετά από δύο χαμένα χρόνια και ένα τρίτο μνημόνιο 86 δις. ευρώ η οικονομία δείχνει να επιστρέφει στο σημείο που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Η αξιολόγηση μάλλον θα κλείσει, ενώ πιθανότατα θα πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στο τρίτο μεγεθύνθηκε κατά 1,5% . Η αύξηση του ΑΕΠ 1,5% το τρίτο τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, αποδίδεται κυρίως στην τουριστική κίνηση και στην πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2015 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όμως, δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Η πραγματική κατάσταση της οικονομίας αποτυπώνεται στη συνεχή μηνιαία αύξηση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αποτυπώνεται στο ποσοστό των ανέργων που αυξήθηκαν οριακά τον Αύγουστο (1.669 άτομα) και σημαντικά τον Οκτώβριο (43.000 άτομα) που λήγει η τουριστική σεζόν. Αποτυπώνεται επίσης στη συρρίκνωση των πωλήσεων που παρουσιάζεται ακόμη και τα καταστήματα με είδη διατροφής.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα βρει μπροστά της η Κυβέρνηση το 2017 θα είναι οι επιπτώσεις της ίδιας της πολιτικής της. Το νέο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου θα εξοντώσει συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, όπως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον ο προυπολογισμός 2017 περιλαμβάνει έσοδα από την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, πλήρη εφαρμογή του συντελεστή 24% στο ΦΠΑ με κατάργηση όλων των εξαιρέσεων , αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, καύσιμα μπίρα, επιβολή τελών σε σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση, φόρο στον καφέ κά. Φόροι και εισφορές πνίγουν την οικονομία και απειλούν την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ενεργοποίηση του «κόφτη». Με αυτά τα δεδομένα ακόμη κι αν επαληθευτεί το καλύτερο σενάριο για το χρέος και το QE δεν θα χαλαρώσει ο φορολογικός βρόγχος και η δυσφορία των πολιτών θα μεγεθύνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου