Το κρίταμο μεγαλώνει άγριο και μοναχικό στο βράχο, δίπλα
στη θάλασσα και αποτελούσε από τα πανάρχαια χρόνια ένα πολύτιμο
συστατικό της διατροφής των παράλιων λαών της Μεσογείου. Τα συνδυάζει
όλα: γεύση και πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, μοναδική
ιστορία και παράδοση, αλλά και καταπληκτικές ιδιότητες, ως μέρος μιας
σύγχρονης, υγιεινής διατροφής.
Το κρίταμο
ήταν το βότανο που σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο φίλεψε η
ηλικιωμένη Εκάλη τον Θησέα για να του δώσει δύναμη να αντιμετωπίσει τον
άγριο ταύρο του Μαραθώνα, ένα βότανο που το εκτιμούσε ο ίδιος ο
Ιπποκράτης, ο κορυφαίος γιατρός της αρχαιότητας.
Το
αναφέρουν επίσης οι μεγάλοι αρχαίοι βοτανολόγοι όπως ο Πλίνιος και ο
Διοσκουρίδης ως βότανο θεραπευτικό για ηπατικές, εντερικές και νεφρικές
δυσλειτουργίες. Η περιγραφή του Διοσκουρίδη είναι ιδιαίτερα
χαρακτηριστική:
«Θαμνώδες βοτάνιον, που απλώνεται
σε πλάτος και έχει ύψος ενός πήχυ. Φυτρώνει σε παραθαλάσσιους τόπους και
έχει πολύ στιλπνά φύλλα και υπόλευκα, σαν της γλιστρίδας, πιο πλατιά
και πιο επιμήκη με αλμυρή γεύση [...] λαχανεύεται εφθόντε και ωμόν
εσθιόμενον και ταριχεύεται εν άλμη».
Οι αρχαίοι
ημών πρόγονοι κάτι ήξεραν! Έχοντας εξελιχθεί ως φυτό που επιβιώνει σε
ακραίες συνθήκες, το κρίταμο έχει αναπτύξει ένα μοναδικό, πολύτιμο για
την υγεία, κοκτέιλ συστατικών. Σύμφωνα μάλιστα με τη σύγχρονη έρευνα,
100 γραμμάρια κρίταμο καλύπτουν την ημερήσια δόση που χρειαζόμαστε σε
βιταμίνη C.
Για πρώτη φορά εδώ και εκατοντάδες
χρόνια, ο σύγχρονος καταναλωτής έχει πρόσβαση στο μοναδικό αυτό
συστατικό σε καθημερινή βάση, καθώς καλλιεργείται πια σε αξιόλογες
ποσότητες από πρωτοπόρους έλληνες παραγωγούς. Αξίζει να ανακαλύψει
κανείς αυτό το ωφέλιμο βότανο και να το εντάξει στη διατρο φή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου