Στό τέλος του 2016 το ναυτικό της συμμετείχε σε κοινή άσκηση με τo Kινεζικό ναυτικό και πρόσφατα δέχθηκε από την Κίνα ένα πακέτο Οικονομικής βοήθειας ύψους $ 157 εκ. ενώ τον περασμένο Ιανουάριο ακύρωσε προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση των δυνάμεών της με συμμετοχή Αμερικανικών στρατευμάτων.
Η Πολιτική που ακολoυθεί η Καμποτζιανή κυβέρνηση συνάδει
με αντίστοιχες κινήσεις μιας σειράς χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως των Φιλλιπίνων, Ταϊλάνδης, Βιετνάμ, Μαλαισίας που δείχνουν να μετατοπίζουν το διπλωματικό ενδιαφέρον τους από τις ΗΠΑ, προς την Κίνα κυρίως καθώς αντιλαμβάνονται ότι αυτή δείχνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει στην περιοχή μια δυναμική προκειμένου να αλλάξει το υφιστάμενο « Status quo”.
Δεν χρειάζεται & πολύ σκέψη για να γίνει αντιληπτό όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι το Πεκίνο προωθεί στις χώρες της περιοχής διάφορα προγράμματα συνεργασίας και κυρίως Οικονομική βοήθεια.
Παράλληλα όμως κάνοντας επίδειξη της ναυτικής της ισχύος στα νησιά « SPRATLY” στην νότια σινική θάλασσα, στέλνει το μήνυμα προς όλες ότι έχει την απόλυτη κυριαρχία της περιοχής και είναι σαν να τις προειδοποιεί με αντίποινα σε περίπτωση διαφορετικών επιλογών.
Η συγκεκριμένη Κινεζική συμπεριφορά ενθαρρύνθηκε στο παρελθόν από την ολιγωρία και το υποτονικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή.
Ωστόσο η λίαν προσφάτως επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ κου D. TRUMP στις χώρες της Ασίας και ιδιαίτερα στην Κίνα όπου είχε σημαντικές συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, δείχνει ότι η Αμερικανική Πολιτική στην περιοχή ενδέχεται να διαφοροποιηθεί πράγμα που θα φανεί τους επόμενους μήνες.
Σε διαφορετική περίπτωση, μεγάλο μέρος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας μη μπορώντας πλέον να στηριχθεί στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της στην Ασία θα μετατοπισθεί στην τροχιά του Πεκίνου.
Δημήτρης Α. Ζακοντίνος
Οικονομολόγος
π. Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών
Νοέμβριος 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου