του Θεόδωρου Κατσανέβα,
Ο μεγάλος ηττημένος στις ευρωεκλογές είναι η Ευρώπη της Γερμανίας. Στις τρεις μεγαλύτερες χώρες της γηραιάς Ηπείρου μετά την Γερμανία, στην Γαλλία, Μ. Βρετανία και Ιταλία, νίκησαν ή και θριάμβευσαν οι αντίπαλοι της ΕΕ.Το ίδιο έγινε και σε πολλές άλλες χώρες με κορυφαίες την Πολωνία, την Αυστρία, την Εσθονία, την Φιλανδία, την Τσεχία, την Ολλανδία και κυρίως την Ουγγαρία του Όρμπαν ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ το 50% των ψήφων, αναδεικνύοντας πόσο φαιδρά είναι τα επιχειρήματα των συστημικών ΜΜΕ που τον κατηγορούν ως ακροδεξιό. Οι δύο κυρίαρχες ομάδες που κυβερνούσαν την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (αυτοαποκαλούμενη κεντροδεξιά) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (αυτοαποκαλούμενη κεντροαριστερά) που επέβαλλαν τις θελήσεις του Βερολίνου, δεν διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία στο σώμα των 751 εδρών. Μαζί, οι δύο ομάδες αναμένεται να συγκεντρώσουν λιγότερες από 310 έδρες στην επόμενη ευρωβουλή, από 401 στην απερχόμενη, δηλαδή πολύ λιγότερες από τις 376 που απαιτούνται ώστε να επικυρωθεί ο διορισμός του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων.
Τα αποτελέσματα αυτά σηματοδοτούν ένα γενικότερο κύμα ανατροπής της σημερινής ισορροπίας που αναμένεται να γιγαντωθεί, ύστερα από την παταγώδη οικονομική αποτυχία της ΕΕ και την αντιπαλότητα της σημερινής ηγεσίας του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη της Γερμανίας.
Ανερχόμενος ευρωσκεπτικισμός
Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι δυο κυρίαρχες ομάδες, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλιστών, δεν θα έχουν πλέον την πλειοψηφία. Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και άλλων πρώην ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών θα διορίσουν τους δικούς τους Επιτρόπους. Ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, από τους 27 Επιτρόπους υπάρχει το ενδεχόμενο 7-8 από αυτούς, σχεδόν το ένα τρίτο, να διάκεινται εχθρικά προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ανατροπές και ειδικότερα στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στη γραμμή που επέβαλλε μέχρι τώρα το Βερολίνο.
Είναι φανερό πως η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για το 4ο Ράϊχ. Για άλλη μια φορά οι Γερμανοί, ύστερα από τις πρώτες τους νίκες, στο τέλος θα χάσουν και αυτόν τον πόλεμο. Έναν οικονομικό πόλεμο που τον σχεδίασαν και τον υλοποίησαν πολύ ποιο έξυπνα, πονηρά και αποτελεσματικά από τους προηγούμενες αιματοβαμμένες συρράξεις για την κυριαρχία στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου