Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Αναδευτήρας (μίξερ) 8000 ετών και προϊστορική σφραγίδα 7000 ετών στα Γιαννιτσά

Ψάχνοντας στα αρχεία μου βρήκα ένα παλιό δημοσίευμα εφημερίδος, και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.

Αρχαιολογική ανασκαφή στα Γιαννιτσά, έφερε στο φως δείγμα γραφής 7.000 ετών που μπορεί να αλλάξει τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης στην ίδια ανασκαφή βρέθηκε αναδευτήρας (μίξερ), 8.000 ετών. Για να γίνει η προσέγγιση, χρησιμοποιήθηκαν αρχαιομετρικές αναλύσεις και μορφολογικές προσεγγίσεις μέσα από τα ορατά ίχνη που άφησε στην επιφάνεια του πυθμένα των αγγείων η επανάληψη μηχανικής διαδικασίας, συνεχούς συστροφής ξύλινου στελέχους.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η φθορά ήταν τέτοια, που προκλήθηκε ακόμη και διάτρηση του σκεύους. Κατά τον αρχαιολόγο κύριο Χρυσοστόμου: «η γενικευμένη ειδική χρήση αυτού του αγγείου, τα ίχνη από την μηχανική επέμβαση, ο συνδυασμός του σχήματος και του μεγέθους του σκεύους, αλλά και η εμφανής συστροφή κάποιου αντικειμένου σε σταθερό σημείο στην βάση του πυθμένα του, οδηγούν στο συμπέρασμα για την χρήση αναδευτήρα, κάτι που κατά συνέπεια τεκμηριώνει την επινόηση του μίξερ πριν από οκτώ χιλιάδες χρόνια».

Πηγή: Έθνος της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου 2002, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου