Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Η Βουλγαρία αντιστέκεται στον ψευτομακεδονισμό των Σκοπιανών ενώ η Ελλάδα τον ενισχύει

 

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

 Από εχθές, 8 Ιουνίου, οι υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος των Σκοπίων VMRO-DPMNE με αρχηγό τον Κρίστιαν Μίτσκοσκι διοργανώνουν διαδηλώσεις στην πόλη των Σκοπίων και σε αρκετές ακόμα πόλεις της χώρας. Να σημειωθεί ότι το VMRO-DPMNE είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι οι Σκοπιανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο λόγος αυτών των κινητοποιήσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αποκλεισμοί κεντρικών δρόμων είναι οι πληροφορίες που έχει ο Μίτσκοσκι από «διπλωματικές πηγές», ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ διαπραγματεύεται με τη Βουλγαρία ζητήματα που άπτονται της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, γλώσσας και πολιτισμού» και μάλιστα ότι η πλευρά των Σκοπίων είναι διατεθειμένη να υποκύψει στους βουλγαρικούς όρους.

Η Βουλγαρία έχει δείξει μέχρι τώρα ότι δεν παίζει με την ιστορία της και δεν κάνει το χατίρι των Σκοπίων όταν μάλιστα αυτό πρόκειται να υπονομεύσει μελλοντικά την ίδια της την ύπαρξη. Σε αυτό το πλαίσιο τον περασμένο Νοέμβριο άσκησε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάγια θέση της είναι να αναγνωριστεί από τα Σκόπια ότι το έθνος και η γλώσσα των Σκοπιανών έχουν βουλγαρικές ρίζες. Παρά τις πιέσεις των οικονομικά ισχυρών, όπως είναι η Γερμανία, η Βουλγαρία αντιστέκεται και δεν φαίνεται ότι θα δεχθεί να απεμπολήσει τα εθνικά της δίκαια.

Στον αντίποδα, η ελληνική πολιτική δέχθηκε καταρχάς την παραχάραξη και το ξεπούλημα της ιστορίας μας και συνεχίζει απτόητη όχι μόνο να στηρίζει αλλά και να ενισχύει τον ψευτομακεδονισμό των Σκοπιανών. Πράγματι, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπογράφηκε η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και επίσης σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, τα οποία ως γνωστόν απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό το τελευταίο, ενώ εορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821. Ούτε όμως οι σύγχρονοι Έλληνες ως μονάδες, φαίνεται να παραδειγματιζόμαστεόσο θα έπρεπε από τις ηρωικές στιγμές του έπους του 1821, γιατί αν το κάναμε, είτε θα αναγκάζαμε την κυβέρνηση να ακολουθήσει μία εθνική γραμμή στην πολιτική της –η οποία άλλωστε συμπίπτει με την επιστημονική και ιστορική αλήθεια αναφορικά με το σκοπιανό– είτε θα προκαλούσαμε πολιτικές αλλαγές, μέσω της δημιουργίας κατάλληλων πολιτικών σχηματισμών, ώστε να εξασφαλιστούν τα εθνικά μας δίκαια. Επομένως, κανένας Έλληνας δεν είναι άμοιρος ευθυνών και η στήριξη των εθνικών μας δικαίων είναι ευθύνη του καθενός από εμάς, όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει ο Ίων Δραγούμης στο βιβλίο του Μαρτύρων καί Ἡρώων Αἷμα1: « καθένας πρέπει νάξέρητι σ ατόν λαχε νάσώση τόἔθνος του, τσι θά προσπαθήσουν πολλοί καί θά τόσώσηποιος μπορέση».

 

1. Ι. Δραγούμης, Μαρτύρων και Ηρώων αίμα, 1907, σ. 29.

 

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος τηςΕπιτροπής Ελληνισμού.

abadzoglou@yahoo.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου