Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Διασωστική Επιμόρφωση

Κώστα Δημ Χρονόπουλου*

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο  Παιδείας, ο επιμορφωτικός χαρακτήρας των 5νθήμερων σχολικών εκδρομών. Προφανώς θα ενισχυθεί το εκδρομικό σκέλος που θα αφορά σε επισκέψεις περισσότερων Αρχαιολογικών –και όχι μόνον – αξιόλογων χώρων επιμόρφωσης. Θετικό ασφαλώς μέτρο. Δυστυχώς όμως τίθεται θέμα συνέχισης ή μη αυτών των εκδρομών.                                            Εξηγούμαι …. επιμορφωτικά:                                                                                                 Είναι κοινό μυστικό /κοινός τόπος, ότι οι εκδρομές αυτές ουδεμία σχέση έχουν με εκείνες προηγούμενων 10ετιών. Όχι πως και τότε δεν είχαμε παρατράγουδα.  Ήταν όμως μέσα στα πλαίσια του νεανικού ενθουσιασμού και … πειραματισμού: κανένα τσιγαράκι, λίγο παραπάνω ποτάκι, άιντε και κάποιο φλερτάκι, ή και φιλάκι. Μέχρις εκεί και φυσικά με επικρεμάμενο το φόβο του συνοδού Καθηγητή. Θα μου πείτε: τι θυμήθηκες τώρα. Μάλιστα οι

της προοδευτικής οπισθοδρόμησης αναγνώστες, θα θεωρήσουν την αναφορά στο παρελθόν, ωσάν συντήρηση αραχνιασμένη.  Έλα όμως που έρχεται η … «πρόοδος» να ανησυχήσει όλους μας, αν αναλογιστούμε πως είμαστε και πως καταντήσαμε!..... Σταδιακά, εκφυλιστικά , διολοισθαίνουμε ως κοινωνία. Εμείς και (το χειρότερο) τα παιδιά μας.  Αλήθεια όταν σε σχολεία: διακινούνται ναρκωτικά, επικρατεί το bulling, επιτρέπονται οι βιασμοί (σε αίθουσες , τουαλέτες, προαύλιο), απειλούνται και ξυλοφορτώνονται (συμ) μαθητές και δάσκαλοι, επικρατεί καθεστώς /κλίμα ασυδοσίας /ελευθεριότητας , αναρωτιέται κανείς: τι θα γίνει σε μια εκδρομή μερικών ημερών; .Το κλίμα διάλυσης και μπαχαλοποίησης, εγγυάται για τα χειρότερα που θα επακολουθήσουν (μαζί με την επιμόρφωση). Τι να σου κάνουν οι δύσμοιροι επιβλέποντες, Καθηγητές;. Φοβισμένοι –ή και αδιάφοροι/συμβιβασμένοι με το χάλι που επικρατεί, αλλά και τις συνέπειες από γονείς –και όχι μόνον – αν τολμήσουν να επιπλήξουν τα βλαστάρια τους-. Δεν ευθύνονται μόνον οι δάσκαλοι που δεν μπορούν – ή δεν θέλουν για ευνόητους λόγους – να επιβληθούν στα παιδιά (εγκαλούνται αν απολογηθούν όταν αποκλείουν  από σχολική εκδρομή μαθητή ταραξία!). Η οικογένεια έχοντας χάσει την συνοχή και τον προορισμό της, καθώς και την υποχρεωτική , πολύωρη απουσία , λόγω εργασίας και των δύο γονέων, δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο επαφής με τα παιδιά τους. Τα τελευταία δεν υπολογίζουν πλέον ούτε τους γονείς  τους. Η Αστυνομία δεν παρεμβαίνει. Αφενός επειδή δεν της παρέχονται εντολές /διαταγές , αφετέρου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να συρθεί στα Δικαστήρια αν «ρίξει και καμία ψιλή».  

 Αλλά και αν συλλάβει παρεκτρεπόμενους ή εγκληματούντες,  τι θα γίνει;. Θα τους … (ξανα) κυνηγήσει και θα συλλάβει εκ νέου εκείνους που ήδη αφέθηκαν ελεύθεροι;. Η Δικαιοσύνη –βραδυπορούσα ανησυχητικά και επιεικής ανεπίτρεπτα , δεν διευκολύνει τη βελτίωση του κλίματος. Η πολιτεία – διαχρονικά – έχει αποτύχει παταγωδώς και πολυεπίπεδα.  Οι νόμοι είναι –αδικαιολόγητα - … θωπευτικοί (σ.σ κάτι θετικό , πλην ανεπαρκές, επιχειρείται τελευταία με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης). Η αδικαιολόγητη /ασυγχώρητη ανοχή στην γενικευμένη παραβατικότητα (και στα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης), επιτρέπει στα έκνομα άτομα, την αντικοινωνική δράση τους. Ο άθλιος κομματισμός , με τα φαιδρά κνώδαλα –όργανα του, εμποδίζουν τη λήψη μέτρων όπως πχ την Αστυνόμευση σε σχολικούς χώρους. Ανέχεται όμως (πιθανώς και να επιχαίρει … διαστροφικά) τους βιασμούς , τους ξυλοδαρμούς, τα ναρκωτικά και τις … οργανωμένες πλέον συμμορίες ανηλίκων , οι οποίες τείνουν να γίνουν ο τρόμος και ο φόβος συμμαθητών και πολιτών (!).

 ΥΓ Θα παραινούσα τους γονείς να απαγορεύουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στην 5νθήμερη. (Μέχρις ότου την καταργήσει το «Κράτος» ή, το ίδιο , αυτοεξυγιανθεί άμποτε, οψέποτε, ουδέποτε !....).

 Ιατρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου