Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Εξεταστική για τα Τέμπη: Η Κωνσταντοπούλου παρενέβη και στην Ολομέλεια-ΟΥΡΛΙΑΖΕ εκτός μικροφώνου-Τσαβδαρίδης: «Τυμβωρυχία και ευτελισμός των διαδικασιών»

 Mετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Εξεταστικής για την τραγωδία στα Τέμπη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου... επανήλθε κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Βουλής.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, νωρίτερα, μπήκε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η εξεταστική, χωρίς να είναι μέλος, και αρνήθηκε να αποχωρήσει από αυτήν, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης, καθώς το προεδρείο δεν δέχτηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία με την κυρία Κωνσταντοπούλου παρούσα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι θέτει αίτημα εξαίρεσης του προεδρείου της επιτροπής, ωστόσο ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι, για να ισχύει το αίτημα αυτό, πρέπει να έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αφού και στην Ολομέλεια επιχείρησε να διακόψει την διαδικασία.

Νέα «παρέμβαση» της Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε στην Ολομέλεια, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να μπορούν οι εισηγητές των κομμάτων να τοποθετηθούν χωρίς να παρεμποδίζονται από τις συνεχείς παρεμβάσεις της κ. Κωνσταντοπούλου.

Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας -η οποία δεν αναγνωρίζει πως αντικαταστάθηκε στις εργασίες- από το να σταματήσει τις παρεμβάσεις της, καθώς ως βουλευτής έχει το δικαίωμα να παρευρίσκεται σε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών, χωρίς όμως να έχει δικαίωμα λόγου.

Εξαιτίας αυτού, η κ. Κωνσταντοπούλου μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, κάθισε στα έδρανα και σε κάθε ευκαιρία φώναζε εκτός μικροφώνου, παρεμβαίνοντας στις τοποθετήσεις των εισηγητών. «Είναι πόρισμα υπόθαλψης», «το έγκλημα έγινε δυστύχημα», ήταν μόνο μερικές από τις φράσεις της κ. Κωνσταντοπούλου.

Απευθυνόμενη μάλιστα προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, φώναξε: «Σας έχω ζητήσει τον λόγο, κύριε Μαρκόπουλε. Είστε όργανο συγκάλυψης και όχι πρόεδρος…».

Ο κ. Μαρκόπουλος απευθύνθηκε στον κ. Τσαβδαρίδη, λέγοντάς του να συνεχίσει την ομιλία του, με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να κάνει λόγο για «ντροπή».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρενέβη και κατά τη στιγμή που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης ανέβηκε στο βήμα για να τοποθετηθεί.

«Κύριε Κόκκαλη, συμπράττετε σε αυτό» του φώναξε, χωρίς ο ίδιος να απαντήσει.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και εκτός αίθουσας της Βουλής, στους δημοσιογράφους:

Μετά το μπάζωμα αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος, κυβέρνηση και ΝΔ επιχειρούν το μπάζωμα των ποινικών τους ευθυνών. Τρεις μήνες επιχειρείται η αλλοίωση στοιχείων για το έγκλημα των Τεμπών όπου 57 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. Ο κ. Μαρκόπουλος εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσίας υπόθαλψης ευθυνών των πολιτικών προσώπων και συσκότιση των συνθηκών τέλεσης του εγκλήματος και συγκάλυψης των ευθυνών» είπε μεταξύ άλλων.

Τσαβδαρίδης για Κωνσταντοπούλου: «Τυμβωρυχία και ευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών»

Σε καταγγελία της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, «για την παρεμπόδιση των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής» προχώρησε ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην επιτροπή. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, η κυρία Κωνσταντοπούλου «επέδειξε αυταρχικότητα, αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Εκτόξευσε απειλές εναντίον βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Η, δε, πρακτική της να λαμβάνει αυθαίρετα και παράνομα τον λόγο, επιχειρώντας να φιμώσει τους συναδέλφους βουλευτές, όταν έχει εξαιρεθεί από μέλος της (εξεταστικής), ξεπέρασε κάθε όριο. Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά, η τυμβωρυχία και ο ευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, έχει ονοματεπώνυμο: Ζωή Κωνσταντοπούλου».

«Τόσο καιρό, με αποκορύφωση τη σημερινή της συμπεριφορά, διεκδικούσε το μονοπώλιο του να είναι συγκλονισμένη, ενώ το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται απάνθρωπα μια ανείπωτη τραγωδία» προσέθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης και προειδοποίησε ότι «η ακραία αυτή συμπεριφορά της δεν θα περάσει. Οι αλήθειες θα ακουστούν όσο και αν η κυρία Κωνσταντοπούλου προσπαθεί με τυμβωρυχική διάθεση να καπηλευτεί τον πόνο των συγγενών των θυμάτων».

Τσαβδαρίδης για Τέμπη: «Αν είχαν τηρηθεί οι κανόνες, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί»

Παρά την επίμονη στάση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, η διαδικασία στην Ολομέλεια συνεχίστηκε κανονικά, με την τοποθέτηση του εισηγητή της πλειοψηφίας, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, ο οποίος τόνισε πως «το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας του ΟΣΕ που είναι νομικά δεσμευτικός και του οποίου η πιστή τήρηση εγγυάται την ασφαλή κυκλοφορία, παραβιάστηκε κατά συρροή και διαδοχικά από τον σταθμάρχη Λάρισας και τους μηχανοδηγούς με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα».

Και συνέχισε: «Αν είχαν τηρηθεί οι κανόνες, για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου το δυστύχημα είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε συμβεί. Έστω και μια από αυτές τις παραβιάσεις να μην είχαν γίνει θα είχε αποσοβηθεί το δυστύχημα».

Ο κ. Τσαβδαρίδης σημείωσε ακόμη πως «όπως προκύπτει, οι αποφάσεις ληφθήκαν με την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών νομιμότητας από την πολιτική ηγεσία και κριτήριο το δημόσιο συμφέρον».

Β. Κόκκαλης: «Θλιβερά όσα διαδραματίστηκαν στην εξεταστική»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι κλείνει τα μάτια σε ένα διπλό έγκλημα.

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ζητούμε την περαιτέρω ποινική διερεύνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717. Και ο κ. Σπίρτζης το δέχεται, όπως και την προανακριτική, αλλά από την αρχή, από αυτόν που την υπέγραψε, από τον κ. Χρυσοχοΐδη. Εσείς τι έχετε να φοβηθείτε και αποφεύγετε τη δικαστική διερεύνηση; Εχετε προφανώς να φοβηθείτε πολλά...», είπε και πρόσθεσε: «Αυτά που διαδραματίστηκαν στην εξεταστική ήταν θλιβερά γιατί πράγματι, υπήρχε και υπάρχει ξεκάθαρα προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας».

Αποστολάκη: «Μαύρο στίγμα οι εργασίες της εξεταστικής»

Από την πλευρά της, η εισιγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, δεν κατέθεσε πόρισμα, ωστόσο είπε από το βήμα της Βουλής:

«Υπάρχει ένα γεγονός που διαφοροποιεί την εξεταστική αυτή από τις προηγούμενες. Δεν συστάθηκε για να διερευνήσει κάποιο πολιτικό ή οικονομικό σκάνδαλο, αλλά από το βάρος του συλλογικού εθνικού πένθους για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων».

Η κα Αποστολάκη χαρακτήρισε τις εργασίες της εξεταστικής, «μελανή σελίδα, ένα μαύρο στίγμα, στην κοινοβουλευτική ιστορία», καθώς «είχε ως μοναδικό στόχο από την σύσταση της την οργανωμένη συγκάληψη του εγκλήματος των Τεμπών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου