Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Francis Scott Key Bridge: Φορτηγό πλοίο έπεσε στη γέφυρα της Βαλτιμόρης προκαλώντας την κατάρρευσή της - Φόβοι για θύματα

 Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ όταν φορτηγό πλοίο που μετέφερε κοντέινερ χτύπησε έναν από τους πυλώνες γέφυρας με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της με τον εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής να κάνει λόγο για έως και 20 εργάτες που βρίσκονταν στη γέφυρα να έχουν πέσει στον ποταμό Πατάπσκο.

Το υπό σημαία Σιγκαπούρης φορτηγό πλοίο Dali είναι μήκους 300 μέτρων και είχε προορισμό το Κολόμπο της Σρί Λάνκα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marrinetraffic είχε αποπλεύσει από το Port Breeze στις 6:45 ώρα Ελλάδος.

Η γέφυρα που κατέρρευσε είναι η Francis Scott Key Bridge ενώ το πλοίο που έπεσε πάνω της έχει και αυτό υποστεί ζημιές από την πρόσκρουση στον πυλώνα. 

Η εταιρεία Synergy Marine Group που διαχειρίζεται το πλοίο που έπεσε πάνω στη γέφυρα ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Sky News, ότι όλα τα μέλη του πληρώματός του έχουν καταμετρηθεί προσθέτοντας ότι τη στιγμή της πρόσκρουσης το Dali ήταν υπό τον έλεγχο δύο «πιλότων» (σ.σ. πρόκειται για εργαζόμενους σε λιμάνια που επιβιβάζονται στα πλοία όταν αυτά τα προσεγγίζουν ή αποπλέουν από αυτά).

Οχήματα και άνθρωποι στο νερό

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου της Πυροσβεστικής για την κατάρρευση γέφυρας. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε αυτή, μέχρι στιγμής δύο άτομα έχουν διασωθεί από τα νερά του ποταμού. Ο ένας βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Η Πυροσβεστική ανέφερε ακόμη ότι η πρώτη μονάδα της έφτασε στο σημείο στις 01:50. «Πολλά άτομα» αναφέρθηκε ότι βρίσκονταν στη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσης.

Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης αναζητούν «πάνω από επτά άτομα», ανέφεραν ακόμη στην ενημέρωση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «πολύ μεγάλο περιστατικό» με «πολύ μεγάλο αντίκτυπο».

Το πλήρωμα του πλοίου παραμένει στο πλοίο

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο σκάφος και επικοινωνεί με την ακτοφυλακή.

Είπε επίσης ότι ένα σόναρ εντόπισε την «παρουσία οχημάτων» στο νερό. Ακόμη, αναφέρθηκε ότι ομάδες δυτών ερευνούν τον ποταμό, με τη σημείωση ότι η εισερχόμενη παλίρροια δυσκολεύει την κατάσταση. «Δίνουμε μάχη με το σκοτάδι. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε κάποιον εκεί που δεν έχουμε δει ακόμα», συμπλήρωσε.

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι οχήματα έχουν πέσει στο νερό. Σύμφωνα με τα όσα είπε η αξιωματικός δημοσίων υποθέσεων της Βαλτιμόρης, Κίμπερλι Ριβς, όπως αναφέρει το CNN, υπάρχουν αναφορές για οχήματα στο νερό.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής είχε πει μάλιστα νωρίτερα ότι πιστεύουν ότι πιθανότατα ένα φορτηγό βρίσκεται στο νερό.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την κατάρρευση της γέφυρας. «Είμαστε ευγνώμονες στους γενναίους άνδρες και γυναίκες που καταβάλλουν προσπάθειες για τη διάσωση των εμπλεκομένων και προσευχόμαστε για την ασφάλεια όλων», ανέφερε στη δήλωσή του ο κυβερνήτης.

«Καμία ένδειξη» ότι η πρόσκρουση ήταν σκόπιμη

Ο αστυνομικός διευθυντής της Βαλτιμόρης, Ρίτσαρντ Γουόρλεϊ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως ένδειξη» ότι το περιστατικό ήταν εσκεμμένο ή σχετιζόταν με τρομοκρατία.

«Η εγκληματολογική μας υπηρεσία πληροφοριών συνεργάζεται με το FBI και άλλες ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες για να πάρουμε όλες τις πληροφορίες», είπε και πρόσθεσε όταν ερωτήθηκε σχετικά: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια».

Ποιο είναι το πλοίο που έπεσε πάνω στη γέφυρα

Το σκάφος που έπεσε στη γέφυρα Francis Scott Key της Βαλτιμόρης είναι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το «Dali», σύμφωνα με την Κίμπερλι Ριβς. Το πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης είχε μόλις διανύσει απόσταση 4 μιλίων πριν πέσει στη γέφυρα, εν πλω προς το Κολόμπο της Σρι Λάνκα.

«Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali, μήκους 300 μέτρων και πλάτους 48 μέτρων, χτύπησε στις 1:27 π.μ. τη γέφυρα Francis Scott Key, η οποία στη συνέχεια κατέρρευσε», είπε η Ριβς.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η πλοιοκτήτρια εταιρεία Synergy Marine Group, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο της έπεσε πάνω στη γέφυρα.

«Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν έχουν καθοριστεί ακόμη», διευκρίνισε η εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του «Dali» όπως και οι δύο πλοηγοί που βρίσκονταν πάνω σε αυτό την ώρα του συμβάντος, είναι καλά στην υγεία τους.

Ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης, Μπράντον Γουάλας, περιέγραψε στη συνέχεια το σοκ του, λέγοντας ότι αδυνατούσε να πιστέψει ότι ολόκληρη η γέφυρα εξαφανίστηκε. «Έμοιαζε σαν σκηνή από ταινία δράσης», είπε.

Θα διερευνηθεί η κατάσταση της γέφυρας

Οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να αξιολογούν την κατάσταση της γέφυρας μετά την κατάρρευσή της δήλωσε, εν τω μεταξύ, στο CNN ο Κέβιν Κάρτραιτ, διευθυντής επικοινωνιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλτιμόρης.

«Αυτή η γέφυρα λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και έχει εξυπηρετήσει πολλούς, πάρα πολλούς επιβάτες στη μητροπολιτική περιοχή της Βαλτιμόρης. Έτσι, καθώς θα ακολουθήσει η έρευνα, θα συμμετέχουν μηχανικοί για να προσπαθήσουν να αξιολογήσουν την κατάσταση της γέφυρας», ανέφερε.

Γιατί κατέρρευσε η γέφυρα στη Βαλτιμόρη

Εμπειρογνώμονας, ο πολιτικός μηχανικός Τζούλιαν Κάρτερ, μιλώντας στο Sky News εξήγησε γιατί κατέρρευσε η γέφυρα.

Όπως είπε, γέφυρες όπως αυτή της Βαλτιμόρης είναι «πολύ αδύναμες σε ορισμένα σημεία» και υποστηρίζει ότι «η καταστροφική κατάρρευση» μεγάλου μέρους της γέφυρας οφείλεται στο γεγονός ότι τα πάντα κατά μήκος της δομής της είναι «διασυνδεδεμένα».

Άλλες μεγάλες γέφυρες μπορεί να έχουν κεντρικούς πυλώνες όπου η κύρια δομή είναι αποσυνδεδεμένη από τις υπόλοιπες, αλλά σε αυτή την περίπτωση η διασυνδεδεμένη φύση της γέφυρας σημαίνει ότι «όταν αφαιρείς ένα μέρος της, το διασυνδεδεμένο σύστημα αποτυγχάνει».

Ο Κάρτερ υποστηρίζει ότι η δομή της γέφυρας πιθανότατα δοκιμάστηκε κάποια στιγμή για σύγκρουση πλοίων. Μπορεί τότε να αποδείχθηκε κατάλληλη για εκείνη την εποχή, αλλά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι τώρα «διπλάσια σε μέγεθος».

Ο μηχανικός προσθέτει ότι αναμένει πως πολλά λιμάνια και προβλήτες γεφυρών θα πρέπει να αξιολογηθούν ως προς τον κίνδυνο για παρόμοιες καταστάσεις.

Σημαντικός οδικός άξονας η γέφυρα

Η γέφυρα μήκους 2,6 χιλιομέτρων, η οποία διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και περνά πάνω από τον ποταμό Πατάπσκο, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βαλτιμόρης, στο Μέριλαντ.

Αποτελεί τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ι-95, του βασικού αυτοκινητόδρομου που διατρέχει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από τον Βορρά ως τον Νότο. Έχει το όνομα του Φράνσις Σκοτ Κι, ο οποίος έγραψε τους στίχους του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου