Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Τα νταούλια, το ομόλογο και η καμπάνα της Μακεδονίας


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Όταν ο κ. Τσίπρας μας έλεγε πως θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, ελάχιστοι στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα φαντάζονταν πως τα νταούλια που θα βαρούσε θα ήταν για τη Μακεδονία

Ήλθε τώρα η ώρα για να το πληροφορηθούμε με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Όπως μας ενημέρωσε (28 Ιανουαρίου 2019) το ΑΠΕ «η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τετραμήνου σήμερα, μετά την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών που αλλάζει το όνομα της ΠΓΔΜ, τερματίζοντας μία 28ετή διένεξη και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έκδοση πενταετών ομολόγων», καθώς «η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε 1,5 μονάδες βάσης στο 4,07%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο»!


Αυτό, λοιπόν, περίμεναν οι αγορές, τα «αρπακτικά κοράκια» κατά τον κ. Τσίπρα τον καιρό που κορόιδευε προετοιμάζοντας την έφοδό του στην εξουσία, ώστε, με τις ευλογίες των δανειστών, να τους προσφέρει στο πιάτο και το υπερταμείο και την Μακεδονία.

Οι αγορές περίμεναν να πάρουν το αντάλλαγμα της Μακεδονίας!

Και τα αργύρια του Ιούδα τώρα τα λένε ομόλογα!

Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στο θριαμβευτικό υπουργικό συμβούλιο, όπου, υπό τα χειροκροτήματα των υπουργών του, μας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού – κάτι που έπρεπε να έχει ήδη συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2017, όπως προβλεπόταν από τον νόμο 4172 του 2013.
Τι μας είπε σε live μετάδοση; Μα ότι η… ιστορικότητα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών συμπίπτει με την απόφαση του ΟΔΔΗΧ να εκδώσει πενταετές ομόλογο!
Αυτό μας είπε ο άνθρωπος που το 2014 μας καλούσε να γυρίσουμε την πλάτη στις αγορές και την «στυγνή δικτατορία» τους, αυτός που θα μας απελευθέρωνε από τους «λύκους» και μας κατηγορούσε ως «ταλιμπάν των αγορών». Αυτός που μας κατηγορούσε ως συνεταίρους της Goldman Sachs και τώρα χρησιμοποιούν και τη Goldman Sachs και τη BofA και τη Merrill Lynch και την HSBC και την JP Morgan και την Μorgan Stanley και την Societe Generale CIB.
Και το Politico μας είπε την ίδια μέρα πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το γραμμάτιο που πληρώνει ο Τσίπρας στους Ευρωπαίους για τη διάσωση της Ελλάδας από την χρεοκοπία το 2015.
Έτσι μπράβο! Έρχονται τώρα όλα και δένουν: Ο Τσίπρας έκανε τα ηρωικά του το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι Ευρωπαίοι επέτρεψαν να χαθεί με καταστροφικό τρόπο αυτό το κρίσιμο εξάμηνο, μετά μας έσωσαν με τίμημα το γραμμάτιο της Μακεδονίας και τελικά οι αγορές «κατακτήθηκαν» με τα νταούλια της Μακεδονίας.
Το ζήτημα, βέβαια, είναι πως είχαμε ήδη βγει στις αγορές – και μάλιστα δύο φορές – ήδη από το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά δηλαδή:
Στις 11 Απριλίου 2014, όταν εκδόθηκε πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,75% και αντλήθηκαν 3 δις ευρώ.
Και στις 10 Ιουλίου 2014, όταν εκδόθηκε τριετές ομόλογο με επιτόκιο 3,5%. Και αντλήθηκε το ποσό του 1,5 δις ευρώ.
Και από την επομένη, 11 Ιουλίου 2014, συνεχίστηκε η πτωτική πορεία στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς χρηματαγορές, με το πενταετές να υποχωρεί στο 4,18% και το τριετές να υποχωρεί στο 3,35%.
Μετά ακολούθησαν οι γνωστές περιπέτειες, που οδήγησαν στην εξουσία τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2015 το 10ετές ομόλογο να φθάσει στο 12,96%, το 5ετές στο 18,78% και το 3ετές στο 27,39%!
Δηλαδή, τον Απρίλιο του 2014 το επιτόκιο του πενταετούς ήταν 4,75%, τον Ιούλιο του 2014 ήταν στο 4,18%. Υπάρχει καμιά αμφιβολία για το πού θα βρίσκονταν τα επιτόκια αν δεν ανακοπτόταν η πορεία της χώρας επί τέσσερα καταστροφικά χρόνια;
Και αν δεν υπήρχε η μαύρη τρύπα του Ιουνίου 2015;
Και όλα αυτά, χωρίς να δοθούν υπερταμείο και Μακεδονία.
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, μας λένε κι’ από πάνω ότι οι αγορές περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες πότε θα κυρώσουν οι 153 τη Συμφωνία των Πρεσπών, πότε δηλαδή τα Σκόπια θα αποκτούσαν και όνομα και ταυτότητα και γλώσσα και αυτοπροσδιορισμό και έξοδο στη θάλασσα, για να βαρέσει ο κ. Τσίπρας τα νταούλια και να εκδώσει το «ομόλογο της Μακεδονίας».
Με τη διαφορά ότι ο επόμενος ήχος που θα φτάσει στα αυτιά τους θα είναι η «καμπάνα της Μακεδονίας»!
Ιδού τι έλεγαν!
Και για να μην ξεχνιόμαστε, θυμίζω μερικές από τις επικές δηλώσεις περί νταουλιών και αγορών:
-12 Μαρτίου 2011. Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής:  «Γι' αυτό επιμένουμε στις προτάσεις μας: Επιβολή υψηλών φόρων κάθε είδους στους πλούσιους, αποσύνδεση ολοκληρωτικά των κρατών από τις αγορές, αναδιαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του χρέους, εντοπισμός και διαγραφή του επαχθούς χρέους, επιμήκυνση και επιτόκια αλληλεγγύης, όχι τοκογλυφίας».
-29 Μαρτίου 2011, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Τρίπολη: «Δεν δίνουν δεκάρα για την φτώχεια και τη δυστυχία που σκορπάνε τα μέτρα τους στην κοινωνία. Λογοδοτούν μόνο στο κεφάλαιο, τις τράπεζες και τις αγορές».
-1 Απριλίου 2011, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο Σπόρτινγκ: «Θα αντέξει μονάχα εκείνη η κυβέρνηση που θα αποφασίσει να γυρίσει τη πλάτη στο μνημόνιο και στις αγορές και να ταυτιστεί με τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας που σήμερα βουλιάζει».
-20 Ιουλίου 2011, Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, την επομένη: «Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δομικές αλλαγές και παράκαμψη των αγορών».
-16 Ιανουαρίου 2012, Τσίπρας σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς: «Η λύση θα δοθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα έρθουν σε ρήξη με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, με τη βοήθεια των λαών της Ευρώπης, θα κατατάξουν στην κατηγορία "σκουπίδια" τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές και θα βάλουν ΑΑΑ στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία: Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, Απασχόληση».
-25 Φεβρουαρίου 2012, Τσίπρας στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»: «Να βάλουμε ένα τέλος στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης και να απαλλάξουμε τις κοινωνίες από τους καταναγκασμούς του κεφαλαίου και των αγορών».
-9 Ιουλίου 2012, Τσίπρας στη Βουλή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή για το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για τις αγορές και τα τραπεζικά λόμπι».
-2 Δεκεμβρίου 2012, Ομιλία Τσίπρα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:  «Στα τρία άλφα των αγορών και των «λύκων» αξιολόγησης, θα απαντήσουμε με τα δικά μας τρία άλφα. Απασχόληση. Ασφάλιση. Αναδιανομή του πλούτου».
-2 Φεβρουαρίου 2013, ομιλία Τσίπρα, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:  «Αυτό όμως που τους ενοχλεί είναι η δυνατότητά μας να ενώνουμε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, ακόμα και με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία αλλά με κοινό αξιακό απόθεμα, να θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο και όχι τη στυγνή απολυταρχία των αγορών και του ανταγωνισμού».
-6 Ιουνίου 2013. Ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο Κρήτης:  «Η απελευθέρωση από το Μνημόνιο, η αντίσταση στην δικτατορία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού, το δικό μας πρότυπο ανάπτυξης, η μάχη για μια δημοκρατική κοινωνική αλλαγή στην Ευρώπη».
-7 Δεκεμβρίου 2013, ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει τις αναχρηματοδοτούμενες με κεφάλαιο του ελληνικού λαού ελληνικές τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να τις αποχαιρετίσουν, ώστε να περάσουν το ταχύτερο υπό δημόσιο έλεγχο, προτού περάσουν υπό τον έλεγχο των ξένων λόμπι, των αρπαχτικών των αγορών, που θέλουν να αρπάξουν τη χώρα μέσα σε μια νύχτα για ένα κομμάτι ψωμί. Και από τη διάλυση της Ευρωζώνης κανένας λαός δεν θα βγει κερδισμένος, παρά μονάχα τα αρπαχτικά κοράκια των αγορών».
-22 Φεβρουαρίου 2014, Τσίπρας, Βήμα της Κυριακής:  Επομένως, δεν είμαστε εμείς κρατιστές, αλλά αυτοί είναι «Ταλιμπάν των αγορών».
-14 Μαρτίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Κομοτηνή: «Με την τρόικα σε ρόλο αστυνόμου, επιτηρητή και τιμωρού, με τους δανειστές να επιβάλλουν τη θέλησή τους στην ελληνική κυβέρνηση χωρίς να συναντούν καμιά αντίσταση, με τη χυδαιότητα και την απανθρωπιά των λεγόμενων αγορών να ανακηρύσσεται σε υπέρτατο νόμο, η χώρα μας έχει βρεθεί σε μια θανάσιμη παγίδα. Στην οποία κάνουν ότι μπορούν να μας κρατήσουν όχι για ένα και δυο χρόνια όπως λένε ο Σαμαράς και η ετερόκλητη συμμαχία του Μαξίμου, αλλά για δεκαετίες».
-15 Μαρτίου 2014, Τσίπρας στην Real News:  «…Όσο για τις αγορές, ποιον κοροϊδεύουν; Θα πρόκειται για μια στημένη έξοδο με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο, που θα του αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη».
-23 Μαρτίου 2014, Τσίπρας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:  «Αναρωτιέμαι, πιστεύουν ότι θα τους κάνει καλό η παρουσία της εδώ και οι δηλώσεις στήριξης; Η κ. Μέρκελ, το Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, είναι ο καθοδηγητής της λιτότητας, της φτωχοποίησης, της υποταγής στην ασυδοσία των αγορών. Είναι ο αυτουργός της συντριβής μίας κοινωνίας, της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης που γνώρισε ο τόπος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο» / «Ερχόμαστε για να τα αλλάξουμε όλα. Και οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τις αγορές και τα κέρδη των τραπεζών».
-7 Απριλίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στη Θεσσαλονίκη: Η βαρβαρότητα συνδυάζεται με τον πιο κραυγαλέο ψέμα. Μέσα στο ζόφο του χρέους, των σκληρών μέτρων, της πολιορκημένης δημοκρατίας, η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τις κάλπες με μια από καιρό σκηνοθετημένη, στημένη, παράσταση. Μια παράσταση με σπόνσορες την τρόικα και την ευρωπαϊκή συμμαχία των μνημονίων, υπό την υψηλή εποπτεία της Γερμανίας. Ο τίτλος της παράστασης; «Βγαίνουμε στις αγορές».
-9 Απριλίου 2014, Τσίπρας στην Καρδίτσα:  «Ο ένας δρόμος είναι των αγορών, της ασυδοσίας, των μνημονίων. Ο άλλος δρόμος είναι των λαών, της δημοκρατίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ανάμεσα στα κοινωνικά και οικονομικά ερείπια, λίγο μετά την ψήφιση του μίνι μνημονίου και πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση με σπόνσορα την κ. Μέρκελ και τις αγορές, ετοιμάζει την παράσταση «βγαίνουμε στις αγορές». Αφού «έχουμε πλεόνασμα» γιατί βγαίνουμε στις αγορές; Αυτοί δεν μας έλεγαν ότι τώρα με το πλεόνασμα τελείωσαν τα βάσανά μας και δε θα χρειαζόμαστε δανεικά για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις; Τότε γιατί δανείζονται και το πανηγυρίζουν κιόλας; Και σε τελική ανάλυση, τι θα ωφελήσει την κοινωνία μία στημένη, δοκιμαστική την είπαν, έξοδος στις αγορές;».
-10 Απριλίου 2014,Τσίπρας στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στις Βρυξέλλες, την ημέρα εξόδου στις αγορές: «Έγκλημα σε βάρος όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και των υπολοίπων στην Ευρώπη,  η έξοδος στις αγορές αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων» / «Αγαπητοί φίλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσοι επιθυμούν να κρύψουν την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια λιτότητας στην Ελλάδα και κυρίως όσοι επιθυμούν να συνεχιστεί το μαρτύριο της λιτότητας για τον ελληνικό λαό και μετά τις ευρωεκλογές, πήραν τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Βενιζέλο από το χέρι και τους έβγαλαν προεκλογικά στην αγορά».
-11 Απριλίου 2014, άρθρο Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Η επίσκεψη Μέρκελ στην πρωτεύουσα των μνημονίων, επαναφέρει στο προσκήνιο το αδιέξοδο που δημιούργησαν όσοι παρέλαβαν την Ευρώπη των λαών και την μετέτρεψαν σε εργαλείο των αγορών. Το «επ’ ωφελεία των λαών» έχει αντικατασταθεί με το «επ’ ωφελεία των αγορών». Σε όλη την Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια ένα τεράστιο ρεύμα αντίστασης και ανυπακοής, με μαζικούς και αμεσοδημοκρατικούς όρους, έδωσε μάχη ενάντια στα μνημόνια και την τρόικα, απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Υπερασπίστηκε τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο πλούτο απέναντι στις ορέξεις του κερδοσκοπικού ιδιωτικού κεφαλαίου. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Αλλά είναι η πρώτη φορά που το δίλημμα το βάζουν οι λαοί και όχι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Με την Ευρώπη ή με την γερμανική Ευρώπη; Με την κυριαρχία των αγορών ή με την Ευρώπη των λαών; Με την πολιτική του τρίπτυχου «λιτότητα-ύφεση-ανεργία» ή με την Ευρώπη της ανάπτυξης και των εργαζομένων; Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική απάτη των στημένων εξόδων στις αγορές μπορεί να στηρίξει τον κ. Σαμαρά και τους προστάτες του. Οι υπόλοιποι έχουν μόνο μία επιλογή που είναι πραγματικά αντισυστημική και ριζοσπαστική. ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη».
-14 Απριλίου 2014, ομιλία Τσίπρα στο Αγρίνιο:  «Αυτός ο λαός παλεύει τέσσερα χρόνια τώρα. Κόντρα στις αγορές, κόντρα σε μεγάλα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας».
-29 Απριλίου 2014, ομιλία Τσίπρα στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι ψεύτες όταν λένε ότι βγήκαν στις αγορές. Όλη η Ευρώπη γελάει με τα παραμύθια τους. Και γελάει πιο πολύ ο συνεταίρος του Σαμαρά και του Στουρνάρα, η GOLDMAN SACHS, που έστησε μαζί τους την παράσταση των αγορών και κέρδισε εκατομμύρια από το δικό μας υστέρημα».
(Σημειώστε ότι η GoldmanSachs συγκαταλέγεται μεταξύ των αναδόχων της εξόδου αλά Τσίπρα)
-8 Μαΐου 2014, προεκλογική (για τις ευρωεκλογές) ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Ακροπόλ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ζώνης. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις δυνάμεις της αγοράς».
-20 Μαΐου 2014, ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα:  «Όποιος θέλει την Ελλάδα σταθερή υπηρέτρια της Ευρώπης, που σερβίρει στις αγορές και στους δανειστές την κεφαλή του ίδιου του λαού της, ας τους ψηφίσει» / «Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο φόβος της Ευρώπης των τραπεζιτών, των αγορών, αυτών που ανέχονται τα εγκλήματα εν ονόματι του κέρδους, και των εγχώριων αντιπροσώπων τους».
-12 Ιουνίου 2014, Ομιλία Τσίπρα στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανέφερε ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει φέτος για μπάνια»: «Ετοιμάζουν νέο μνημόνιο με διάφορες δικαιολογίες, όπως το χρηματοδοτικό κενό ή το νέο κούρεμα του χρέους. Στην πραγματικότητα όμως δεν τους ενδιαφέρει αυτό το χρέος, κι αυτό το κενό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν το δικό τους χρέος, το χρέος που οι ίδιοι ανέλαβαν απέναντι σε κείνους που θέλουν την Ελλάδα παλλακίδα των αγορών και των σχεδίων τους. Και να κλείσουν κάθε κενό από το οποίο μπορούν να απειλήσουν το καθεστώς τους οι δυνάμεις της κοινωνικής αντίστασης και της αλλαγής».
-15 Οκτωβρίου 2014, Στρατούλης, Μέγκα: «Οι λεγόμενες αγορές είναι το νέο μαντρόσκυλο του συστήματος. Διεθνείς ενώσεις απατεώνων».
-18 Οκτωβρίου 2014, ομιλία Τσίπρας στην Κ.Ε: «Αυτές τις μέρες, ζούμε το απόλυτο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυταπάτης ότι κάνοντας τον καλό μαθητή και εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο, θα είχαμε την επιείκεια των πιστωτών και τη στοργή των αγορών».
-28 Νοεμβρίου 2014, Λαφαζάνης στη Θεσσαλονίκη, Ομιλία σε εκδήλωση (Δίκτυο Οικονομολόγων και Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας): «Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αμφισβητήσει τον ρόλο των αγορών, οι οποίες θα πάψουν να καθορίζουν την πορεία της χώρας μας».
-29 Νοεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στη Λαμία: «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουνε, δεν θα παίζουνε αυτοί το ζουρνά και εμείς θα χορεύουμε» διεμήνυσε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη στάση μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των αγορών.
-9 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας: «Δεν είναι οι αγορές που θα καθορίζουν το δικαίωμα του λαού στην αξιοπρέπεια».
-13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης: «Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
-13 Δεκεμβρίου 2014, Κατρούγκαλος, Μέγκα Σαββατοκύριακο: «Ο πρωθυπουργός είναι τζογαδόρος, ήταν ζαριά αυτό που έκανε με την ΕΡΤ, ήταν ζαριά αυτό που έκανε με τις αγορές, ζαριά είναι και αυτό. Από έναν τζογαδόρο και έναν μπλοφαδόρο όλα να τα περιμένεις».
-15 Δεκεμβρίου 2014, Βαρουφάκης στο ιστολόγιό του και υπό τον τίτλο «Έτσι θα χορέψουν πεντοζάλη οι αγορές»: «Ως Κρητικός, έστω και ψευδο-κρητικός, επικροτώ την αλληγορία του Αλέξη Τσίπρα περί λύρας και πεντοζάλη. Μακάρι μια ελληνική κυβέρνηση να οδηγούσε τον χορό των αγορών, αντί να σέρνεται συνεχώς σε ένα οικτρό γαϊτανάκι θεσμικών δανειστών και αρπακτικών «επενδυτών». Πώς μπορεί να μετατραπεί επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση σε λυράρη, από αλυσοδεμένο χρεο-δουλοπάροικο που χορεύει στους σκοπούς των δανειστών; Μόνο μέσα από μια πραγματική διαπραγμάτευση που θα γίνει μόνο αν είμαστε έτοιμοι να πούμε ΟΧΙ σε συνθήκες συνεχιζόμενης επέκτασης της συνολικής χρεοκοπίας στο μέλλον. Όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα είναι σε κατάσταση αποπληξίας. Όταν ολοκληρωθούν, με την Ελλάδα ξανά βιώσιμη χώρα, τότε, πράγματι, οι αγορές θα σπεύσουν να χορέψουν από πεντοζάλη έως και βαλς στους δικούς μας σκοπούς».
-15 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, ομιλία στη Ρόδο: «Λένε ότι αν αντισταθούμε στις παράλογες και απάνθρωπες πολιτικές θα μας πνίξουν οι αγορές. Λένε ότι αν έχουμε κόκκινες γραμμές θα μας τιμωρήσουν οι πιστωτές. Λένε ότι αν δεν κάνουμε ό,τι μας επιβάλλουν, θα πέσει φωτιά να μας κάψει. Τα λένε αυτά και εννοούν ότι πρέπει να καθίσουμε ως λαός να μας σφάξουν οι σύγχρονοι αγάδες. Για να αγιάσουμε. Εννοούν να μην αντισταθούμε. Εννοούν να μην διαπραγματευτούμε σκληρά. Και επιδιώκουν έτσι να κερδίσουν τη στήριξη υποταγμένων ανθρώπων σε μια υποταγμένη πολιτική. Την ψήφο ενός γονατισμένου λαού σε γονατισμένους πολιτικούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου