«Δεν ήταν μια καλή μέρα, χωρίς αμφιβολία. Ήταν όμως, μια αποκαλυπτική μέρα που επιβεβαιώθηκε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ο σκοπός, η φυσιογνωμία, και οι τρόποι με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την πολιτική. Με μια αντιπολίτευση καταστροφική που πλήττει στον πυρήνα της την πολιτική και τους θεσμούς της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς επελέγη ο κ. Αποστολάκης, ο κυβερνητικος εκπρόσωπος τόνισε ότι ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαχείριση των πυρκαγιών, τη γενική εικόνα,
αλλά και από την οξύτατη συζήτηση στη Βουλή, ήταν ότι στην Πολιτική Προστασία χρειαζόταν ένα άτομο που ανάμεσα στα προσόντα του και μαζί με την εμπειρία του «καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να μη σπαταλά χρόνο και ενέργεια για να απαντά σε κοκκορομαχίες, σε κορώνες, να μην αναγκάζεται να δίνει λόγο κάθε τρεις και λίγο για τις προθέσεις του και τις επιλογές του και να αφοσιωθεί σε πολύ σημαντικά πράγματα όπως αυτά που πρέπει να κάνει ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας».Τόνισε επίσης ότι «ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι “ δεν πρέπει να έρχεται κάθε κυβέρνηση και να βάζει τον δικό της” επικεφαλής. Με τα κριτήρια αυτά ο κ. Μητσοτάκης, επέλεξε τον κ. Αποστολάκη καθώς δεν προερχόταν από τον χώρο της ΝΔ, είχε περάσει από θέσεις ευθύνης, είχε μία επιχειρησιακή εμπειρία και η τοποθέτησή του θα μπορούσε να εξασφαλίσει τουλάχιστον την ανοχή της αντιπολίτευσης και ήταν ουσιαστικά μια επιλογή ενωτική».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «χθες το βράδυ ο κ. Αποστολάκης απεδέχθη οριστικά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Είπε ότι θα είναι σε μία συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα. Η πραγματικότητα είναι ότι χθες απεδέχθη τη συμμετοχή του, σήμερα το πρωί ο άνθρωπος δεχόταν συγχαρητήρια, ειδοποίησε το Προεδρικό Μέγαρο ότι θα πάει να ορκιστεί και μεσολάβησε ό,τι μεσολάβησε, δεν άντεξε μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε πίσω».
Ερωτώμενος επίσης για το αν ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης είχε θέσει ως προϋπόθεση τη διακομματική συναίνεση, ο κ. Οικονόμου είπε «αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Αποστολάκης είπε στον πρωθυπουργό ότι θα ήθελε να ενημερώσει ο ίδιος, ο κ. Αποστολάκης δηλαδή, και τον κ. Τσίπρα».
«Ακόμα κι αν δεχθώ ότι ο κ. Αποστολάκης άλλα έλεγε στον πρωθυπουργό και άλλα έλεγε στον κ. Τσίπρα και άλλα έλεγε στον ΣΥΡΙΖΑ, το ουσιαστικό πολιτικό θέμα είναι ένα και παραμένει εδώ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε ούτε καν ανοχή στην επιλογή ενός προσώπου που δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για δεσμούς ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον Μητσοτάκη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε:
«Εγώ από αυτό καταλαβαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα της πολιτικής, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για την πολιτική προστασία με την ιδιαίτερη φόρτιση που έχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται να έχει τη βάση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να χρεώνει οτιδήποτε συμβαίνει στα πρόσωπα, στις πολιτικές, στις επιλογές, στον χαρακτήρα, στην οικογένεια του Μητσοτάκη και τίποτα άλλο».
Μάλιστα ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι δεν μιλάμε για ένα υπουργείο που μπορεί να έχει ένα πολιτικό πρόσημο, για το οποίο μπορεί να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, διαφορετική αντίληψη για το πώς θα διαχειριστείς θέματα, όπως π.χ. τα εργασιακά, θέματα ανάπτυξης, θέματα παιδείας, και για το οποίο μπορεί να κατηγορείσαι ότι παίρνεις στελέχη που έχουν μεγάλες κοινωνικές αναφορές για να τραβήξεις ψήφους.
«Αυτό που αφορά εμάς είναι ότι η ταυτότητα, το πρόσημο, ο προσανατολισμός μας να επιλέγουμε πρόσωπα που δεν θα αντιμετωπίζουν με καχυποψία οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες σε κρίσιμα πόστα, θα συνεχιστεί. Ήταν μία κακή στιγμή που την αφήνουμε πίσω χωρίς να αφήνουμε πίσω τη φιλοσοφία και την επιλογή να διαλέγουμε ανθρώπους που να συμβολίζουν αυτά που κατά τη δική μας κρίση έχει ανάγκη ο δημόσιος βίος για να πάνε πολλά πράγματα μπροστά» τόνισε.
Εκτίμησε ότι ο κ. Αποστολάκης έκανε πίσω «διότι δεν άντεξε την πίεση και το bulling που του άσκησε με αυτόν τον ακραίο τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση».
Γενικότερα και ερωτώμενος για τις αλλαγές στο υπουργείο Υγείας, εξήγησε ότι τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν πρέπει να τις δει κανείς μονοδιάστατα στον άξονα επιτυχία- αποτυχία. «Ο πρωθυπουργός και στις παρεμβάσεις που έχει κάνει στο παρελθόν δείχνει ότι οι κινήσεις του είναι στοχευμένες είναι καλά ζυγισμένες ώστε να μη δημιουργούν ασυνέχειες και κάνει εκείνες τις αλλαγές που θα επιταχύνουν ή αλλού θα αντιμετωπίσουν έναν νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται».
Είπε ακόμη ότι «το γιατί ο κάθε υπουργός μένει, αλλάζει πόστο, ή πηγαίνει εκτός κυβέρνησης είναι θέμα που το ξέρει ο πρωθυπουργός και με τις κινήσεις του το εκφράζει. Σε κρίσιμα κομμάτια είναι σαφές ότι για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας χρειαζόταν μία αναδιάταξη του δυναμικού για διάφορους λόγους».
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου σχετικά με το ότι εμφανίζεται μια κυβέρνηση να υποχωρεί σε όλα όσα απαιτεί η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε: «Ο πρωθυπουργός κυβερνά ο ίδιος και δεν ζητά ούτε την άδεια, ούτε τις υποδείξεις, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανενός άλλου στο ελληνικό Κοινοβούλιο ή έξω απ’ αυτό, για να διαμορφώσει την κυβέρνησή του. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο κ. Αποστολάκης ήταν μία προσπάθεια να συμβολίσει μία επιλογή η οποία θα μπορούσε να κερδίσει την ανοχή ευρύτερα των πολιτικών δυνάμεων. Δεν ζητάμε τη συναίνεση. Δεν συγκυβερνούμε. Δεν έχουμε οικουμενική κυβέρνηση. Η ΝΔ κυβερνά και ο Μητσοτάκης αποφασίζει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Γι αυτό και οι αλλαγές που γίνονται στην κυβέρνησή του είναι σε συγκεκριμένα κομμάτια, στοχευμένες».
Κλείνοντας την παρέμβασή του και κληθείς να απαντήσει αν τελικά θα δημιουργηθεί υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «ας μείνουμε στην ανακοίνωση της σημερινής μέρας. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε μ’ ένα συγκεκριμένο σχήμα και μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και την απάντηση στο ερώτημα αυτό, ίσως και τις επόμενες μέρες».
«Στη λογική της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών, ανθρώπων που θα συμβολίζουν συναίνεση και προσανατολισμό προς το αύριο, εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι. Το θέμα είναι ότι κάποιοι άλλοι είναι σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν ακόμη και με τους όρους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να ερμηνεύουν την πραγματικότητα. Αυτό το συνηθίσαμε και πάμε παρακάτω», τόνισε κλείνοντας ο κ. Οικονόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου