Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Τοποθετήθηκε άγαλμα του Πλάτωνα σε σχολείο της Φλόριδας (Φωτογραφίες)

TSOKOS LOUKAS proxenos FL_mikrofono_agalma Plato

05 Ιανουαρίου 2022

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ – Ο Θεόδωρος Τσαφατίνος, λάτρης της αρχαίας Ελλάδος, ένιωθε ότι ζούσε σε όνειρο το μεσημέρι της Τρίτης 4 Ιανουαρίου. Στεκόταν κοντά στο άγαλμα του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα, που με δικά του χρήματα φιλοτεχνήθηκε, είχε δίπλα του τα μικρά εγγόνια του με τα οποία έκανε τα αποκαλυπτήρια και από τη θέση του ομιλητή έβλεπε επισήμους, παράγοντες και απλούς ομογενείς που χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του.

Επρόκειτο για την τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του Πλάτωνα, που τοποθετήθηκε κοντά στην κεντρική είσοδο της Ακαδημίας Πλάτωνος στην περιοχή Πινέλας Παρκ. Το σχολείο αυτό

είναι ένα από τα εννέα τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος που διαθέτει η Ακαδημία.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσαφατίνος ευχαρίστησε όλους γιατί δόθηκε η ευκαιρία να αποδειχτεί ότι «έχουμε κάνει κάτι, που είναι πολύ σπουδαίο», όπως τόνισε. Εκανε δε σύντομη αναφορά στην προσωπικότητα του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου, υπογραμμίζοντας το νόημα της φράσης του ότι για να γίνει κάποιος καλός δάσκαλος πρέπει να είναι προηγουμένως καλός μαθητής. «Αυτό προσπαθούμε κι εμείς να κάνουμε, δηλαδή καλούς μαθητές, για να γίνουν καλοί επιστήμονες», πρόσθεσε. Ο κ. Τσαφατίνος είπε ότι επρόκειτο να δώσουν το παρών τους στην εκδήλωση και διάφοροι παράγοντες της Ομογένειας, από το Σικάγο, τη Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αλλά δεν μπόρεσαν, λόγω των προβλημάτων στις πτήσεις, εξ αιτίας της πανδημίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερική και Καναδά, καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Θεόδωρος (Τέρης) Τσαφατίνος, ο οποίος δώρισε το άγαλμα του Πλάτωνα απευθύνει χαιρετισμό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Σε δήλωσή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Τσαφατίνος είπε ότι επιθυμία του ήταν να γίνει μια εκδήλωση με τη συμμετοχή κόσμου που έχει επίγνωση του έργου της Ακαδημίας Πλάτωνα η οποία «προσφέρει στον Ελληνισμό και, γενικά, στην αμερικανική κοινωνία ό,τι καλύτερο και πολυτιμότερο». Επαίνεσε δε και τα εννέα σχολεία της Ακαδημίας που διακρίνονται για τη βαθμολόγησή τους από τις αρμόδιες αρχές. «Ελπίζουμε το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί και ελπίζουμε ο Ελληνισμός να μην αφήσει αυτή την τελευταία ευκαιρία να χαθεί», κατέληξε. Στον κ. Τσαφατίνο επιδόθηκε τιμητική πλακέτα από την Ακαδημία.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, είπε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του, αλλά και σε δηλώσεις του, ότι η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία να διαπιστωθεί η σημασία των σχολείων τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, αλλά και γενικότερα στη Φλόριδα, όπου λειτουργούν ήδη περισσότερα από 12 τέτοια σχολεία. «Ολα προσφέρουν μεγάλο έργο και μεγάλες υπηρεσίες, όχι απλώς γιατί αποτελούν την οφθαλμοφανή αντανάκλαση της σημασίας της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς, αλλά και γιατί δημιουργούν φιλέλληνες», είπε. «Δημιουργούν φιλέλληνες αυτά τα παιδιά, που τα περισσότερα δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, αλλά έρχονται κοντά της, όχι μόνο στην αρχαία Ελλάδα, αλλά εκ των πραγμάτων και στη σύγχρονη Ελλάδα. Θα την επισκεφτούν μια μέρα, όχι απλώς σαν τουρίστες, αλλά σαν άνθρωποι που αισθάνονται κάτι περισσότερο γι’ αυτήν. Αποτελούν και θα αποτελούν τους καλύτερους πρέσβεις της Ελλάδος. Γι’ αυτό το λόγο είναι αξιέπαινη όλη αυτή η δουλειά που γίνεται στα σχολεία τσάρτερ και η οποία πρέπει να συνεχιστεί και το ελληνικό κράτος τη στηρίζει όσο μπορεί και με εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα».

Μόλις έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Πλάτωνα από τον Θεόδωρο Τσαφατίνο και τα εγγόνια του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Για τον κ. Τσαφατίνο, ο γενικός πρόξενος είπε ότι «αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες των τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος στη Φλόριδα. Η προσφορά του είναι τεράστια, θα έλεγα ανεκτίμητη και αναγνωρίζεται από όλους και φυσικά και από εμένα, ως γενικός πρόξενος της Ελλάδος. Τον συγχαίρω για άλλη μια φορά για όλο του το έργο, αλλά και για την κληρονομιά που αφήνει πίσω του».

Ο τσέρμαν της Ακαδημίας, Λούης Κοκκινάκος, ευχαρίστησε τον κ. Τσαφατίνο γιατί ως ιδρυτικός τσέρμαν, εργάστηκε σκληρά για το σχολείο αυτό, αλλά και για την όλη προσφορά του στο σχολικό αυτό οργανισμό. Τόνισε δε ότι οι ενέργειές του ενέπνευσαν σπουδαία έργα και σε άλλους με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η Ακαδημία Πλάτωνα ο μεγαλύτερος και πιο επιτυχημένος οργανισμός σχολείων τσάρτερ στις ΗΠΑ. Ο κ. Κοκκινάκος αναφέρθηκε, ακόμα, στις σημερινές δυνατότητες και τους μελλοντικούς στόχους της Ακαδημίας.

Η Τζένη Τσαντίλα που είναι Chief executive officer of Superior Schools, εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη της για την όλη εκδήλωση. Επαίνεσε δε με την ευκαιρία αυτή, τους μαθητές, τους δασκάλους τους και την ελληνική ομογένεια. «Ολοι είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι και είμαστε πολύ χαρούμενοι για τον κ. Τσαφατίνο, που μας έδωσε την ευκαιρία και μας εμπιστεύτηκε μ’ αυτό το ωραίο δώρο», είπε. Τιμητική αναφορά έκανε και στον αείμνηστο Στηβ Χριστόπουλο, χάρις στον οποίο η Ακαδημία μετά το αρχικό, δημιούργησε άλλα οκτώ σχολεία.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γραμματέας της Ακαδημίας, Τζορτζ Αντονακλάς, αναφερόμενος στο έργο των σχολείων και στον κ. Τσαφατίνο.

Ενα μέρος από τον κόσμο που παραβρέθηκε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του Πλάτωνα. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά, οι: Θεόδωρος Τσαφατίνος, Λουκάς Τσώκος, Λούης Κοκκινάκος και π. Τζέιμς Ρουσάκης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο διευθυντής του Ελληνικού Προγράμματος της Ακαδημίας Πλάτωνα, Κωνσταντίνος Αρετής, αναφέρθηκε εκτενώς στο πάθος του κ. Τσαφατίνου για τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ευχαρίστησε δε προσωπικά τον κ. Τσαφατίνο για ό,τι έχει κάνει για την ελληνική γλώσσα.

Διάβασε, εξάλλου, μήνυμα που έστειλε με την ευκαιρία της τελετής των αποκαλυπτηρίων, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βασίλης Ματαράγκας, από το Σικάγο, στο οποίο τονίζεται ότι «στεκόμαστε αρωγοί στο έργο του πρωτεργάτη», Θεόδωρου Τσαφατίνου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η δήμαρχος του Πινέλας Παρκ, Sandra Bradburry επαινώντας τον ελληνικό πολιτισμό και την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση του αγάλματος του Πλάτωνα.

Η Τζένη Τσαντίλα, Chief executive officer of Superior Schools, επαίνεσε δασκάλους, μαθητές και όλη την Ομογένεια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Στον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε ο κ. Τσαφατίνος για τη δημιουργία της Ακαδημίας Πλάτωνα, αναφέρθηκε ο π. Τζέιμς Ρουσάκης, ο οποίος τότε ήταν ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγ. Τριάδος του Κλίαργουότερ, ενώ σήμερα είναι αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ατλάντας. Ο π. Ρουσάκης τελείωσε την ομιλία του με προσευχή.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που μικροί μαθητές της Ακαδημίας μίλησαν για την προσφορά του κ. Τσαφατίνου σ’ αυτήν, προκειμένου να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και τον ευχαρίστησαν, προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα των παραβρεθέντων στην τελετή. Ενας από αυτούς ήταν και ο εγγονός του κ. Τσαφατίνου, Θεόδωρος Αλόνσο.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μαθητές και μαθήτριες από τα σχολεία της Ακαδημίας τραγούδησαν τα Κάλαντα και άλλα τραγούδια και χόρεψαν ελληνικούς χορούς.

Μαθητές και μαθήτριες της Ακαδημίας Πλάτωνα, τραγουδούν, δίπλα στο άγαλμα του Πλάτωνα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου