Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ο Τσίπρας επέλεξε τον δρόμο του: Πόλωση, τοξικότητα και διχασμός

Ο Τσίπρας επέλεξε τον δρόμο του: Πόλωση, τοξικότητα και διχασμός 

«H πρωτοβουλία μας θα έχει και συνέχεια, μέσα και έξω από τη Βουλή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που ο ίδιος κατέθεσε. Προσθέτοντας πως ήξερε το αποτέλεσμα εξαρχής και επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι αποκλειστικός στόχος του είναι η πόλωση και η δημιουργία ενός τοξικού κλίματος που θα συνεχιστεί, προκειμένου να φθείρει την κυβέρνηση και να αποτρέψει την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος με κάθε τρόπο.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το έναυσμα ενός σκληρού ροκ που θα διαρκέσει μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με βασικό στόχο να φθείρει την κυβέρνηση Μητσοτάκης και να ραγίσει το γυαλί πετώντας πέτρες είτε μέσα από τη Βουλή είτε από το πεζοδρόμιο την επαναφορά στο οποίο κήρυξε ο ίδιος με τις δηλώσεις του.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να διασώσει το πολιτικό του μέλλον. Να πολώσει το κλίμα ώστε:

  • Nα αποτρέψει την εξελικτική πορεία και την προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως τη λήξη της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης.
  • Nα πιεστεί ο έτερος διεκδικητής του αριστερού ακροατηρίου στο οποίο στηρίζεται για να παραμείνει δεύτερος και κατ' επέκταση ενεργός στις πολιτικές εξελίξεις.

Και μπορεί το θέμα του Νίκου Ανδρουλάκη να προκαλεί άγχος και αγωνία σε βαθμό που να επιδιώκει την πόλωση για να συσπειρώσει στελέχη και ψηφοφόρους γύρω από έναν «εχθρό» που εκ νέου επιχειρεί να δημιουργήσει, το ενδεχόμενο όμως το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με μια υποχώρηση της πανδημίας, να τεθεί σε εφαρμογή η ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον οδηγεί σε αδιέξοδο και στρατηγική ήττα.

Οι οικονομικοί πόροι που τίθενται στη διάθεση της σημερινής κυβέρνησης, το θετικό επενδυτικό κλίμα, στο οποίο προστίθενται επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών και διεθνών οίκων, όπως η τελευταία της JP Morgan, δημιουργούν όχι απλά αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα αλλά απτά αποτελέσματα και λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Και είναι αυτά τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τα αισιόδοξα μηνύματα που απομακρύνουν τους πολίτες από τα κελεύσματα μια επανάληψης φαινομένων της περιόδου 2011 - 2014 και δεν αφήνουν χώρο στη ρητορική της οργής και της αγανάκτησης στην οποία διαρκώς επενδύουν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ.

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί εντός και εκτός Βουλής είναι αυτή που δείχνει το κεντρικό πολιτικό αφήγημα και την τακτική της Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα. Πρόθεσή τους να αποτρέψουν κάθε κίνηση και κάθε απόφαση που θα συμβάλει στην αλλαγή σελίδας με το διττό στόχο, που αφορά και στο ΚΙΝΑΛ, να παραμένει ενεργό.

Πόλωση, τοξικό πολιτικό κλίμα και ρητορική διχαστική είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του αφηγήματος που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα με κεντρικό στόχο την καθήλωση της κυβέρνησης μέσα από το κατέβασμα των μολυβιών στον κρατικό μηχανισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα γνωρίζουν πως με την ιαχή περί εκλογών σε καθημερινή βάση και τις καταγγελίες που φτάνουν σε επίπεδα ύβρεων και προσωπικών χαρακτηρισμών το σύστημα που λειτουργεί το κράτος σταματά. Αναμένει μια επερχόμενη κήρυξη πρόωρων εκλογών και τον νικητή αυτών προτού αρχίσει και πάλι να λειτουργεί. Στην περίπτωση δε αυτών των εκλογών, ο χρόνος είναι μεγαλύτερος δεδομένης της απλής αναλογικής που οδηγεί σε ακυβερνησία και απαιτεί με βάση τα σημερινά δεδομένα και έναν ακόμη γύρο.

Άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της συνύπαρξης στις καρέκλες της εξουσίας με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου φρόντισε να δημιουργήσει ακριβώς αυτές τις συνθήκες, ψηφίζοντας έναν εκλογικό νόμο - εμπόδιο για την επόμενη κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πλέον τοξικό κλίμα στην πολιτική σκηνή, ενδεχομένως χειρότερο από αυτό της περιόδου του 2011-2014. Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει τα ρέστα του και το πολιτικό του μέλλον αφού πλέον έχει αντίπαλο στον χώρο που κινείται και η δυνατότητα να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται είτε μείνει στη δεύτερη θέση με μειωμένα ποσοστά είτε το ΚΙΝΑΛ καταφέρει να κάνει τις δημοσκοπήσεις πράξη και προσπεράσει στο νήμα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή του ομιλία επιβεβαίωσε στο σύνολό της ότι δεν θα κάνει πίσω. Δεν ορρωδεί προ ουδενός, υιοθετεί ακόμη και τις αναρτήσεις των τρολ του διαδικτύου και στοχεύει στο βασικό συστατικό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και το κράτος προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Η πρωτοβουλία μας θα έχει και συνέχεια. Γιατί η χώρα και ο λαός μας δεν αξίζουν αυτή την παρακμή και γιατί είναι επείγον να αναπνεύσει η κοινωνία να αναπνεύσει η δημοκρατία. Και σε αυτόν τον αγώνα για την απαλλαγή μας από το καθεστώς Μητσοτάκη καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της προόδου. Καλούμε κάθε δημοκράτη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, προειδοποιώντας δε την κυβέρνηση ότι «δεν μπορείτε να προχωρήσετε έτσι» αφού όπως είπε «από εδώ και στο εξής θα έχετε μόνο φθορά».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντιδράσεις εντός κι εκτός Βουλής είχε αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας και το καλοκαίρι του 2020, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση του Νίκου Παππά. Και έφτασε στο σημείο να υποδαυλίζει κινητοποιήσεις εν μέσω πανδημία δεχόμενος και το σχετικό ρίσκο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπείται από τη νεολαία του στις πορείες για τον Δημήτρη Κουφοντίνα με την επίκληση του κράτους δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου