Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

«Σωφρονιστικό Σύστημα» … αφρόνων υποκριτών!

Κώστα Δημ Χρονόπουλου

Παρά τα όσα μας λαχαίνουν, πορευόμαστε με μια ιδιάζουσα απάθεια που ξενίζει. Αναφέρομαι στον τρόπο αντιμετωπίσεως των εγκληματικών /έκνομων πράξεων ειδεχθών και μη.  Τελευταία μετά τα αλλεπάλληλα, πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα βιασμών – ιδίως ανηλίκων – bulling – δολοφονίες – πολυετείς καταλήψεις  χώρων ΑΕΙ (για επιμόρφωση σε διακίνηση ναρκωτικών και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών) κλπ αγαθοεργείς πράξεις ελευθεριότητας /ασυδοσίας, οι καθ ‘ύλην υπευθυνοανεύθυνοι «θορυβήθηκαν». Οι αρμόδιοι (εγ)κέφαλοι (προ της κοινωνικής κατακραυγής) σκέπτονται, όπως διατείνονται, να πάρουν μέτρα ξεκινώντας από την αυστηριοποίηση των ποινών.                                      Μακάρι!. Αλλά δεν αρκεί.                                                                                                                                                   Διευκρινίζω:

1.       Ποιος ο ρόλος / η σκοπιμότητα επιβολής ποινών; Είναι τιμωρητικός, σωφρονιστικός , παιδαγωγικός, …. θωπευτικός ή για το θεαθήναι;.

       Φαίνεται πως οι αρμόδιοι αγνοούν περί τίνος πρόκειται.

2.       Θα πρέπει πρωταρχικά να κατανοήσουν αν το Σύστημα είναι «Σωφρονιστικό» ή όχι, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές τόσο ως προς τις ποινές, όσο και ως προς τις συνθήκες  εγκλεισμού /φυλακίσεως.

3.       Προσωπικά θεωρώ την ονομασία «Σωφρονισμού» / « Σωφρονιστικό Σύστημα» αναντίστοιχη, παραπειστική, ατυχή και

βαθύτατα υποκριτική.

Δεν σωφρονίζεται πχ κάποιος που φυλακίστηκε για τροχαία παράβαση, με το να συναγελάζεται με κακοποιούς /υποβράσματα που τον βιάζουν ή τον υποχρεώνουν να γίνει χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ώστε μετέπειτα να τον χρησιμοποιήσουν κατά το –εγκληματικό τους - δοκούν.

Δεν επιτυγχάνεται μείωση της εγκληματικότητας όταν συγκροτούνται πανίσχυρες συμμορίες φυλακισμένων οι οποίοι – με στρατηγείο τη φυλακή τους –εκτελούν συμβόλαια θανάτου , ληστείες και άλλες κοινωφελείς πράξεις , …εκτός φυλακής (;). Καταγγελίες χρηματισμού «Σωφρονιστικών» υπαλλήλων κ. α  συναλλαγές με Ιατρούς, νομικούς κλπ παράγοντες , έχουν κατά καιρούς έρθει στο φως της δημοσιότητας.

4.       Κοντολογίς: Δεν γίνεται κανείς καλύτερος , ούτε σωφρονίζεται αν φυλακιστεί. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Άρα έννοια σωφρονισμού δεν υφίσταται (ως θα ώφειλε να συμβαίνει βέβαια).

 

5.   Αφού λοιπόν –δεν – έχουμε ό, τι η λέξη εμπεριέχει / σημαίνει, θα πρέπει να     

      επιχειρηθεί:

Α. Βελτίωση του Συστήματος (σ.σ το γράφω ως χιουμορίστας ασφαλώς).

Β. Αυστηριοποίηση  ποινών.

Γ. Διαχωρισμός κρατουμένων, νέες φυλακές με ανθρώπινες συνθήκες διαβιώσεως και προστασίας (και όχι πρωτόγονες συνθήκες συμπεριφοράς απολίτιστων … πολιτισμένων!) της ζωής και της αξιοπρέπειας όλων των εγκλείστων .

6. Οι βαρυποινίτες , οι αμετανόητοι , οι ειδεχθείς /βδελυροί εγκληματίες , οι παιδοβιαστές κ .α  δεν θα πρέπει να τυγχάνουν ευμενούς μεταχειρίσεως.

     Τι θα πει χορήγηση αδείας 5νθήμερης ή πολυήμερης σε βιαστή που δολοφονεί παιδικές ψυχές και σώματα;. Για να επαναλάβει τις πράξεις του, όπως –στην πράξη – έχει διαπιστωθεί; . Γιατί να έχει κινητό, internet , κ. α διευκολύνσεις ή να αποφυλακίζεται ο ισοβίτης μετά από 15 ή 18 χρόνια;  Δεν θα ήταν εντιμότερο  να καταργηθούν (μετά την κατάργηση της  θανατικής ποινής) και τα ισόβια και να οριστεί ως  ανώτατη ποινή τα  10 χρόνια ή να καθιερωθεί η ατιμωρησία ;. Ως εναλλακτική τιμωρία θα μπορούσε να είναι η τετράωρη καθημερινή υποχρεωτική παρακολούθηση κατηχητικού και για βαριά αδικήματα η παρακολούθηση να είναι ολοήμερη.

7.     Τι άραγε προσφέρει  κοινωνικά, η νέα … μόδα συμμοριών ανηλίκων , που … φοριέται πολύ τελευταία; . Τι εξέλιξη θα έχουν – αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα- τα παιδιά αυτά αύριο; (σ.σ θυμίζω την πρότασή μου σωφρονισμού με … ποντίκια). Τι κατάντια είναι να στέλνει κανείς τα παιδιά του στα ΑΕΙ , στον Στρατό , και , κάποια από αυτά να εθίζονται σε ουσίες ή να βιάζονται απροστάτευτα; .

8.     Τι ακριβώς (θέλουμε να) είμαστε;  Τι παριστάνουμε; Τους μεγαλόψυχους , τους … ανθρωπιστές, τους … χριστιανούς, τους σύγχρονους /μοντέρνους, τους επιεικείς , τους αποστασιοποιημένους από ό, τι δεν έχει σχέση με το σαρκίο μας και τα μικροσυμφέροντα μας ή , τέλος , μηρυκαστικά που αναχαράζουν ό, τι συμβαίνει αλλαχού, επειδή είμαστε … προοδευτικοί και ανεκτικοί; .

ΥΓ Αν δεν συνέλθουμε έγκαιρα –κυρίως οι ταγοί μας (πολιτειακοί, πολιτικοί, εκκλησιαστικοί, δικαστικοί, πνευματικοί, κοινωνικοί κ. α φορείς) –τότε θα φουντώνει η εγκληματικότητα, και όλοι, εκ των υστέρων πάντοτε – θα θρηνούμε υποκριτικά επί των ερειπίων του «Σωφρονιστικού Συστήματος» … αφρόνων και υποκριτών συνελλήνων!.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου