Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ενδείξεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ και ευρωζώνη


Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης


Θετικές παραμένουν οι προοπτικές για την περαιτέρω πορεία των Αγορών και των Χρηματιστηρίων ειδικότερα, λόγω της διατήρησης των Επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ακόμη και για τις ΗΠΑ που πρόσφατα αυξήθηκαν τα Επιτόκια για τρίτη φορά.
Εντούτοις, παρά την αισθητή υποχώρηση των Γεωπολιτικών Κινδύνων και της Πολιτικής Ρευστότητας των προηγούμενων εβδομάδων, θα πρέπει να προσεχθούν τελευταίες ενδείξεις για επιβράδυνση των ρυθμών ανόδου βασικών Μακροοικονομικών Μεγεθών στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Στις ΗΠΑ από +3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της NewYork Federal Reserveγια την αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο
τρίμηνο 2017 έγινε αναθεώρηση στο +1.9% από +2.3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το τρίτο τρίμηνο η πρόβλεψη περιορίζεται ακόμη περισσότερο, στο 1.5% από 1.8%. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ήταν +1.2% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η Atlanta Fed εκτιμά σε +2.9% την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο 2017.
Μια τυχόν επιβράδυνση της Ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο 2017 θα επηρεάσει αρνητικά τις Δημοσιονομικές Προοπτικές - το σκέλος Δημοσίων Εσόδων - καθώς ήδη βρίσκεται πολύ ψηλά το Ομοσπονδιακό Χρέος…
Επιπλέον, μια ακόμη αύξηση των Επιτοκίων μοιάζει να είναι αναπόφευκτη μέχρι τα τέλη 2017, αφού η ομοσπονδιακή τράπεζα θα πρέπει να διαγράψει 4.5 τρισ. δολάρια από το Ενεργητικό Παθητικό… Για το θέμα αυτό δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες, αλλά είναι προφανές ότι θα επηρεάσει την εξωτερική αξία του Δολαρίου και τις αμερικανικές ομολογίες.
Τα αυξημένα επιτόκια και τυχόν αναπόφευκτοι περιορισμοί στον Ομοσπονδιακό Δανεισμό θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερους "πονοκεφάλους" στο επιτελείο Trump για μια πολύ μεγάλη αύξηση των Επενδύσεων στις Υποδομές και για μειώσεις των Φορολογιών από το 2018…
Ο δείκτης Μεταποιητικής Δραστηριότητας στις ΗΠΑ (IHS Markit US Manufacturing PMI) υποχώρησε τον Ιούνιο στις 52.1 μονάδες από 52.7 τον Μάιο - και είναι η χειρότερη εκτίμηση που διαπιστώνεται από τον Σεπτέμβριο 2016.
Ωστόσο, οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν τον Μάιο 2017  κατά +2.9% σε ετήσια βάση - πάνω από τις προβλέψεις - ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί "βασικό στήριγμα" της Οικονομίας των ΗΠΑ.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά τις προβλέψεις για άνοδο ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.
Ο δείκτης Μεταποιητικής Δραστηριότητας HIS Markit Flash PMI για τη Γερμανία υποχώρησε στο 59.3 τον Ιούνιο 2017 από 59.5 τον προηγούμενο μήνα. Στήριγμα της Γερμανικής Βιομηχανίας παραμένουν οι διεθνείς παραγγελίες. Στη γειτονική Γαλλία ο αντίστοιχος Δείκτης για τη Μεταποίηση αυξήθηκε στο 55.0 τον Ιούνιο από 53.8 τον Μάιο, λόγω αυξημένων παραγγελιών, βαθμού απασχόλησης του εγκατεστημένου δυναμικού και αύξησης των εργαζομένων.
Το Πετρέλαιο κινείται κάτω από τα 43 δολάρια που συνεπάγεται χαμηλότερο πληθωρισμό στις χώρες της ΕΕ και περισσότερες δυνατότητες διατήρησης των Κεντρικών Επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα....Επιπλέον, θα ενισχυθούν και οι προοπτικές των Μετοχικών Δεικτών που επηρεάζονται λιγότερο από το Πετρέλαιο....Προς το παρόν, πάντως, η μεγάλη πτώση του Πετρελαίου δεν φάνηκε να ευνοεί την άνοδο των Μετοχικών Δεικτών ΗΠΑ και Ευρωζώνης…
Στον τομέα των Εμπορευμάτων καταγράφονται πολύ μεγάλες μειώσεις στις Ενεργειακές Πρώτες Ύλες αλλά και στα αγροτικά προϊόντα. Αντίθετα ανοδικά κινούνται τα πολύτιμα μέταλλα και τα βιομηχανικά μέταλλα.
Γενικότερα, οι Μετοχικοί Δείκτες των ΗΠΑ εμφανίζονται να ισχυροποιούνται σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, ενώ με αισθητή υποχώρηση εμφανίζονται οι αντίστοιχοι Δείκτες της Βρετανίας, αλλά και της Ευρωζώνης…
Τέλος, διαφαίνεται μια οριακή σταθεροποίηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ, το οποίο είχε ανέβει θεαματικά λόγω των "αστοχιών Trump", της άνετης επικράτησης του  Macron στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας και της ήττας της ακροδεξιάς σε Ολλανδία και Γαλλία.
Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Η τελευταία συμφωνία των μελών του IMF και των υπουργών Οικονομικών των G20 ότι μέσω των «ανοικτών αγορών» μπορεί να εξασφαλισθεί η Παγκόσμια Ανάπτυξη αποδυναμώνει τα «σενάρια» για επιβολή «μέτρων προστατευτισμού», συμφωνία που αποτελεί (πολύ πιθανόν) πλήρη αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για μέτρα σε βάρος των εισαγωγών...
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Οι "τελευταίες τριβές" των χωρών του Κόλπου και του Κατάρ δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τις τιμές του Πετρελαίου. Τελευταία εξέλιξη επίδοση σειράς αιτημάτων για προσαρμογή του Κατάρ στη διακοπή της συνεργασίας του με το Ιράν κλπ… Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ - που κινείται στα επίπεδα του 2012… - δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά.
Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  το βαρέλι το 2017 και $40 στη διετία 2018 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας...
ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ' επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
ΑΕΠ: Για το 1ο τριμ. 2017 τελευταία εκτίμηση στο +1.2% σε ετήσια βάση έναντι αρχικής πρόβλεψης +0.7%. Στις ΗΠΑ από +3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της New York Federal Reserve για την αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017έγινε αναθεώρηση στο +1.9% από +2.3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το τρίτο τρίμηνο η πρόβλεψη περιορίζεται ακόμη περισσότερο, στο 1.5% από 1.8%.
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Αισθητή άνοδο κατά +0.4% κατεγράφη στις ΗΠΑ στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο 2017 μετά από συγκρατημένη άνοδο +0.1% των Μάρτιο. Σε ετήσια επίπεδα η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν +4.5% τον Απρίλιο πολύ υψηλότερα από την άνοδο του Πληθωρισμού, γεγονός που υποδηλώνει πραγματική αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων σε σταθερές τιμές
ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν τον Απρίλιο 2017 μηνιαία μείωση -0.7% έναντι του προηγούμενου μήνα κατά τον οποίο είχε σημειωθεί αύξηση 2.3%. Η μεγάλη αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση κατά -9,2% των παραγγελιών πολιτικών αεροσκαφών.
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Στις ΗΠΑ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν +0.4% τον Απρίλιο 2017 έναντι +0.2% αύξηση τον προηγούμενο μήνα, ενώ μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν +0.7%. Οι ανωτέρω ενδείξεις υποδηλώνουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017.
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν τον Μάιο 2017  κατά +2.9% σε ετήσια βάση - πάνω από τις προβλέψεις - ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί "βασικό στήριγμα" της Οικονομίας των ΗΠΑ. Από την άλλη όμως οι δαπάνες για Κατασκευές υποχώρησαν -1.4% τον Απρίλιο 2017, έναντι +1.1% του Μαρτίου. Αυτή η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση δαπανών για κατασκευές δημοσίων και πολιτειακών έργων.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Το ποσοστό της Ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 4.3% τον Μάιο από 4.4% τον Απρίλιο, 4.5%  τον Μάρτιο 2017 και 4.7% τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, η Απασχόληση εργαζομένων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 253.000 τον Μάιο 2017, πάνω από τις 174.000 του Απριλίου και των προβλέψεων για 185.000 για τον Μάιο.
ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών υποχώρησε στο 94.7 τον Ιούνιο 2017 από 97.1 τον Μάιο από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων μηνών σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα. Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το "Σχέδιο Trump" για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Αύξηση κατά 15.2 δισ. δολ. σημείωσε η Καταναλωτική Πίστη τον Φεβρουάριο 2017 μετά από άνοδο 10.8 δισ. τον Ιανουάριο… Τα σχετικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι και η δεύτερη αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την ανάπτυξη της Καταναλωτικής Πίστης
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΑΕΠ: Αναθεώρηση προς τα πάνω της πορείας του ΑΕΠ με τελευταία πρόβλεψη της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο 2017 με άνοδο + 0.6% για την Ευρωζώνη ΕΕ των 28. Ως προς το πρώτο τρίμ. 2016 η πρόβλεψη είναι ετήσια μεταβολή +1.9% και +2.1% αντίστοιχα για Ευρωζώνη και ΕΕ των 28. το 4ο τρίμ. 2016 είχε καταγραφεί άνοδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017.
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους.  Η χαλάρωση του Πληθωρισμού έχει μειώσει και τις «πιέσεις» για αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια και κερδοφορία των τραπεζών. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των Πιστώσεων στις χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο +2.4% τον Απρίλιο 2017, όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Κατά -0.1% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2017, ενώ παρέμεινε σταθερή στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον περασμένο Μάρτιο οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκαν +1.9% στην Ευρωζώνη και +2.4% στην ΕΕ των 28.
Σε ότι αφορά τις Προσδοκίες για τη Μεταποιητική Δραστηριότητα ο δείκτης Markit Flash Eurozone Manufacturing PMI αυξήθηκε τον Μάρτιο 2017 για να εμφανίσει τις καλλίτερες επιδόσεις από τον Απρίλιο 2011.Πέραν των αυξημένων παραγγελιών θετικά επέδρασε το «αποδυναμωμένο ευρώ», αλλά παράλληλα αυξήθηκαν και τα κόστη από τις εισαγωγές πρώτων υλών λόγω αύξησης των δολαριακών τιμών τους.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Αμετάβλητες παρέμειναν τον Απρίλιο οι τιμές βιομηχανικών εμπορευμάτων σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 σε σχέση με τον Μάρτιο 2017. Σε 12μηνη βάση τον Απρίλιο βιομηχανικές τιμές αυξήθηκαν κατά +4.3% στην Ευρωζώνη και + 4.8% στην ΕΕ των 28. Οι ανωτέρω μεταβολές υποδηλώνουν μια βελτίωση της Κερδοφορίας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, αλλά και συνδέονται με μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανικής παραγωγής που μετακυλίεται στους Καταναλωτές.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Στο 9.3% υποχώρησε η Ανεργία τον Απρίλιο από 9.5% τον Μάρτιο 2017 και τον Φεβρουάριο και από 10.2% τον Απρίλιο 2016. Είναι το χαμηλότερο ποσοστά ανεργίας από τον Μάρτιο 2009. Στην ΕΕ των 28 η ανεργία βρέθηκε πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο 2008 αφού υποχώρησε στο 7.8% Απρίλιο από 8.0% τον Μάρτιο και 8.7% τον Απρίλιο 2016.
ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο 2016 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών υποχώρησε  στο 94.5 τον Ιούνιο από 97.1 τον Μάιο και 97.0 τον Απρίλιο σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan. Είναι προφανές ότι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να επικρατεί "αισιοδοξία" που τροφοδοτείται κυρίως από το  υψηλό επίπεδο Απασχόλησης, αλλά που δείχνει πλέον να μετριάζεται…
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53.0 από 53.6 τον Μάιο για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τριμήνου.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτής στις ΗΠΑ συγκρατήθηκε στο +1.9% τον Μάιο από +2.2% στο 12μηνο που έληξε τον Απρίλιο 2017, έναντι 2.4% τον Μάρτιο. Όμως σε μηνιαία βάση σημείωσε υποχώρηση κατά -0.1%, αλλά που δεν έλαβε υπόψη της η FED που αύξησε τα Επιτόκια κατά 0.25%, η τρίτη κατά σειράν αύξηση των επιτοκίων επί προεδρίας Trump.
ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Πλήρης διάψευση όσων πίστεψαν ότι θα καθυστερούσε η νέα αύξηση των Επιτοκίων λόγω της διαφαινόμενης επιβράδυνσης των ρυθμών Ανάπτυξης της Οικονομίας των ΗΠΑ - ιδιαίτερα κατά τον Μάρτιο 2017. Και η τελευταία αύξηση - η τρίτη κατά σειράν - ήταν 0.25 μονάδες βάσης… Όμως, η νέα αύξηση των επιτοκίων θα διευκολύνει την πολιτική της κυβέρνησης Trump για την αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους που είναι κοντά στα 20 τρισ. δολάρια και την άντληση νέων σημαντικών πόρων για έργα υποδομών τουλάχιστον 1.000 δισ. δολ.
ΔΟΛΑΡΙΟ: Το δολάριο ανακάμπτει έναντι του Ευρώ λόγω ανόδου Επιτοκίων και αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ α' τριμήνου 2017. Στις αβεβαιότητες για την Οικονομία των ΗΠΑ θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η μείωση του ενεργητικού - παθητικού της FED κατά 4.5 τρισ. $, η οποία - όπως και να εφαρμοσθεί - θα έχει επιπτώσεις  στις ισοτιμίες του "πράσινου νομίσματος"…
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: "Πονοκέφαλος" τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού που έφθασε στα 88 δισ. $ τον Μάιο 2017 από 52.5 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Η διόγκωση οφείλεται στην εκτίναξη κατά 19% των εκταμιεύσεων έναντι αύξησης 7%  των δημοσίων εσόδων.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Μάιο 2017 με αυτήν του αμέσως προηγούμενου μήνα, με τον σχετικό δείκτη να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής Δραστηριότητας στις ΗΠΑ (IHS Markit US Manufacturing PMI) υποχώρησε τον Ιούνιο στις 52.1 μονάδες από 52.7 τον Μάιο - και είναι η χειρότερη εκτίμηση που διαπιστώνεται από τον Σεπτέμβριο 2016
ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης δραστηριότητας του Τομέα Υπηρεσιών (Flash U.S. Services Business Activity Index) διαμορφώθηκε στις 54.0 μονάδες τον Μάιο από 53.1 τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου τετραμήνου.
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Το εξωτερικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 43.6 δισ. τον Φεβρουάριο 2017 από 48.2 δισ. $ τον Ιανουάριο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν +0.2% τον Φεβρουάριο για να διαμορφωθούν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο 2014. Αντίθετα, οι εξαγωγές είχαν μείωση -1.8% τον περασμένο Φεβρουάριο
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορρύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Ο ετήσιος Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συμπιέσθηκε στο +1.4% τον Μάιο από +1.9% τον Απρίλιο, +1.5% τον Μάρτιο και μετά το +2.0% τον Φεβρουάριου 2017.  Σε μεγάλο ποσοστό η σχετική άνοδος είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των εισαγομένων ενεργειακών πρώτων υλών. Η συμπίεση του Πληθωρισμού τον Μάιο ευνοεί τη θέση εκείνων που υποστηρίζουν τη διατήρηση της Πολιτικής Πιστωτικής Χαλάρωσης και το 2018…
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:   Τον Φεβρουάριο 2017 η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά -0.3% στην Ευρωζώνη και -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή είχε ανέβει +0.3% και στις δύο οικονομικές οντότητες. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +1.2% στην Ευρωζώνη και +2.1% στην ΕΕ των 28
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΗΠΑ
Πολιτικοί Κίνδυνοι:  "Αποσυμπίεση" του "θερμού κλίματος" που είχε διαμορφωθεί τις παραμονές εξέτασης του τέως διευθυντή του FBI. Πιθανό  "σκάνδαλο" αυτή τη φορά από τον γαμπρό του Trump να εισηγείται "μυστικούς διαύλους επικοινωνίας" με τα Κρεμλίνο… Γενικά παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump
Σχέσεις με Ρωσία: Σε "νεκρό σημείο" οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία στο τελευταίο διάστημα, παρά και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον…
Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Επίσης, η Κίνα φαίνεται ότι «μεσολαβεί» για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τουςΘετικές και οι δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ ότι «η Κίνα δεν αποτελεί …πρωταθλητή διαχείρισης συναλλαγματικών ισοτιμιών»..
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Το απολυταρχικό καθεστώς κάνει ότι μπορεί για να δημιουργεί "τριβές" με τις ΗΠΑ, ενώ η τελευταία δείχνει "δυσαρεστημένη" από την Κίνα σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητά της να αλλάξει η πολιτική της Βόρειας Κορέας
ΙΡΑΝ: Μεγαλύτερη προσέγγιση με Ρωσία μετά την εκλογή του Ρουχανί στο μεγαλύτερο αξίωμα της χώρας. Επαναβεβαιώνονται οι άριστες σχέσεις Ρωσίας Ιράν στον τομέα του Πετρελαίου και στο θέμα της Συρίας
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Πολιτικοί Κίνδυνοι: Οι κίνδυνοι αποδιάρθρωσης  της Ευρωζώνης έχουν εκλείψει μετά τη συντριβή της ακροδεξιάς στην Ολλανδία και Γαλλία….  Αντίθετα, η εκλογή Emmanuel Macron και η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση έχει βελτιώσει εξαιρετικά τις προσδοκίες των Επενδυτών. Ωστόσο, η Ιταλία εμφανίζεται πλέον να έχει αυξανόμενους Κινδύνους Πολιτικής Αστάθειας…
BREXIT: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT, αλλά σε πολύ ήπιους τόνους, με ευχές από Macron και Merkel για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ. Εντούτοις, επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως "προσωρινή πρωθυπουργός"… Η Αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...
GREXIT: Έκλεισε νομοθετικά η δεύτερη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, αν και παραμένουν οι εκκρεμότητες με το IMF. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια "πολύ καλή εξέλιξη"… Βάσιμες οι προβλέψεις για νέα άνοδο του τουρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο 2017, πολύ πιθανώς και στους προσεχείς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου