Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Πολλαπλό λάθος η σύνδεση των νησιών με υποβρύχια καλώδια Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η οικονομικότερη καθαρή λύση Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ΑΠΕ όσο η Σαουδική Αραβία σε υδρογονάνθρακες


Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Με αφορμή τις ουρανομήκεις θριαμβολογίες του κ.Πρωθυπουργού στη Σύρο, κατά τα εγκαίνια της σύνδεσης του νησιού με υποβρύχιο καλώδιο για την ηλεκτροδότηση των νησιών, θα αναλύσω και θα τεκμηριώσω ότι είναι πολλαπλό λάθος ο τρόπος αυτός μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρώτο λάθος είναι αυτό που ανέδειξε ως πλεονέκτημα ο κ.Τσίπρας, ότι δηλαδή θα εξαλείψει τις επιβαρύνσεις από Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και ότι συγχρόνως θα βελτιώσει και ενισχύσει τις ΑΠΕ, που πέραν της αντιφατικότητας, δεν υφίσταται.
Η αλήθεια είναι ότι μεταφέρουν το όποιο πρόβλημα
δημιουργούσαν οι ηλεκτρογεννήτριες που λειτουργούσαν με πετρέλαιο στα νησιά και τέθηκαν σε εφεδρεία, στην Πελοπόννησο ή όπου αλλού θα παραχθεί το ηλεκτρικό ρεύμα που θα μεταφερθεί στα νησιά με το υποβρύχιο καλώδιο. Και έτι σοβαρότερο, όπου θα παραχθεί αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα, θα επιβαρύνει σε ανησυχητικό βαθμό την ατμόσφαιρα, διότι εκεί παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα και για την στεριανή Ελλάδα και όπου λειτουργούν πάμπολλες ρυπογόνες βιομηχανίες. Πλέον των ως άνω δυσμενών επιπτώσεων με την μεταφορά ενέργειας στα νησιά, προστίθεται η πολύ μεγάλη οικονομική δαπάνη αυτού του υποβρύχιου καλωδίου. Ας μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι ήδη από το 1995, η κοινοπραξία Alcatel-Pirelli έχει ποντίσει υποβρύχιο καλώδιο , δαπάνης 50 εκατομμυρίων Ευρώ, σε νησιά των Κυκλάδων, χωρίς ποτέ τούτο να αξιοποιηθεί για την ενεργειακή τροφοδοσία των νησιών.   
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν και να έχουμε ασυγκρίτως μεγάλα πλεονεκτήματα, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά, αν εκμεταλλευόμαστε θετικά τις μεγάλες δυνατότητες που μας παρέχονται από τη φύση, τις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η χώρα μας είναι προικισμένη πλουσιοπάροχα με ήλιο και ανέμους. Έχουμε επομένως υποχρέωση να εκμεταλλευτούμε αυτή την δωρεά της φύσης. Ιδιαίτερα όσον αφορά το νησιώτικο σύμπλεγμα του Αιγαίου, το οποίο μας απασχολεί εδώ, όπου η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη και το αιολικό δυναμικό σχεδόν απεριόριστο, οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των Α.Π.Ε., περιλαμβανομένου και του κυματσιμού, αντί να χρησιμοποιούμε θερμική ενέργεια με δαπανηρά καύσιμα τα οποία θα πρέπει να εισάγουμε και με τα οποία θα μολύνουμε την ατμόσφαιρα, αλλά και με ακριβή συντήρηση.
Διεθνείς αναλυτές – μελετητές έχουν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα είναι πλούσια σε ΑΠΕ όσο η Σαουδική Αραβία σε υδρογονάνθρακες.  Συγχρόνως η ερευνητική εταιρεία Bloomberg New Energy Finance, επιβεβαιώνει ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  (ΑΠΕ) τελικά είναι φθηνότερες από τις θερμικές. Σε πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στις 7/2/2013,

δημοσιεύουν τη δαπάνη παραγωγής μιας κιλοβατώρας (ΚWh) σε δολάρια Αυστραλίας είναι, με ανεμογεννήτριες 80 $/KWh, ενώ με φυσικό αέριο είναι 116 $/KWh  και με άνθρακα 143 $/KWh. Ο δε Michael Liebreich, chief executive of Bloomberg, βεβαιώνει ότι «Η αντίληψη ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι φθηνά και οι ΑΠΕ είναι ακριβές, είναι παρωχημένη». 
Εγκαθιστώντας ανεμογεννήτριες στα νησιά, θα καταστούν αυτάρκη, όχι μόνο όλα τα νησιά του Αιγαίου αλλά και η Κρήτη. Αν υπάρξουν σοβαρές και βάσιμες αντιρρήσεις τοποθέτησης ανεμογεννητριών πάνω στα νησιά, υπάρχει τεχνολογία και δυνατότητα να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, ακόμη και 100 μέτρα ανοικτά ή και περισσότερο, μακριά από τα «ευαίσθητα» όμματα των οικολόγων και μακριά από ακρογιαλιές και άλλα επίμαχα σημεία των νησιών και έτσι θα αρθεί κάθε αντίρρηση, όσο τραβηγμένη και αν είναι.
Υπάρχει κατασκευαστικό δυναμικό στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στην κατασκευή και εγκατάσταση τόσο των ανεμογεννητριών και κυματογεννητριών, όσο και του καλωδιακού πλέγματος, προσφέροντας έτσι και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πρωτοβουλίες μπορούν να αναλάβουν τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα αν δημιουργηθεί θετικό και ασφαλώς επενδυτικό περιβάλλον με την ενεργοποίηση του άρθρου 107 του Συντάγματος, επεκτείνοντάς το και στα κεφάλαια εσωτερικού. Πέραν των άλλων, είναι κοινωνικά άδικο να επιβαρύνεται περιβαλλοντικά η ηπειρωτική Ελλάδα για χάρη της νησιωτικής και δη χωρίς αποχρώντα λόγο!
Με το σχέδιο αυτό θα πετύχουμε:
·        Συνεχή ηλεκτρική ενέργεια όλο το 24ωρο, με πολύ χαμηλή δαπάνη συντήρησης.
·        Οι ανεμογεννήτριες, καθώς και το δίκτυο καλωδίωσης του νησιωτικού συμπλέγματος,  μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, ως μία σοβαρή επένδυση. Καλύπτοντας έτσι και την ενδεχόμενη σκοπιμότητα ελληνικών συμφερόντων.
·        Θα απορροφηθεί ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων.
·        Θα μειωθούν σημαντικά οι ανάγκες μας και κατά συνέπεια οι δαπάνες σε υδρογονάνθρακες.
·        Θα προστατεύσουμε την ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας καθαρή ενέργεια.
·        Τέλος θα υπερκαλύψουμε την υποχρέωσή μας για ΑΠΕ 20% των ενεργειακών μας αναγκών μέχρι το 2020, με προοπτικές αυξήσεως της παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ, όχι μόνο για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της χώρας μας, αλλά ακόμη και για εξαγωγή, όπως το κατόρθωσε η Δανία, με πολύ λιγότερες δωρεές της φύσης.
Διαθέτουμε μια δυνατή, επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, ομάδα έμπειρων μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι ενδιαφέρονται ανιδιοτελώς για την ευημερία και την πρόοδο της χώρας μας και ανησύχησαν σφόδρα, αντί να θριαμβολογήσουν όπως έκανε η κυβέρνηση, με την σύνδεση των νησιών των Κυκλάδων με υποθαλάσσιο καλώδιο, για την ηλεκτροδότησή τους  και με το ίδιο λανθασμένο σκεπτικό, θα συνεχιστεί ανεπίτρεπτα και η ηλεκτροδότηση της Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο.  Ας το αποτρέψουμε! 
            Νίκος Αναγνωστάτος
            e-mail: nanagnostatos@gmail.com
Thiakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου