Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ο απίστευτος κόσμος που έρχεται

Γράφει ο
Θανάσης Παπανδρόπουλος
Το 1998 η μεγάλη αμερικανική πολυεθνική Kodak απασχολούσε ανά τον κόσμο 160.000 υπαλλήλους, είχε πάνω από 1.600 ηγετικά στελέχη και κάλυπτε το 85% των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά φωτογραφικού χαρτιού. Επτά χρόνια αργότερα, αυτή η εταιρεία-κολοσσός, από τις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου επιχειρηματικού τζετ-σετ έπαιρνε τον δρόμο της χρεοκοπίας.
Ο άνθρωπος που το 1881 την είχε ιδρύσει, ο Τζωρτζ Ήστμαν, ήταν ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας, πρωτοπόρος του μάρκετινγκ της εποχής του. Όμως το 1975, παρά το γεγονός ότι ένας ερευνητής της είχε εφεύρει την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, η Kodak ποτέ δεν
θέλησε να την λανσάρει στην αγορά φοβούμενη ότι θα κατέστρεφε την αγορά φωτογραφικών φιλμ στην οποία πρωτοπορούσε. Το λάθος ήταν μοιραίο. Η επιχείρηση κατέρρευσε και, μετά από πολλές περιπέτειες, σήμερα φυτοζωεί.
Την τύχη της θα μπορούσαν να έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Είναι αυτές που για ποικίλους λόγους δεν θέλουν, δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα της εποχής μας, η οποία, δυστυχώς γι’ αυτές, έχει πάρει πλέον παλιρροϊκό χαρακτήρα. Κορυφαία εξέλιξη της εποχής μας η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία, ενδεχομένως, την προσεχή εικοσαετία θα συγκρουσθεί και με την βιολογική νοημοσύνη –φαινόμενο τεράστιας σημασίας, που ήδη απασχολεί επιστήμονες, στοχαστές, οικονομολόγους και κάποιους πολιτικούς που θέλουν να βλέπουν μακρύτερα από την μύτη τους και την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.
Καλώς ήλθατε λοιπόν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Καλώς ήλθατε στην εποχή των καινούργιων εκθεμάτων, επιτευγμάτων και ανατροπών.
Τα ερχόμενα πέντε-δέκα χρόνια, η καινούργια τεχνολογία θα αναστατώσει τις πιο παραδοσιακές βιομηχανίες. Το Uber είναι απλώς ένα λογισμικό εργαλείο, δεν διαθέτει αυτοκίνητα, ωστόσο είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο. Η Airbnb είναι πλέον η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο παρόλο που δεν κατέχει ιδιοκτησίες. Με την τεχνητή νοημοσύνη οι υπολογιστές παρουσιάζουν ως να κατανοούν καλύτερα τον κόσμο. Φέτος ένας υπολογιστής κατάφερε το καλύτερο Go-Player στον κόσμο, κατά δέκα χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Στις ΗΠΑ ήδη δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους νέους δικηγόρους. Και αυτό λόγω της Watson της ΙΒΜ, όπου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορείτε να πάρετε νομικές συμβουλές (προς το παρόν προσφέρει περισσότερο ή λιγότερο βασικές νομικές πληροφορίες σε βασικά θέματα) με ακρίβεια 90%, σε σχέση με την 70% ακρίβεια όταν γίνεται από άνθρωπο. Αν λοιπόν σπουδάζετε νομικά, σταματήστε αμέσως γιατί στο μέλλον θα χρειαζόμαστε 90% λιγότερους δικηγόρους. Θα παραμείνουν στο επάγγελμα μόνον ειδικοί.
Η Watson βοηθά ήδη τους νοσηλευτές στην διάγνωση του καρκίνου, τέσσερις φορές ακριβέστερα από τους νοσηλευτές. Το Facebook έχει τώρα λογισμικό αναγνώρισης προσώπων και μπορεί να κάνει αναγνώριση σχεδίων καλύτερα από τον άνθρωπο. «Το 2030 οι υπολογιστές θα γίνουν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους», υποστηρίζει ο βιολόγος Ρενώ Αλεξάντερ.
Τονίζει επίσης ότι θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά τα Αυτόνομα Αυτοκίνητα. Περί το 2020 ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία θα αρχίσει να διαταράσσεται. Δεν θα θέλετε πια να έχετε δικό σας αυτοκίνητο. Θα καλείτε με το τηλέφωνό σας να έρθει ένα αυτοκίνητο, αυτό θα εμφανίζεται όπου βρίσκεστε και θα σάς οδηγεί στον προορισμό σας. Δεν θα χρειαστεί να το σταθμεύσετε, θα πληρώνετε μόνον για την διανυόμενη απόσταση και έτσι θα μπορείτε να είστε παραγωγικός ενώ οδηγείστε.
Τα παιδιά μας δεν θα χρειαστεί ποτέ να πάρουν άδεια οδήγησης, αφού δεν θα έχουν δικό τους αυτοκίνητο. Οι πόλεις μας θα αλλάξουν, διότι θα μάς χρειάζονται 90%-95% λιγότερα αυτοκίνητα. Έτσι θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε σε πάρκα τους προηγούμενους χώρους στάθμευσης. Παράλληλα δε, ενώ τώρα 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως και έχουμε ένα ατύχημα κάθε 100.000 χλμ., με την αυτόνομη οδήγηση υπολογίζεται ότι θα υπάρχει 1 ατύχημα σε 6 εκατομμύρια μίλια (10 εκατομμύρια χλμ.). Αυτό θα σώσει ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο.
Οι περισσότερες εταιρείες αυτοκινήτων πιθανώς θα πτωχεύσουν. Οι παραδοσιακές εταιρείες αυτοκινήτων δοκιμάζουν την εξελικτική προσέγγιση και απλώς κατασκευάζουν ένα καλύτερο αυτοκίνητο, ενώ εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tesla, η Apple, η Google, θα έχουν επαναστατική προσέγγιση και θα κατασκευάσουν έναν υπολογιστή με ρόδες. Πολλοί μηχανικοί από την Volkswagen και την Audi είναι απολύτως τρομοκρατημένοι από την Tesla.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες, από την πλευρά τους, θα έχουν τεράστια προβλήματα επειδή δεν θα υπάρχουν ατυχήματα και η ασφάλιση θα γίνει 100 φορές φθηνότερη. Το επιχειρηματικό τους μοντέλο της ασφάλισης αυτοκινήτων σε κάποια φάση θα εξαφανιστεί.
Όμως και η ακίνητη περιουσία θα αλλάξει. Επειδή θα μπορείτε να εργάζεστε ενώ ταξιδεύετε, οι άνθρωποι θα μετακινηθούν πιο μακρυά για να ζήσουν σε πιο όμορφη γειτονιά. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2020 θα αρχίσουν να διαδίδονται. Οι πόλεις θα έχουν λιγότερους θορύβους, διότι όλα τα νέα αυτοκίνητα θα λειτουργούν με ηλεκτρισμό.
Η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει απίστευτα φθηνή και καθαρή. Η ηλιακή παραγωγή 30 χρόνια παρουσιάζει καμπύλη, αλλά τώρα θα μπορέσετε να δείτε την εκρηκτική επίδραση. Πέρυσι, παγκοσμίως εγκαταστάθηκε περισσότερη ηλιακή ενέργεια από την ενέργεια που μάς έδωσαν τα ορυκτά. Οι εταιρείες ενέργειας προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν την πρόσβαση στο δίκτυο για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από τις οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει. Την στρατηγική της ενέργειας θα την αναλάβει η τεχνολογία.
Με την φθηνή ηλεκτρική ενέργεια έρχεται και το φθηνό και άφθονο νερό. Η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού χρειάζεται τώρα μόνον 2kWh ανά κυβικό μέτρο (0,25 σεντ). Στα περισσότερα μέρη δεν έχουν καλό νερό, μπορούν μόνον να έχουν πόσιμο νερό. Για φανταστείτε τί θα είναι εφικτό στον καθένα και σχεδόν χωρίς κόστος να έχει όσο καθαρό νερό επιθυμεί.
Επανάσταση έρχεται και στην υγεία. Υπάρχουν εταιρείες που θα κατασκευάσουν μία ιατρική συσκευή, που ονομάζεται Tricorder (από το Star Trek) η οποία θα λειτουργεί με το τηλέφωνό σας και θα λαμβάνει την σάρωση του αμφιβληστροειδούς, το δείγμα αίματος. Εσείς μόνον θα αναπνέετε πάνω σε αυτήν. Στην συνέχεια θα αναλύει 54 βιοδείκτες που θα εντοπίζουν σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια. Θα είναι φθηνή, οπότε σε λίγα χρόνια όλοι σε αυτόν τον πλανήτη θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική ανάλυση παγκόσμιας κλάσης σχεδόν δωρεάν. Αποχαιρετάμε το ιατρικό κατεστημένο…
Οι ανατροπές στην υγεία, ωστόσο, θα οδηγήσουν σε θεαματική μακροβιότητα. Το μέσο προσδόκιμο ζωής το 2050 θα είναι πάνω από 90 έτη. Τί θα συμβεί λοιπόν στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στις συντάξεις και στο κόστος της υγείας;
Ανατροπές θα έρθουν και στην εργασία. Τα προσεχή 20 χρόνια οι μισές από τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα θα καταργηθούν. Βέβαια θα υπάρξουν πολλές νέες θέσεις, αλλά με μάλλον αργό ρυθμό. Τί μέλλει λοιπόν γενέσθαι με κάποια πρόσθετα εκατομμύρια ανέργους; Ο διάσημος γκουρού του μάνατζμεντ, καθηγητής Γκάρυ Χάμελ, μού έλεγε πρόσφατα ότι οι επιχειρήσεις, αντί να αλλάζουν στρατηγική κάθε δέκα χρόνια, θα πρέπει τώρα να το κάνουν κάθε χρόνο. Διαφορετικά πάνε για φούντο.
Υπερβολές όλα αυτά; Συμβουλή μας: ρωτήστε την Kodak και τους ανθρώπους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου